Star Anise Stout

Модератор: Martin

Re: Star Anise Stout

Мнениеот petiomalchev » 23 Яну 2017, 18:32

Значи минавам на варианта чист стаут :D
Да на звездният анасон аромата е по мек, правил съм мастика от него.
В Кауфланд преди няколко дни търсих половин час обикалях подправките, чайовете нямаше, ама що не питах на информация.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Star Anise Stout

Мнениеот kobyraaa » 24 Яну 2017, 00:36

Аз от там си взех този до мола.Намира се където са сладкарските неща.Бакпулвера содата шок.пръчици на тези рафтове.Предната седмица взех да пробвам и аз тази бира взела награда.
kobyraaa
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 27 Юни 2016, 22:05

Re: Star Anise Stout

Мнениеот petiomalchev » 24 Яну 2017, 11:08

Благодаря kobyraaa там беше свършил но в Кауфланд Младост намерих.
Ако до обяд пристигнат материалите следобед я мятам :D
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Star Anise Stout

Мнениеот Dejmos » 28 Яну 2017, 00:57

За софиянци - близо до Орлов мост има едно магазинче за екзотични подправки, казва се "Бахара" - там има звезден анасон и други странни и редки подправки. Пресни и с добро качество, но скъпи.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Star Anise Stout

Мнениеот Delikatesi.es » 28 Яну 2017, 10:26

Вчера я бутилирах. По-тъмна бира не съм виждал. Краен екстракт 5°P, като началния беше 15. Не правих вторична ферментация, само една за 11 дни на 19°C околна температура.
Усетих леко кисел вкус и е леко като газирана. Това трябва ли да ме притеснява или ще се оправи след отлежаванеро?
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 45
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

Re: Star Anise Stout

Мнениеот Martin » 29 Яну 2017, 12:00

Много е тъмна да. С фенерче светиш през чашата, не минава нищо...

След изпит цял кег, мога да предложа мезета: Тъмни меса, торта или сладолед.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Star Anise Stout

Мнениеот stoyanninov » 30 Яну 2017, 14:41

слагаш ли всичките малцове при започване на озахаряването или добавяш каратата и печения накраря?
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 239
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Star Anise Stout

Мнениеот Martin » 30 Яну 2017, 15:28

Всичките в началото за да може пехато да стане без добавки на киселина.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Star Anise Stout

Мнениеот stoyanninov » 30 Яну 2017, 17:54

не излизат ли много горчивини така от печените?
ние по съвети на Мая направихме колд стипинг - накиснахме карата и пенения предишния ден в студена вода, прецедихме течността и го добавихме 15 мин преди края на варенето. на деня на домашните ще видим какво е станало :)
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 239
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Star Anise Stout

Мнениеот Martin » 30 Яну 2017, 19:51

Не съм фен на Cold steep. Всичко в кюпа!
Шегата на страна, високото ИБУ от хмела убива горчивината на печените малцове и остава само усещане за кафе и тъмен шоколад без натрапчива горчивина. За това стаутовете са с високо ИБУ.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта