Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Модератор: Martin

Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот Martin » 14 Мар 2017, 11:22

Количество във ферментатора ~14л
Начална плътност (OG): 1.095 (°P): 23
Крайна плътност (FG): 1.018 (°P): 4.5
Алкохол (ABV): 10 %
Цвят (SRM): 24
Горчивина (IBU): 22

Малц:
51% -Pils malt - 3кг
34% -Abbey malt - 2кг
3% -Caraaroma - 0,2кг
3% -Melanoiden - 0,2кг
9% -Belgian candi sugar brown - 0,5кг

Хмел:
10гр - Magnum (12.2% Alpha) @ 60мин

Озахаряване:
64°C за 45мин
72°C за 15мин

Дрожди:
Safbrew Abbaye (BE-256) - 11гр

Ферментация 20°C / 10 дни
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот mirix » 14 Мар 2017, 13:00

Благодарско
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот Martin » 14 Мар 2017, 13:18

Скоро ще подготвя една тема за домашно приготвен Candi със ДАФ, ама искам първо да я изпитам рецептата и тогава.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот mirix » 14 Мар 2017, 15:06

Днес в СВА попаднах на това
https://passiflorabrand.eu/bg/product/kafyavi-zaharni-kristali-300-g-proizhod-belgiya/
3.69 ли му беше цената
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот Martin » 14 Мар 2017, 15:38

Не е същото. Това е просто леко карамелизирана захар.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот mirix » 14 Мар 2017, 16:48

Защото уж пише произход Белгия, но може и така да е
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот daniel.trifonov » 14 Мар 2017, 18:54

Аз варнах нещо в същата посока на 31.12.2016г. Сега вече е добра за пиене. Ползвах мусковадо, вместо канди. Нямат нищо общо, но исках да пробвам и следващия път няма да ползвам тази или няма да е 500г.
Ще напиша и рецептата тези дни.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот mirix » 14 Мар 2017, 21:22

На Мартин беше много хубава, липсваше и само вниловия вкус. Той ще се получи от отлежаване в дъбова бъчва естествено.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот KpaTyH » 14 Мар 2017, 22:26

Ти откога пиеш белгийско бе :D

А водата за озахаряване и промиване стандартно количество ли е?
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот Martin » 15 Мар 2017, 09:57

KpaTyH написа:Ти откога пиеш белгийско бе :D

А водата за озахаряване и промиване стандартно количество ли е?


Не. Водата за промиване е много малко. Вкарах във ферментатора малко по-малко от 14л.
Останалото от промивката стана на слаба бира (около 3% Алк) ~10л
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта