Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Модератор: Martin

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот mirix » 15 Мар 2017, 10:53

Пешо куадрупела си го уважавам. Киселочите все още са ми далечни.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот KpaTyH » 06 Апр 2017, 21:38

Това кенди кога се слага всъщност? В началото на озахаряването...на по късен етап или при варенето? Намирам и трите варианта из чуждите форуми. Аз си взех сироп, а не захар, ако има значение.
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот Martin » 07 Апр 2017, 09:08

По време на варенето се слага. Няма смисъл в майша.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот lhristov » 07 Апр 2017, 12:48

Martin написа:Скоро ще подготвя една тема за домашно приготвен Candi със ДАФ, ама искам първо да я изпитам рецептата и тогава.


Чакаме, нали знаеш?
Поздрави!
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 100
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот Martin » 07 Апр 2017, 14:00

Ами не съм хванал да я пробвам. Мога да я постна, и да чакам друг да я пробва.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот lhristov » 07 Апр 2017, 15:25

Давай.
Аз ще прецакам 1 кг захар. Няма проблеми.
ДАФ е диамониев фосфат - фосфат кампозе, нали? Храна за дрождите. Каква е идеята с него в случая?
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 100
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот Martin » 07 Апр 2017, 16:05

Чист ДАФ ти трябва. Идеята е да конвертира захарта и после да се получи меланоиден ефект, без карамелизация.

900гр захар
240мл вода
ДАФ според зависи какъв цвят искаш - от половин до три чаени лъжички
Ще ти трябва и термометър който да е поне до 200°C и да е точен

Смесваш всичко на котлона и бъркаш докато се разтвори всичко. След това без бъркане чакаш да стигне желаната температура пак според зависи от цвета:
120°C за най-светло до 148°C за най тъмно. Ако се налага по време на цялото това нещо да се долива вода, приготви си до тебе да ври вода и да слагаш по малко с лъжичка, за да не падне температурата. При достигане на желания цвят, махаш от котлона и изсипваш в тава с алуминиево фолио, да изсъхне и истине.


Ето и колко ДАФ и температура трябва:
ДАФ - Температура
0,5ч.л. - 121°C
1ч.л. - 126°C
1,5ч.л. - 132°C
2ч.л. - 137°C
2,5ч.л. - 143°C
3ч.л. - 148°C

Повече ДАФ и по висока температура - по тъмен цвят. И все пак трябва да се наблюдава, ако се налага да се налива вода и да се държи на оказаната температура до достигане на желания цвят.
И все пак трябват експерименти за достигане на желания продукт.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот mirix » 17 Апр 2017, 15:20

Започнах в в 14:00 сега основнта пауза чакам , ще видим тия детски варки какво ще излезе. Че и гадно дъждовно.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот lhristov » 19 Апр 2017, 20:49

Ще да правя и аз куадрупел, то се е видяло!
Едва днес ми остана време за канди захарта и направих нещо...
Захар, кристална - 950 гр.
ДАФ - 10 гр.
вода - 250 мл.
Смесване и бъркане с миксера - само с 1 бъркалка
При 94-95 *С завира
При 110 се пени много - бъркане и повдигане от котлона
След 112 *С ври и плавно се повишава температурата
При 125 *С изключих котлона
От инерцията темп. се вдигна до 134 *С и имаше признаци да спада. НО... цвета вече ми харесваше
Махнах и изсипах в тавата.
Вода не съм добавял - не се наложи.

Общо взето съм доволен. Нямаше драми и мазаници.
Резултата - едно огромно захарно петле :D
Понеже тавата е с ФИ около 25 см. стана дебело, но няма и да го чупя! Нали ще влиза при варенето...
Снимки - при поискване от аудиторията.

Мартин, благодаря за технологията. Оставям на теб да го направиш и да пуснеш официална тема!
С поддържането на температурата няма да има проблем, от което се опасявах аз. Просто при мен, докато достигна желаната 135 *С, цвета вече ми харесваше. И ... АУТ.
Ще сложа снимки.
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 100
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: Belgian Dark Strong Ale /Quadruple/

Мнениеот mirix » 20 Апр 2017, 14:06

Снимки Снимкии!!!
Ако е начупена няма ли по лесно да се разтвори после в мъстта. Мен ме е яд сега че не оставих една бонбонка да и опитам вкуса, че да знам какво да гоня после.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта