Страница 15 от 16

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 18 Юни 2019, 14:38
от Malt
Здравейте специалисти,

искам да питам, може ли някой да ми произведе около 300л. бира за уиски (без хмел). Живея в София, но до 100 км. не е проблем да отида да си я взема.
Ако наблизо има и казан, където да мога веднага да си я сваря може и на повече от 100км.
Разбира се всички тези услуги ще бъдат заплатени.
Тел. за връзка 0877/ 385518

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2019, 17:47
от Malt
Здравей Викторе,
не мога да намеря телефона ти. Ще ми го пратиш ли пак? Моя приятел е още в Гърция. Утре ще си дойде.
Георги

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 16 Дек 2019, 14:09
от Sokoleto
victoryvt написа:15*0.42=6.3л. чист алкохол
6.3/0.54=11.66кг. ферментируем екстракт
При 60% ефективност ще ти трябват около 19-20 кг.зърно.

За 15 кг. царевица - озахаряване с ензим и малц -> бърбън.

1. Завираш 40л. вода и в нея сипваш 15 кг. царевица смляна на едро.
2. Разбъркваш добре и добавяш 15гр. термостабилна алфа амилаза http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=11_15&products_id=58
3. Вариш 30 мин. с добро бъркане. По някое време вместо да се сгъстява - кашата ще започне да се втечнява - това е ролята на ензима.
4. Доливаш студена вода на части като помниш колко си влял (целта е около 30л.) и мериш колко е паднала температурата на кашата.
5. Щом падне до около 65-64 гр. - добавяш 5 кг. смлян малц (някакъв светъл - български или немски няма значение)
6. Фиксираш температурата на 63гр. и я поддържаш такава 1 час ! (това е главното озахаряване)
7. Проверяваш с йод дали има неозахарено нишесте - прочети за йодна проба.
8. Ако има нужда загряваш бързо до 72гр. с бъркане да не загори. Там държиш 15-20 мин. до добра йодна проба.
9. Охлаждане до 25-30гр. , проверка със захаромер колко е началната захарност и посяване на дрождите - http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=11_12_19&products_id=57
10. Ферментация 3 дена, макс. 4 и проверка със захаромер колко е крайната захарност (търсим я близка до 0-та, но най-вероятно ще е около 3-4%)
11. Незабавна дестилация след края на ферментацията на само течността - всяко забавяне води до вкисване. Ако си с казан с колона - вадиш директно фракциите. Ако си с обикновен казан с лула и серпентина - правиш две дестилации : първата е без делене на фракции - събира се всичко до вода, после получения материал се редестилира с делене на фракции.
12. Средната фракция с алкохол около 65-70% се аерира за около седмица -две с друсане и проветряване или с помпичка за аквариум и през същото време се и добавя дъбов чипс според вкуса - около 4-5гр. на литър - микс от силно и средно печен. http://beer-bg.com/index.php?main_page=index&cPath=11_37
13. След месец отлежаване се вади и прецежда заради утайка от чипсовете, разрежда се до 42% и се добавя кленов сироп на вкус и/или карамелизирана захар както се прави греяна ракия.
14. Отлежаване с нов дъбов чипс средно печен 1-2гр. на литър за много време - колкото издържи.

Наздраве,
а дали ще е добро - зависи от майстора :)
Много трябва да се внимава със загарянето, в противен случай дъхът на загоряло остава и няма премахване.
И пак повтарям - дестилира се само течност и никакви трици !
Най-добрият вариант е и ферментацията да е само на течност, но иска съд за прецеждане и промиване и е за по-напреднали.
Има и други тънкости - първо да се направи протеинова пауза на около 52гр. с една част от малца, после да се загрее до завиране и да се добави алфа-амилазата и т.н. по описания начин. Това дава по-голям рандеман и по-добра ферментация, но нека първо се придобие някакъв опит.




Здравейте,

Преди всичко благодаря за прекрасната тема.

От няколко седмици се заничавам с добиване на алкохол от зърно, в моят случай царевица и ечемик.

Въпросът ми е към точка "10." от горепосочената рецепти, а именно: След ферментация със спиртомер може ли да се измери алкохолът прези дестилация или само със захаромер? При мен показа в началото на ферментацията (озахаряване с 3 паузи, ечемичен малц и ензим и формиол около 3гр. ) 15-16 захарност, но след нея спадна на 4, но не отчете никакъв алкохол. Замерванията бяха и двата случая при 20С темп. Количеството ми е малко, за проба - 10л. каша - 2кг. малцово зърно от царевица и 500гр ечемичен малц, вода 1/3. Ph нагодих около 4-5. Всичко приготвено в домашни условия.

Благодаря предварително и наздраве.

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 17 Дек 2019, 11:27
от GunGod
Със спиртомер ще ти е бая трудно :eusa-hand: Може да измериш потенциалния алкохол когато имаш начална и крайна захарност. При 15-4 е около 6%

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 17 Дек 2019, 18:52
от Sokoleto
GunGod написа:Със спиртомер ще ти е бая трудно :eusa-hand: Може да измериш потенциалния алкохол когато имаш начална и крайна захарност. При 15-4 е около 6%


Благодаря.

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2019, 11:48
от victoryvt
Спиртомерът мери вярно само ако е потопен във водно-алкохолна смес - т.е. дестилат.
Всякакви опити да се измери с някакъв спиртомер наличието на алкохол в сложни многокомпонентни смеси като бира, вино, виноматериали за дестилация и т.н. е обречен на неуспех, тъй като освен алкохол и вода, вътре има и остатъчни захари, киселини, екстракти, танини и т.н. и всичко това кара спиртомера (който си е един обикновен ареометър - плътномер) да потъва повече или по-малко в зависимост от тези примеси.
Единствено за вино има подобен алкохолметър, но той показва вярно само за средностатистическо сухо вино.
Единственият точен начин за определяне на алкохол във ферментирали материали е чрез микродестилация или ебулиометър.
По-простият начин е чрез измерване на начална и крайна плътност чрез захаромер.
Алкохолът е 0.52*(начална - крайна).
Или за този конкретен случай = 0.52*(16-4) = 0.52*12 = 6.2%

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2019, 13:33
от damyan_rm
само да вметна, че може да се сметне и по крайна плътност(показания по захаромер) и показания от рефрактометър:

Ri - показания на рефрактометъра по Brix
SG - специфична плътност след ферментация
и смятаме:
ABV% =1.646*Ri-2.703*(145 - 145/SG)-1.794

за мен е достатъчно точно

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2019, 13:46
от Dejmos
victoryvt написа:...
Единствено за вино има подобен алкохолметър, но той показва вярно само за средностатистическо сухо вино.
...

Говориш за капилярния спиртомер, нали?
(Какъвто поръчах наскоро.)
Но какво да разбирам под "средностатистическо сухо вино"?
Да си е изферментирало докрай и началната захарност да е в стандартните норми (18-24°В) достатъчно ли е?

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2019, 14:49
от victoryvt
Капилярния и той не е много точен, но аз говоря за ей този :
https://www.beer-bg.com/index.php?main_ ... cr60iij281
Както виждаш, не си давам много зор да го доставям.
Мери нещо си там, ама доколко е вярно ...
Много зависи дали си докарал ферментацията докрай и дали виното ти е от 20% захарност на гроздето или е от 28% захарност.
Въобще, верен е за вина от около 22-24% гроздя. При това за винени сортове, а не домашен микс от асми с всякакви десертни сортове на които дядото им е добавил една кофа отел или липа, за цвят, без да знае че тия сортове не стават за вино. Щото са директни сортове и не случайно не се пръскат.
Ма то после нали има "лимонада за вино", та ще го оправим.
Ебулиометъра си е баш за вино.
Аз имам, макар и хенд-мейд, мери бетон. Иска само 50мл. проба.

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 05 Яну 2020, 19:22
от PaperView
Ето и моя първи опит. С доста грешки в процеса и загуби на захари и алкохол. Въпреки всичко, получих 4.75 л. алкохол на 62 градуса.
Рецептата: 5кг. Малц, 5 кг. Царевица, 5кг. Ечемик, 5 кг. Пшеница и 70 л. вода. (Първоначално исках да направя рецептата с 80 л. вода, но се оказа, че съдът ми няма такъв капацитет.) Та сложих си 1.5 кг. от малца с другите 15 кг. и 50 л. вода, спазих стъпките с температурите, сваряването и т.н. и след като за 2 часа на 61-63 градуса, имах лоша йодна проба. След още 30 мин вдигнах на 72 градуса за още 30 мин и пробата ми беше средна работа - кафяво, но поне не беше черно-лилава, както преди това. Там спрях с варенето, премерих плътността и беше 16.5. Стори ми се твърде малко и сложих 700 гр. захар. (Имах само толкова, а и по принцип ми се искаше изобщо да не слагам захар. ) Тъй като температурите навън са студени, а казанът ми - меден, охлаждането стана сравнително бързо, за около 2 часа и малко. Когато температурата стигна 30 градуса, в отделен съд сложих да хидратирам дрождите и на около 28 градуса, ги добавих в общия съд. Ферментацията започна сравнително бурно, но след 24 ч. драстично намаля. Съдът беше в помещение с температура около 12-13 градуса, поради което ми се наложи 2-3 пъти да слагам 10 л. шишета с вряла вода, за да вдигна температурата до 20 градуса. На 4тия ден имах остатъчна захарност 11-12, реших да рискувам и да изчакам. Сварих на 7мия ден при остатъчна захарност около 7 (ако захаромерът мери вярно). Заради студеното време, нямах проблеми с вкисването. Прецедих, пресовах и цялата течност - в казана. Тук дойде и следващата ми грешка. Изхвърлих първите 100 мл., а трябваше да ги събера за преварката. Тръгна на 50 градуса и събрах всичко до около 8-10 (трябваше да събера всичко до 0, но ми свърши газта) общо събрах 15 л. на 27-8 градуса алкохол. Преварих,като тръгна на 72 градуса и спрях на 42. Както написах още в началото, излезе 4.75 л на 62 градуса. В началото целта ми беше да изкарам 5 л на 65 градуса, но не успях, въпреки че се доближих доста. В момента ценната течност е в 5 л. шише с въздух от помпичка за аквариум. След няколко дни слагам чипса, ще разредя до 43-44 и оставям така за още 2-3 седмици. Страх ме е да сваля до 40, колкото пише на всички уискита, за да не помътнее. Ако успея да сваля до 42 градуса, без да потъмнее, ще изларам 10 бутилки уиски по 0.7 л. Разходите са около 40 лева и 2 дни работа. За хоби е супер, надявам се и вкусът да стане така.