Страница 11 от 16

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2015, 12:57
от victoryvt
Не много ситно, не много едро ...
Проблемът с царевицата е че има мазнини. Промишлено някак си ги премахват (намират се в зародиша) и използват само т.н. царевичен грис.
Хубавото на царевицата е че няма бетаглюкани и от там не се влошава толкова прецеждането (ако ще се прави прецеждане)
Размерът на частиците след смилане оптимално трябва да е около 0.7мм - над този размер (0.8 и нагоре) ще има загуби, под 0.5 и надолу - ще се затрудни много хомогенизирането на кашата (бучици и топчета) както и ще има големи трудности при пресоване или прецеждане.

Ето един файл на български (превод) за биоетанола, но общо взето нещата важат и за алкохол за пиене :
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... 9543,d.d24

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 17:07
от kosta
След преварката получих 70% дестилат. Сега ли да сваля градуса или след обработката с дъбови стърготини и въздух? Каква е разликата между двата случая? По колко време дневно да пускам помпичката, горе-долу?
Благодаря за отзивчивостта!

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2015, 18:27
от Martin
Помпичка два пъти на ден по 15-20 мин. Не я разреждай още, иначе ще стане много дъбена на вкус. Колкото е по висок алкохола, толкова по бързо излиза цвета и по бавно аромата на дъба.

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 20:31
от kosta
Добре де, а не е ли по-ефикасно вместо 2 пъти на ден по 10 минути с помпичка, да го разтърсвам яко през 2-3 часа ръчно? Разбирам, че повечето хора имат и друга работа, за да се занимават по цял ден с това, но има и такива, за които това не е проблем, нали? Въпросът е дали ефектът не би бил по-добър, пък и не е необходимо да се отваря бутилката. Аз като го разтърся, вътре става облак от ситни мехурчета, а помпичката...

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2015, 23:54
от bojo
Помпичката насища материала с кислород. Гложди ме една идея да действам направо с чист кислород, ама по въпроса с бутилките под налягане в момента съм на тема CO2. Разливните системи за бира са на дневен ред :) .

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 09:36
от victoryvt
Помпата вкарва постоянно пресен въздух, и от там и кислород.
Разтърсването без отваряне само помага за разтварянето на вече наличния в бутилката кислород, но не вкарва нов. Така че ще трябва и да отвиваш капачката преди раздрусването.
Всъщност при силния алкохол няма проблем с бактериите, така че няма и притеснения за отваряне на съда.
Аз лично за ракия правя така - един ден след дестилацията пускам помпата и след това добавям и дъбовия чипс директно. Поради бълбукането той се върти постоянно вътре и бързо пуска цвят.
Редувам ден с помпа , ден без помпа. След седмица -две започвам да увеличавам дните без помпа за сметка на дните с помпа.
И накрая оставям съда само с чипса без помпа.

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 17:33
от kosta
Благодаря за отзивите!
Ако може, бих желал да обърна внимание на следното: въпросът ми беше насочен към това- дали разтърсването, дори и след отваряне на бутилката за поемане на свеж кислород, не е по-ефикасно от помпичка за аквариум, ако се прави по-често?
И нов въпроса:
1. Дали може и ако да- как да маскирам лекия мирис на загоряло (малко го изпуснах при озахаряването, понеже в съда, който вече беше върху печката сложих първо малца и добавих водата, вместо обратно- не правете това!)?

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 19:56
от dandilov
Ако мирисът е само лек и сложиш дъбов чипс смятам,че аромата на дъб, карамел и шоколад ще маскира напълно загорялото... ;)

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 20:30
от kosta
За дъба- ясно, от стърготините, а карамел и шоколад как, кога и колко?

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 21:26
от dandilov
:D Карамел и шоколад си идват от дъба. ;)