Страница 2 от 3

Re: Citra IPA

МнениеПубликувано на: 10 Ное 2014, 18:04
от mirix
Аз пък със 50 гр. цитра правя сухо охмеляване на 100 л. бирена мъст за аромат и следващата варка го влагам за горчивина. Става много приятен аромат. Вчера варнахме едни 110 л. стаутче с цитра ще видим какво ще излезе :)

Re: Citra IPA

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 18:23
от mayosha
Отворих една бутилка, след 10 дни бутилкова газировка и 1 ден в хладилника. Резултата е сполучлив, но бирата на vsd от октобърфеста беше доста по-добра. При мен се получи с по-слабо тяло, защото не успях да поддържам температурата и беше средно 65°, а и това че съм редуцирала разнообразието от малцове може би също оказа влиание. Очаквах и повече аромат от сухото охмеляване, бях добавила 12гр на 9л.

Дрождите не знам дали ги нацелих, направих я с US-05, като избора беше базиран изцяло на интуицията ми :D
Ще ми се отново да направя рецептата, само че този път по-стриктно :obscene-drinkingcheers:

Re: Citra IPA

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 19:10
от bojo
И аз направих първи опит за IPA, но моята е cristal - такъв хмел се намираше само.
За първи път ползвам US-05 и незнам от тях ли е или пипнах някоя зараза. Има особен аромат - прилича на цветя, ама и малко на една лятна варка с доста фенолни екстри. Ферментацията продължи до последно с пръст пяна и на седмия ден рязко спадна. Захаромера показваше около 2.5 плътност, а клапана си работеше като за повече. Бутилирах и за 24ч шишетата се втърдиха като за готови - пак странен момент. Маята на дъното на ферментатора беше на половина от нормалното, което съм виждал при S-04 и нотингам.
Ще се пие нещо странно май, но може да опозная някоя нова бира може би :D .

Re: Citra IPA

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 19:19
от victoryvt
US-05 изферментирват малко повече екстракт - затова пада до 2.5, вместо 3.
Не се утаяват толкова колкото S-04 / Notingham, затова бирата с тях е по-мътна.
При много силна ферментация вкарват и техен си аромат на мая. Но са баш за американски бири - дават силен алкохол и по-слабо тяло да изпъкне хмела.
Много мощно ферментират, особено при над 20гр. температури. За ниски не съм ги тествал.

Re: Citra IPA

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 19:22
от bojo
US-05 се рехидратираха странно. Доста бавно се намокриха и не падат на дъното, за разлика от 04 и нотингам.

Re: Citra IPA

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 20:55
от cervesa
Позволявам си да не се съглася с Виктор,относно US 05.Аз ги ползвам постоянно,като в момента разполагам със 9-та генерация,след дехидратация. Много бързо наистина изферментират ,но не бих казал,че свалят задължително до 2,5Плато (SG1,010). Правил съм и светли и тъмни и ниско и високо екстрактни,"свършващи" при 1.015 (почти 4*Плато).Всичко е в играта с озахаряването.
А ги харесвам защото са неутрални и дават възможност ,при горна ферментация,да се акцентира върху малцовата основа и ароматите от хмела.

Re: Citra IPA

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2014, 22:01
от bojo
Точно тоя момент "неутрални" ме притеснява. Имам си нашественици в бира май с тези странични аромати. Едва ли е от хмела.

Re: Citra IPA

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 10:01
от vsd
Бирата от тази тема е с US-05 и завърши на 4% екстракт.

Re: Citra IPA

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2014, 13:02
от victoryvt
@cervesa : 9-та генерация :o - те са мутирали в посока "Черногорска превъзходна" :lol:

Ми при мен една и съща мъст (съдържание, озахаряване и т.н.) с тях приклчва на 2.5 от около 12-13, а с S-04 или Нотингам - на около 3 точно.
Трябва да направим един реален експеримент - да произведем някакво количество пивна мъст - охмелено, охладено и да го разделим в два три ферментора и да заквасим с различни щамове, да установим после разликите.
Мисля че ще стане интересно, за някоя среща примерно.

Re: Citra IPA

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2014, 13:51
от vsd
@mayosha
Бях пропуснал поста ти, а тъкмо се чудех как е станала твоята биричка :) От три дни се каня да сваря още една бира по тази рецепта и все не ми остава време от работа. Между другото, тази бира за 2-3 седмици се избистри почти до заводска бистрота. На сбирката беше на една седмица и беше яко мътна, а после стана странно бистра :)
Още ме е яд че не сварих преди месец че да има да си пия сега, определено мога да кажа че тази рецепта ми е най-успешната до сега.