Страница 3 от 7

Re: Шопска среща 16.май/ светло шопско пиво

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2017, 20:15
от dr_slavov
nikolay.illov написа:Всеки от участниците ще бъде част от съдийски състав.
Това задължително условие ли е?

Re: Шопска среща 16.май/ светло шопско пиво

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2017, 20:22
от nikolay.illov
Естествено, че не! Няма да задължим никой, който жела да участва в конкурса, да бъде и съдия или стюард. Ясно ни е, че ще има и регистрации извън шопския клуб. Както съм казал по-горе всеки желаещ може да участва независимо от местонахождението си.
Наздраве!

Re: Шопска среща 16.май/ светло шопско пиво

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2017, 22:53
от lhristov
В тази връзка, аз пък бих искал да участвам като съдия, но нямам самочувствието за това.
Смея да твърдя, че във виното съм добър. Имам добро небце и ароматоусещания (нова дума). И многогодишен опит.
Но за бирата не съм подготвен.
Е ли е възможно, да ме включите в съдийска група, но без право на глас. Само ще ви слушам, ще си водя записки и ще тренирам.

И да... дайте ми от къде да чета. Как се оценява бирата? Единствено знам, че трябва да Й се търсят кусури. Не е като при виното.

Re: Шопска среща 16.май/ светло шопско пиво

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2017, 10:20
от nikolay.illov
Може естествено. Даже имаме нужда.
viewtopic.php?f=19&t=2570
в тази тема има доста информация за оценяването.

Re: Шопска среща 16.май/ светло шопско пиво

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2017, 12:53
от cervesa
@lhristov:Точно обратното:Оценяването съгласно BJCP е позитивно!Описват се добрите показатели в дегустационния лист (score sheet),но забелязаните,неприсъщи за СТИЛА,елементи се отбелязват,като се дават препоръки на домашния пивовар,какво да подобри във варката си.Затова е препоръчително съдиите да са пивовари,а не само дегустатори,блогъри или прости пийняци :)
Наздраве!

Re: Шопска среща 16.май/ светло шопско пиво

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2017, 12:22
от Yaskata
Аз примерно, когато искам да преценя дадена бира дали ми харесва (и дали е по стила, ако го познавам) процедирам по следния начин:
- глеадм я на цвят: дали е кристална/прозрача/мътна, как е на светлина, как се държи утайката, ако има такава;
- пяната: ситни/едри балончета, пухкава ли е, колко време се задържа, дали оставя следи по чашата;
- аромат: за съжаление обонянието ми е слабо, но каквото хвана е добре дошло :)
- вкус: тук също не съм силен, но гледам дали има остри/натрапчиви вкусове, наситеност, плътност, пивкост, послевкус. Тези неща разбира се зависят от стила, който трябва да познаваш, за да оцениш коректно дадената бира, или най-добре да я дадеш на друг;
- газировка: силна/слаба/остра, вижда ли се по/в чашата или бирата е като чай :)
- и накрая любимото ми - "маутфил". Демек как ти се чуства, като общо устата. Ако ти се ще да мушнеш още два гълтока, значи бирата е супер!

Сигурно изпускам нещо, но аре стига тролкоз, че яко ожаднях и отивам до мазето :D

Re: Шопска среща 16.май/ светло шопско пиво

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2017, 01:04
от nikolay.illov
До тук имаме регистрирани:

- Английски ейлове
- Американски ейлове
- Пилз
- Белгийски ейл
- Вайс
- Експериментални бири
Очертава се епична битка а има още свободни позиции :D :D

А вече си имаме и лого :dance:

Re: Шопска среща 16.май/ светло шопско пиво

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2017, 13:16
от Yaskata
Мога ли да си погледна някъде какво съм регистрирал?

Re: Шопска среща 16.май/ светло шопско пиво

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2017, 14:45
от nikolay.illov
@ Yaskata: 25-B saison

Re: Шопска среща 16.май/ светло шопско пиво

МнениеПубликувано на: 02 Май 2017, 17:39
от Yaskata
Супер :)
Мофа ли да доведа приятел на сбирката?