Citra IPA

Модератор: Martin

Citra IPA

Мнениеот vsd » 03 Сеп 2014, 08:21

Искам да си направя IPA само с хмел Citra за аромат и Нъгет за горчивина и съм замислил следната рецепта:

за 25 литра бира
IBU: 60
Прогнозна плътност: 1,052

Пилзен малц 4,5 кг
Мюних 0,6 кг
Меланоиден 0,4 кг
Караамбър 0,2 кг
Карапилз 0,4 кг

35 гр Нъгет за 60 мин
10 гр Цитра за 15 мин
10 гр Цитра за 10 мин
10 гр Цитра за 5 мин
20 гр Цитра за сухо охмеляване

Еднотемпературно майшуване при 66-67 градуса за 75 мин и BIAB

Рецептата не съвпада точно с изискванията за ситла и е между пейл ейл и ИПА, но не ми се пият по няколко 6-7% бири на вечер, защото се напивам и заспивам.

Ще варя скоро, ако имате предложения за корекции, казвайте че нямам търпение. Малко ме притеснява че хмела е малко, а бирата много, но имам само 50 гр Цитра.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Citra IPA

Мнениеот shashmata » 03 Сеп 2014, 14:23

Направи ги общо към 150гр. Цитрата и ще стане идеално. 50/60 грама за сухото другите си ги разпредели по време на варката.
shashmata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 16 Окт 2013, 11:33

Re: Citra IPA

Мнениеот vsd » 04 Сеп 2014, 08:21

Имам само 50 гр, така че ще е само с тях :)
Опитвл ли си с повече и с по-малко хмел, до каква степен има разлика във вкуса?
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Citra IPA

Мнениеот sk1916 » 04 Сеп 2014, 10:31

Скоро си правих IPA също като теб по неволя само с 50 грама цитра. Сходна с твоята рецепта, също 20 грама за сухо охмеляване. Получи се съвсем прилична, ароматите и горчивината по никакъв начин не пострадаха от по-малкото количество хмел. Успех на варката!
sk1916
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2014, 23:55

Re: Citra IPA

Мнениеот vsd » 04 Сеп 2014, 12:58

Мерси за инфото, точно това си мислех и аз :)
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Citra IPA

Мнениеот vsd » 07 Сеп 2014, 13:21

Биричката по тази рецепта се вари вече, но направих една голяма глупост.

Трябваше да коригирам водата с 8 гр калциев сулфат и 8 мл млечна киселина. След слагането на сулфата, pH-то стана 5,5 и реших не знам с кой акъл да сложа малко киселина без да я меря и да сипя направо от бутилката. Разбира се, без да искам съм сложил повече от колкото трябва и pH-то стана 4,8. С Калциев карбонат го върнах до 5,1, но ме е яд че направих тази глупост.

Сега охладих малко уорт за да видя захарността и го опитах, доста е добър на вкус, но не знам дали няма да се повлияе вкуса по-натам. Захарността преди варенето е 12,3% въпреки че се целях към по-малко.

Извода е: НЕ ПРАВЕТЕ КАТО МЕН, а мерете всичко и като слагате киселина, пробвайте първо с половината количество, разбъркайте, премерете и тогава слагайте още.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Citra IPA

Мнениеот vsd » 05 Окт 2014, 18:56

Вчера бутилирах в кегове и разделих бирата в два кега - в единия има около 15 литра и ще го донеса в събота на сбирката за проби, а другия с десетия литра си го оставих. 20-те грама Цитра за сухо охмеляване стояха 8 дни и аромата от кофата беше удийствено добър, но понеже бях само поръсил хмела отгоре, без да го бъркам, имаше доста неразтворен и аромата на бирата не е толкова силен, но пак бива.
В момента я чакам да се газира в кега, няма да има време да се избистри, но се надявам да има време да се газира добре.

Не искам да избързвам, но се очертава да стане доста прилична бира с доста интересен вкус.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Citra IPA

Мнениеот vsd » 10 Ное 2014, 09:29

Цитра ИПА-та вече свърши, та искам да напиша няколко думи за нея. Който беше на Октоберфеста, видя че е доста мътна, но я бях бутилирал преди една седмица. След две седмици в кега на студено в кегератора, учудващо за мен, бирата беше станала почти перфектно бистра (доста близо до филтрирана) и не се виждаше да има студено помътняване (chill haze). Като цяло, определено мога да кажа че това ми е бирата, която се получи най-добре до сега и определено ще я направя пак и то без почти никакви промени.
Аромата беше добър, нито много слаб, нито много силен че да не се различи какъв е хмела. Цитрата определено ми е новия любим хмел. Вкуса също беше много балансиран, хем горчива, хем има малцов вкус :) Цитрата дава и много голяма част от вкуса, наистина може да се оприличи с грейпфрут.

Интересно ми е ако някой, някога реши да направи биричка по тази рецепта, да каже как е и дали му е харесала.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Citra IPA

Мнениеот victoryvt » 10 Ное 2014, 10:37

Да е жив и здрав бай Темелко дето преди година и половина ме нави да си дадем парите за тоя скъп хмел - Цитрата !
Сега вече за трети път ще доставям - в края на ноември идва нова партида.
Както се казва - скъпо , ама хубаво ...
Хубаво, ама скъпо ...
и тъй.

Между другото друг любим на аромати ми е българският Каскейд от Велинград, от който сега има съвсем пресен - 2014-та реколта.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2087
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Citra IPA

Мнениеот mayosha » 10 Ное 2014, 12:49

Въпросната IPA ми беше от любимите на октоберфеста :)

Направих една варка с леки модификации – тъй като правя по-малко количество (няма и 10л), някои от малцовете съвсем щяха да се загубят, затова я направих само с Пеил, Мюних и Караамбър. Докато ферментираше не усетих кой знае какъв аромат от сухото охмеляване, очаквах да се усеща повече като отворя ферментатора.

А бистротата не знам как съм я постигнала, но бирата беше изненадващо бистра още докато я наливах в бутилките, чак се притесних да не съм объркала нещо :D Като си знам предишните мътилки, тази ми изглежда като водица...

_DSC7493.jpg
7ми ден след бутилиране


В момента се газира, ще споделя впечатления от резултата съвсем скоро :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Следваща

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта