Amber Mistress /American Amber IPA/

Модератор: Martin

Amber Mistress /American Amber IPA/

Мнениеот Dejmos » 27 Дек 2016, 14:47

Стил - Amber IPA
OG - 17,5*B
FG - 4,8*B
IBU 52
ABV 7%

Съставки:
2,8kg Pale ale
2,7kg Munich II
0,3kg Caramunich II
0,3kg Melanoid
0,5kg Caraamber
0,1kg Special W
0,5kg Rye malt
0,05kg препечен ечемик
Общо 7,25 кг зърно.

150gr Amarilo
150gr Centenial
3gr ирландски мъх

1,5 дози дрожди С-04

Карамелизиране на ръжения малц:
Накисване в гореща вода и поддържане на 65*С за един час. Отцеждане на водата и оставяне върху кърпа за половин час да поизсъхне. Изпичане с често разбъркване при температура 120-130*С до карамелизиране на вътрешността. За съжаление нямам снимка, за да ви ориентирам за степента на изпичане - бледокафяв отвън, средно карамелен отвътре.

Озахаряване:
- смесване 2,5:1 и поддържане на 66-64*С за 60'
- повишаване на температурата до 72*С с доливане на вряща вода и поддържане 20'
- загряване до 78*С за промиване

Добив - 36 литра на 14*В (изхвърлих 2-2,5 литра на 2-3*В, нямаше къде да го събера).

Охмеляване:
- 15гр Амарило и 35гр Сентениал за 25'
- 3гр мъх за 20'
- 35гр Амарило и 15гр Сентениал за 15'
- 50гр Амарило и 50гр Сентениал при изключване на нагревателя (отчитам +2 минути - времето за пренасяне на казана до банята и започване на охлаждането)

- Още 50гр Амарило и 50гр Сентениал за сухо охмеляване - 6 дни


След варенето и прецеждането, без да се старая да изцедя всичко от утайките (и без това ферментора ми не можеше да събере всичко) изкарах около 28 литра на 17,5*В. 27 влязоха във ферментора, 1 замразих за газирането.

Засяване с 1,5 дози С-04 след рехидратиране и леко стартиране.
Ферментация на 17-20*C

Газиране с 6гр/л бяла захар (забравих, че съм замразил мъст).

Второ място на Black Rhombus.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Amber Mistress

Мнениеот Martin » 27 Дек 2016, 15:21

Дам, опитах я. Усещаше се стабилното количество хмел, сякаш по силничка на алкохол се усещаше, сега виждам и си мисля че ще е било заради ръжта. Помислих че е опит за Hardcore IPA на BrewDog.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Amber Mistress

Мнениеот Yaskata » 28 Дек 2016, 13:41

Докара ли го на вкус като Онази Първа Бира за която разправяше?
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 308
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Amber Mistress

Мнениеот Dejmos » 28 Дек 2016, 17:05

Не знам. Не мога да разчитам на спомени отпреди 3 години, а не я намирам у нас.

Но, с ръка на сърцето - няма как да съм. Заместих три вида малц от оригиналната рецепта, сам си крамелизирах ръжения малц, нямаше как да спазя точните количества малц, защото в магазина се продават с точност 100 грама.
Отделно получих повече и с по-голям екстракт мъст, отколкото е по рецепта и затова промених и охмеляването...

Така че, може бегло да напомня на оригинала. И все пак ми харесва. По-добра е от предния ми клонинг на чужда крафт бира (всъщност онази е по-точен клонинг, но тази ми харесва повече).
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Amber Mistress /American Amber IPA/

Мнениеот Dejmos » 18 Апр 2017, 14:29

Покрай Великден прерових хладилника на село и открих разни забравени бутилки.
Една експериментална, ферментирана с Фермиол (на 8 месеца), 4-5 бутилки сайдер от различни партиди и ... две половинки Amber Mistress. Не можах да си намеря място от щастие. За съжаление след толкова отлежаване ароматът е понамалял, но все пак беше страхотна бира.

П.П. А миналия месец при разчистване на фризера попаднах на забравената литрова бутилка мъст, която бях отделил за газиране. Размразих я, затоплих до стайна температура, ръснах шипка дрожди каквито имах и я ферментирах. Нямаше сухо охмеляване, но си я изпих. :)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13


Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта