Страница 1 от 7

Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 21:31
от maxuel82
За първи път правя червено вино и ще опиша подробно какво и как съм го правил и ако има грешки да мога да ги корегирам сега или догодина като правя другото вино :arrow: един ден по рано обрах гроздето
PICT1882.JPG
на следващия ден измих добре съдовете в които ще ронкам , мачкам и ферментирам и започнах с ронкането и мачкането ,тъй като машината с която се пукат зърната беше заета точно същие ден използвах бормашина с приставка за бъркане на разтвори (дано не е гречшка)
PICT1884.JPG
едновременнто с пукането на зърната сулфитирах с КМБС , тъй като легена побираше точно 50кг слагах 6гр КМБС
PICT1887.JPG
разбърквам и изсипвам в бидона и така 180кг грозде ! Когато всичко беше готово премерих захарността която беше 21 и се наложи корекция !Източих една кофа мъст и разтворих 4 кила захар ш нея ,изсипах чя в бидона ,разбурках и пак премерих , захаромера показа 23 и малко :!: по настояване на дядото сложих още 1кг захар и така захарността стана почти 25 ! След което рахидратирах дрождите като преварих вода оставих я да се охлади до около 30градуса

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 21:34
от maxuel82
PICT1888.JPG
и посипах дрождите отгоре без да бъркам
PICT1890.JPG
след 15мин разбърках и долях буркана със сулфитираната преди повече от 2 часа мъст
PICT1891.JPG

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 21:40
от maxuel82
След по малко от 30мин буркана почна да ври и кипи
PICT1892.JPG
изсипах го в кофа и долях с мъст до средата на кофата след около 2 часа в кофата вече имаше ферментация
PICT1894.JPG
и изсипах кофата в бидонЯ без да бъркам :arrow: Това е до сега ! след като тръгне ферментацията в бидона ще се разбърка и след това какво да правя , през колко часа да бъркам ферментиращата мъст :?: :?: :?: :?:

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 23:30
от dandilov
Бъркай мъстта най-малко 3 пъти на ден за период 5-7 дена, после източи течността и я сложи в добре затворен съд с воден клапан за вторична ферментация.
След месец следват другите процедури.
Понеже сега е късно (23:30ч.) - ще пиша допълнително после.
Успех!

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 22 Сеп 2013, 23:41
от mirix
Ако е с потопена шапка няма нужда от бъркане , а само претакане

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 09:42
от victoryvt
Еее, най-после едно показно как се прави стартер !
Браво, действай, до тук имаш 6+

Ако шапката не е потопена иска бъркане и обливане да не остане на сухо, но пък дава повече аромати.
Аз в момента също действам с около 150л. мъст , която от снощи е заквасена с дрожди за червено вино - Vitilevure LB-Rouge.

Отделих си и 20л. сок от бялото грозде за бяло вино. И то в момента е в процес на заквасване.

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 16:32
от daniel.trifonov
Браво, браво!
На мен ми предстои следващите събота и неделя да правя второ вино тази година и точно със стартер мислих да започна ферментацията.

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 17:32
от maxuel82
Благодаря за похвалите !След като прехвърля младото вино в друг съд трябва ли да му слагам ДАФ :?: Незнам дали е грешка, но преди да изсипя в бидона кофата в която беше започнала ферментация разтворих 6гр.ДАФ в малко мъст ,изсипах в бидона и разбърках добре :arrow: около 10 мин. след това изсипах отгоре кофата в кочто вече имаше ферментация !!

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 11:01
от victoryvt
Да, след отточването за вторична ферментация задължително ДАФ, но не много.
И следиш какво става, щом замирише леко на сероводород - веднага подаваш ДАФ и така до края на тихата.
След това само откаляване и претакане.
Накрая ако ще се бутилира - сулфитиране с ниска доза и бистрене с бентонит.
Ако ще се пие - просто се пие.

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 16:11
от maxuel82
Ясно , Благодаря ! Предполагам,че до неделя ще готово да го отделя за доферментиране в друг съд с воден клапан и искам да попитам как да направя "второто вино" , което ще варя на ракия !!! Колко захар на колко вода се слага ит.н. ???