Star Anise Stout

Модератор: Martin

Star Anise Stout

Мнениеот Martin » 21 Ное 2016, 13:12

Начална плътност (OG): 1.06 (°P): 15
Крайна плътност (FG): 1.016 (°P): 4
Алкохол (ABV): 5.80 %
Цвят (SRM): 40+
Горчивина (IBU): 62

Малц:
70% -Pale ale malt - 3,5кг
10% -Carapils - 0,5кг
8% -Caraaroma - 0,4кг
8% -Carafa II - 0,4кг
4% -Печен ечемик - 0,2кг

Хмел:
30гр - Magnum (13.8% Alpha) @ 60мин
20гр - Aurora (9.2% Alpha) @ 10мин
2бр (две звездички, натрошени) - Звездовиден анасон @ 10мин

Еднотемпературно озахаряване на 68°C за 60мин

Дрожди:
Nottingham ale - 11гр

Ферментация 20°C / 10 дни
Вторична 17°C / 7 дни
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Star Anise Stout

Мнениеот Martin » 10 Дек 2016, 21:28

1во място на Rhombus Black конкурса.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Star Anise Stout

Мнениеот Yaskata » 11 Дек 2016, 09:30

Бравооо!!
Ей това се казва приверена рецепта :D
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Star Anise Stout

Мнениеот dr_slavov » 11 Дек 2016, 12:32

:clap:
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Star Anise Stout

Мнениеот Delikatesi.es » 19 Яну 2017, 16:56

Нямаше начин да не направя бира по тази рецепта, и я направих тази неделя. Всичко мина перфектно. Само искам да уточня нещо във връзка с ферментацията, за да съм сигурен, че всичко е ок. Какво точно е вторична ферментация? Предполагам е откаляване и наливане в друг ферментатор(или в същия, но измит). Ако е така, ще има ли достатъчно дрожди за да продължи ферментацията или се добавят?
Благодаря.
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 45
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

Re: Star Anise Stout

Мнениеот Martin » 19 Яну 2017, 17:32

Не е задължителна. Аз просто откалявам и прехвърлям в друг ферментатор, за да не лежи върху дрождите.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Star Anise Stout

Мнениеот ultrashock » 19 Яну 2017, 17:53

За сега съм планирал един Red Irish Ale, но след нея - тази е наред!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Star Anise Stout

Мнениеот petiomalchev » 23 Яну 2017, 16:06

Тъй като не открих звезден анасон, може ли да го заместя с 2 капки анасоново масло?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Star Anise Stout

Мнениеот Martin » 23 Яну 2017, 16:12

Не мисля че ще стане, особено масло, ще останеш без пяна. Звездовидния анасон има сладникав аромат на женско биле, а маслото е от семена на резене и копър, доста остро и мастичено. Просто не слагай, остави го на стаут само.
Ако беше казал щях да ти пратя по Еконт 10ина звездички.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Star Anise Stout

Мнениеот kobyraaa » 23 Яну 2017, 16:18

В кауфланд има неструва кой знае колко около лев май
kobyraaa
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 27 Юни 2016, 22:05

Следваща

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта