Дубел с КСП

Модератор: Martin

Дубел с КСП

Мнениеот Martin » 27 Апр 2016, 09:32

Този уикенд забърках ето това:

Пилс малц - 2,5кг
Аби малц - 2,5кг
Special W - 100гр
Бяла захар - 1кг

Озахаряване на 67гр за 60 мин

Хмел:
Saaz 45гр / 60мин
Mandarina Bavaria 10гр / 10мин

Дрожди - Safbrew Abbaye 11гр

21л мъст след охлаждане
OG - 1.072 / 17.5°P
IBUs ~ 20

Снощи премерих, след като видях че е доста позамряла активността, беше 1.016. Тази вечер ще откаля и съм приготвил 175гр сушени смокини и 225гр сушени фурми, накълцани и после поляти с вряла вода, и когато истинаха ги мушнах във фризера. Тази вечер ще ги размразя и ги пускам във откалената бира.
Аромата на плодовете е невероятен и супер се връзва с аромата на бирата, която дегустирах вчера след като я премерих. Дано да стане, че я глася за Загреб в категория плодови бири.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Дубел с КСП

Мнениеот SDS » 29 Апр 2016, 18:56

Мартине, нали знаеш, че една бутилка след като стане бирата е за мен. :mrgreen:
смокини и фурми ми звучи супер.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Дубел с КСП

Мнениеот Martin » 29 Апр 2016, 19:05

Снощи сложих КСПто. Аромата е невероятен иде ми да си завра главата във ферментатора.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Дубел с КСП

Мнениеот karakondjul » 29 Апр 2016, 20:49

Захарта кога я добавяш? При майшуването или варенето? И какво е КСП?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Дубел с КСП

Мнениеот Martin » 30 Апр 2016, 09:15

Който е ходил в казармата знае какво е КСП /компот сушени плодове/.
А захарта при варенето.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Дубел с КСП

Мнениеот karakondjul » 30 Апр 2016, 10:25

Ходил съм, но явно при нас граничарите това е липсвало от менюто. :D Благодаря ти за информацията!
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Дубел с КСП

Мнениеот beerlover » 29 Май 2016, 14:04

Добре,а какво имаш предвид "откалена" бира?В смисъл,КСП слагаш по време на първичната или на вторичната ферментация?И дали няма да се получи твърде сладка...Слагаш и захар освен плодовете...А иначе звучи чудесно откъм аромати-смокиня,фурма.Аз самият съм голям почитател на белгийските бири,включително на плодовите(Petrus Aged Red ми е любима!).Наздаве!
beerlover
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Апр 2016, 20:33

Re: Дубел с КСП

Мнениеот asenr » 30 Май 2016, 14:10

Да откалиш значи да махнеш калта, т.е. утайката. Терминът идва от винарството, където утайката наистина прилича на кал, за разлика от бирената утайка.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Дубел с КСП

Мнениеот Martin » 30 Май 2016, 15:56

Ъммм... как така сладка? Нали тези захари ферментират и стават на алкохол. Даже обратното, и бялата захар и захарта в плодовете е напълно ферментируема, и не оставя никаква сладост. Алкохолното съдържание отиде над 9%.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Дубел с КСП

Мнениеот beerlover » 30 Май 2016, 18:45

Сладка,в смисъл,полусуха,както при някои вина дрождите не успяват да "опиянчат" всичката захар в материала.Но явно тук се получава работата.Колко време ще устоиш на изкушението да отлежава,преди да я наченеш?Или поне колко мислиш да я оставиш да отлежи?
beerlover
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Апр 2016, 20:33

Следваща

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта