Узо

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Re: Узо

Мнениеот rajev » 21 Май 2015, 19:54

Един последен въпрос:
Всичко ли влиза в казана?
Анасона и мастихата и те ли се слагат???
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Узо

Мнениеот Foreigner » 14 Юни 2016, 15:10

Тъй като г-н Председателят се оказа неподкупен :o , а се задават адски жеги, ще дам мързелива рецепта по-скоро за мастика класик.

За 2 литра мастика:
1 литър медицински спирт 96%
5 мл анетол
4 грама мастикс
захарен сироп от 80 грама захар и 1 литър дестилирана или трапезна минерална вода

Важно е алкохолният градус да не пада под 48 - иначе побелява. За да се разтвори добре мастиксът, може част от сместа да се подгрее и да се бърка здраво.

Понеже ми подариха ново буре от дъб и акация, аз ще процедирам по малко по-различен начин - за 3 седмици ще налея в бурето само спирта и водата. След това източвам, добавям другите съставки и след още 3-4 дни събирам бригадата дегустатори. От престоя в бурето очаквам ефект върху цвета - в посока "Рикар". Много лед и наздраве!
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Узо

Мнениеот rajev » 02 Юли 2016, 07:17

Колега да кажеш какъв е ресултата,че и аз ще правя узо,но по препоръки на друг колега не със спирт а с ракия
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Узо

Мнениеот Martin » 02 Юли 2016, 14:40

Правих и аз. Да дам някои насоки. НЕ ЗАГРЯВАЙТЕ МАСТИКСА. Рзтворете го в 96% спирт за ден два. Анетола също. И после смесвайте. Аз го правих със собствен дестилиран матрял от малц, захар и бъз. Загряването на мастикса беше каша голяма... Опитайте се да загреете дъвка и ще разберете за какво говоря. Сега съм разредил в спирт още мастикс за Хиос Пейл Ейл.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Узо

Мнениеот Foreigner » 17 Юли 2016, 16:20

Както и очаквах, след 1 месец в бурето, цветът е почти 1:1 с този на Рикар.
На вкус е отлично, а единственият недостатък е, че преди разреждане с лед и вода мастиката е мътна. Това го отдавам на мастикса - разтворих го в спирт и веднага побеля. Ще следя с времето дали няма да се избистри. Много по-мека е от купешките мастики. Към цитираната по-горе рецепта добавих и по 1 милилитър на литър глицерин. Като себестойност дойде 5 лева за литър. Ако има мераклии за дегустация, чакаме температурите пак да се вдигнат и са добре дошли. :obscene-drinkingcheers: Наздраве!
Прикачени файлове
1.jpg
2.jpg
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Предишна

Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron