Страница 3 от 3

Re: Бидони за ферментация

МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2017, 08:37
от ultrashock
Колеги, следващата варка ще е с 10кг малц и следователно около 45-55 литра готова бира. Досега ползвах 40 литров бидон и беше супер, та въпроса ми е дали да ползвам два бидона или да се ориентирам към 1 по-голям. Притеснява равномерното разпределение на дрождите в два съда, а и бутилирането след това, тъй като трябва да подготвя два бидона с кранчета.

Re: Бидони за ферментация

МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2017, 11:53
от Dejmos
Моят съвет е да вземеш един голям бидон, вместо два малки. По-удобно е.
Но, след като вече имаш един 40л бидон (сигурно си му сложил кранче), може би е по-добре да вземеш още един. Ще можеш да си правиш малки варки всяка седмица, или да разделиш една голяма на две, с различни дрожди (или други параметри на ферментацията), ако поискаш да сравняваш резултатите.

Колкото до равномерното разпределяне на дрождите. Правиш по-голям стартер и разделяш на две. При голям обем грешката се минимизира.

Re: Бидони за ферментация

МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2017, 13:14
от ultrashock
Да, но трябва да ги пълня напълно еднакво с готовата за ферментация бира, а това е малко сложно. Май ще походя към варианта с 1 голям бидон. Към какъв да се насоча, понеже поселения който взех не ми харесва, изпуска през капака?

Re: Бидони за ферментация

МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2017, 17:17
от Dejmos
Аз ползвам 60 литров на "Момина крепост".
И той уж изпускаше, но после открих, че съм слагал притискащият метален обръч наопаки.

А и какво, ако изпуска? Хората практикуват отворена ферментация.

Re: Бидони за ферментация

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2017, 08:05
от ultrashock
Dejmos написа:Аз ползвам 60 литров на "Момина крепост".
И той уж изпускаше, но после открих, че съм слагал притискащият метален обръч наопаки.

А и какво, ако изпуска? Хората практикуват отворена ферментация.

Знам, че не е голям проблем, но трудно се следи бурната ферментация, ако не минава през водния клапан. Не съм чувал за тази отворена ферментация - какво представлява?

Re: Бидони за ферментация

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2017, 09:43
от darilinko
До колкото знам се създава естествен капак от отделящия се цо2, а капака на бидона ти е необходим да не влиза прах и други подобни. Лично аз два пъти съм ферментирал в такъв бидон, който не е затворен плътно и без воден клапан и не съм имал проблем

Re: Бидони за ферментация

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2017, 10:08
от G.Andonov
Отворена ферментация е в контейнери със сравнително голяма площ на повърхността.
т.е. Важно е съотношението на размерите на контейнера.
И не се образува "капак" от СО2.
open.jpg

Ето повече по темата - https://byo.com/mead/item/1211-open-fermentation-tips-from-the-pros

Re: Бидони за ферментация

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2017, 12:18
от Dave Lombardo
Dejmos написа:Разграфих си кофата за ферментор. Оказа се, че събира 35 литра до горния ръб и 33 до следващото ръбче.
При последната ферментация я бях напълнил с 28-29 литра бира, не знам как не излезе през клапана.

27 литра in-da-house и на сутринта е това бирено духче беше излязло да ме търси :lol: :lol: :lol: