Страница 2 от 2

Re: Дубел с КСП

МнениеПубликувано на: 30 Май 2016, 22:12
от Martin
Ооо аз я преполових за съжаление... Но останалата част я крия от мен в мазето.

Дрождите си изяждат всичко което могат докато са живи, а тези издържат голям алкохолен градус. При сладките и полусухите вина за да ги спрат да не изпукат всичко или се спират преди края със метабисулфит или захарността е голяма и в един момент алкохола ги убива преди края. Даже чичо ми слага малко ракия преди края за да си остави червеното вино сладичко, че леля така го харесва.

Re: Дубел с КСП

МнениеПубликувано на: 31 Май 2016, 08:04
от ВескоВарна
Мартине, твоите рецепти винаги ме радват много. Това кило захар обаче ще ми издере очите ... не може ли да се ползват 8кг малц за същите литри и по-дълго варене? Или целта е да се ограничи малцовия вкус?
SAAZ-а от сухо охмеляване ли е останал?
И аз си почвам бирите пресни с бавни темпове, така им проследявам развитието ... или поне така разправям! :mrgreen:

Re: Дубел с КСП

МнениеПубликувано на: 31 Май 2016, 08:30
от Martin
Ами килото захар си е така по рецепта за дубел. Вдига алкохола. Тъй като нямах belgian candi, ползвах бяла захар. Какво да ги правиш... Белгийци. Не мисля че с повече малц ще се получи. Ще стане много малцово и ще надделее над плодовете.

Re: Дубел с КСП

МнениеПубликувано на: 04 Май 2017, 08:23
от BatVentsi
Вчера сварих това, но нарочно не добавих 1 кг захар. OG беше около 14.5°P във ферментатора на 26 градуса, а и плодовете ще помогнат.
Въпросът ми е най-вече.. след като залея плодовете с вряла вода (колко?), това всичкото ли го замразявам във фризера или ги оцеждам. Сокчето нестава ли и то да се мушне във ферментатора? Аз си мисля, след като ги залея, охлаждам и ръгам във фризера, да се замразаят, убият някои други гадинки и да е по лесно отделянето на аромати после.
А и да кажа, аз ползвах Belle Saison вместо Safbrew Abbaye. Харесва ми идеята за смокини, фурми и/или сини сливи в тоя тип бира.

Re: Дубел с КСП

МнениеПубликувано на: 04 Май 2017, 10:06
от Martin
Ами ти си направил Сезон, което е много далече от Дубела.

Значи нищо лошо няма в захарта, така са повечето белгийски бири. По принцип ако не искаш да слагаш захар, кенди или царевица, просто няма смисъл да се насочваш при белгийските. Има си немски и английски стилове. При домоварството няма лошо да се експериментира, това е целия смисъл, но ако си почитател на Дубела, и искаш да си направиш да му се насладиш, няма да стане с тея дрожди и без захар. Ако пък ти се пие сезон, има рецепта и за него тука.

Дрождите Belle Saison нямат нищо общо с абатските, не са взаимозаменяеми. Може да ползваш Т-58 или дори S-33, но със Belle Saison ще си направиш сезонче.

Re: Дубел с КСП

МнениеПубликувано на: 04 Май 2017, 11:42
от BatVentsi
Мда, чак сега ми засече пипето. Даже си нямам и на представа защо съм взел такива, че съм и ги посял даже. Ами ще видим какво ще стане. Ще се пие ама.... :)
Относно Дубела, харесва ми да, просто за начало исках да пробвам без захарта. Сега съвсем съм се отдалечил от профила, но пък може да стане нещо също добро.

Re: Дубел с КСП

МнениеПубликувано на: 05 Май 2017, 22:13
от mirix
Аз имах шанса да опитам от КСП-то. Хубава алкохолна си беше. Лично аз съм фен на ИПА-та да не казвам на брутална ИПА. От алкохола се получава една сладост. Не е че е с остатъчна по висока захарност. Просто алкохолна и при вино съм я усещал, нещо като толина, незнам как да го опиша. В лагерите също ме дразни малцовата сладост- за стандартно 4,5-5% алк.
Но биричката си беше на ниво.
Не съм фен на белгийските, но и киселичкия дайджест на Темелко ме грабна. Като аперативче.