Страница 1 от 1

Потопяема шапка от ламарина.. Проблем?

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 18:07
от goshe
Айде да направим сефтето в новият форум с един казус/проблем

Направих си потопяема шапка от поцинкована ламарина за бидоните в които виното ферментира. Пробих и дупки и я метнах отгоре на кипящата мъст. Обаче на първата проверка след няколко часа като я извадих, видях че горното покритие е разядено от киселината най вероятно. Дали това няма да повлияе по някакъв начин на виното като го развали да речем или му обърка вкуса? ? :? :? :? :?

ето малко снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Re: Потопяема шапка от ламарина.. Проблем?

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 21:09
от dandilov
Със сигурност ще има отражение върху виното!
Поцинкована ламарина е противопоказна за случая!
Всъщност всякакъв метал, с изключение на неръждавейка, злато и платина ;) ще корозира! :!: А оттам и вкусът на виното ще се развали.
Махай веднага ламарината и сложи пластмасовите решетки (обръчи), които се продават за тази цел. Дано да не си закъснял... :roll:
Успех!

Re: Потопяема шапка от ламарина.. Проблем?

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 08:30
от victoryvt
Цинкът е разяден от започналата да се натрупва винена киселина, от там и трябва да се види дали зинковите соли на винената киселина са разтворими или не са.
Би трябвало да се наричат цинкови тартарати.
Лошото е че след цинковото покритие следва чистото черно желязо - а там работата хич не е добре.

Аз вече съм фен на плуващата шапка - с културни дрожди ферментацията е много бърза, и занимавката с поливането на шапката е само няколко дена. После шапката я потопявам с подръчни материали и бутилки.

(друга производна на цинка би трябвло да се е получила от реакцията му с лимонената киселина - цинков цитрат - мощен антиоксидант, даже препоръчван за пиене, укрепва организма :) )

Re: Потопяема шапка от ламарина.. Проблем?

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2013, 22:13
от goshe
Жалко, махнах ламарината след около 20 часа силна ферментация. Тя вече беше корозирала но се надявам да не направи големи поразии. След един ден вече си личеше ръждата по нея. За малка радост имам още един бидон в които не сложих шапка.. него ще го точа целия и малко да взема от другите да закърпя положението. Ако ли не, ще си остана с бялото :?
Подлъгах се от другият форум, където си спомням как някой обясняваше че такава ламарина става.

Re: Потопяема шапка от ламарина.. Проблем?

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2013, 23:48
от goshe
сега пък имам друг проблем. Джибрите почнаха да падат и да се бъркат по лесно но виното горчи!!! Всичко вървеше добре, но това от каде се взе не знам. Дали не съм прекалил с активатор се чудя, или пък задето сложих захар впоследствие, но пък аз сложих малко.

иначе си е ронкано, сулфитирано, с ензим престоя 15 часа и след това посях дрожди. после само бърках. Знам, че не е от ламарината проблема, понеже в бидоните в които нямаше пак горчи, дори леко киселее.. мн. наподобява когато хапнете грейпфрут.
според вас на какво може да се дължи :shock: :? :?

Re: Потопяема шапка от ламарина.. Проблем?

МнениеПубликувано на: 20 Сеп 2013, 10:22
от victoryvt
Според мен няма проблем, рано е още да се обсъжда вкус.
Виното е младо, не е минала ЯМКФ, не са падали винен камък и т.н.
Оттакай и мести за тиха ферментация и след седмица откали, ще видиш сам разликата.
Освен това сега е и доста газирано.