Страница 2 от 2
Re: Дубел с КСП
Публикувано на:
30 Май 2016, 22:12
от Martin
Ооо аз я преполових за съжаление... Но останалата част я крия от мен в мазето.
Дрождите си изяждат всичко което могат докато са живи, а тези издържат голям алкохолен градус. При сладките и полусухите вина за да ги спрат да не изпукат всичко или се спират преди края със метабисулфит или захарността е голяма и в един момент алкохола ги убива преди края. Даже чичо ми слага малко ракия преди края за да си остави червеното вино сладичко, че леля така го харесва.
Re: Дубел с КСП
Публикувано на:
31 Май 2016, 08:04
от ВескоВарна
Мартине, твоите рецепти винаги ме радват много. Това кило захар обаче ще ми издере очите ... не може ли да се ползват 8кг малц за същите литри и по-дълго варене? Или целта е да се ограничи малцовия вкус?
SAAZ-а от сухо охмеляване ли е останал?
И аз си почвам бирите пресни с бавни темпове, така им проследявам развитието ... или поне така разправям!
Re: Дубел с КСП
Публикувано на:
31 Май 2016, 08:30
от Martin
Ами килото захар си е така по рецепта за дубел. Вдига алкохола. Тъй като нямах belgian candi, ползвах бяла захар. Какво да ги правиш... Белгийци. Не мисля че с повече малц ще се получи. Ще стане много малцово и ще надделее над плодовете.
Re: Дубел с КСП
Публикувано на:
04 Май 2017, 08:23
от BatVentsi
Вчера сварих това, но нарочно не добавих 1 кг захар. OG беше около 14.5°P във ферментатора на 26 градуса, а и плодовете ще помогнат.
Въпросът ми е най-вече.. след като залея плодовете с вряла вода (колко?), това всичкото ли го замразявам във фризера или ги оцеждам. Сокчето нестава ли и то да се мушне във ферментатора? Аз си мисля, след като ги залея, охлаждам и ръгам във фризера, да се замразаят, убият някои други гадинки и да е по лесно отделянето на аромати после.
А и да кажа, аз ползвах Belle Saison вместо Safbrew Abbaye. Харесва ми идеята за смокини, фурми и/или сини сливи в тоя тип бира.
Re: Дубел с КСП
Публикувано на:
04 Май 2017, 10:06
от Martin
Ами ти си направил Сезон, което е много далече от Дубела.
Значи нищо лошо няма в захарта, така са повечето белгийски бири. По принцип ако не искаш да слагаш захар, кенди или царевица, просто няма смисъл да се насочваш при белгийските. Има си немски и английски стилове. При домоварството няма лошо да се експериментира, това е целия смисъл, но ако си почитател на Дубела, и искаш да си направиш да му се насладиш, няма да стане с тея дрожди и без захар. Ако пък ти се пие сезон, има рецепта и за него тука.
Дрождите Belle Saison нямат нищо общо с абатските, не са взаимозаменяеми. Може да ползваш Т-58 или дори S-33, но със Belle Saison ще си направиш сезонче.
Re: Дубел с КСП
Публикувано на:
04 Май 2017, 11:42
от BatVentsi
Мда, чак сега ми засече пипето. Даже си нямам и на представа защо съм взел такива, че съм и ги посял даже. Ами ще видим какво ще стане. Ще се пие ама....
Относно Дубела, харесва ми да, просто за начало исках да пробвам без захарта. Сега съвсем съм се отдалечил от профила, но пък може да стане нещо също добро.
Re: Дубел с КСП
Публикувано на:
05 Май 2017, 22:13
от mirix
Аз имах шанса да опитам от КСП-то. Хубава алкохолна си беше. Лично аз съм фен на ИПА-та да не казвам на брутална ИПА. От алкохола се получава една сладост. Не е че е с остатъчна по висока захарност. Просто алкохолна и при вино съм я усещал, нещо като толина, незнам как да го опиша. В лагерите също ме дразни малцовата сладост- за стандартно 4,5-5% алк.
Но биричката си беше на ниво.
Не съм фен на белгийските, но и киселичкия дайджест на Темелко ме грабна. Като аперативче.