Страница 2 от 3

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 30 Май 2017, 09:40
от Dr1nata
Martin написа:Сухо охмеляване
По 15г от всеки (общо 45гр) - Centennial, Crystal и Mosaic, по време на ферментацията слагат се на 2-3тия ден след заквасване, махат се преди кегиране
По 15г от всеки (общо 45гр) - Centennial, Crystal и Mosaic, в кега
Ако ще се бутилира, а няма да влиза в кег, втората порция хмел във вторичен ферментатор за 4 до 7 дни


Колко време престоява първата порция сухо? Маха ли се преди вторичния ферментатор или влиза и тя в него?

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 30 Май 2017, 10:33
от Martin
Престояват от 4 до 7 дни.

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2017, 16:16
от ultrashock
Мисля събота да варя и съм поръчал материали за New England IPA, по тази рецепта с малко променен хмел и дрожди Nottingam.
Ето я самата рецепта:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... rifaybrew-
Всичко е ок, но е малко по-сложна рецепта и за този стил си иска и специфичен профил на водата. Ползвам софийска (надежденска) вода, която си е супер за пиене и за бирата е екстра, но нямам идея дали отговаря на профила, който някой беше публикувал тук във форума и дали нещо трябва да правя с нея.
Какво и кога да добавя във водата, за да я тунинговам?
Този дъбов френски чипс, който поръчах по време на озаряването ли се слага?
Нужен ли ми е Ирландски мъх, при положение, че бирата си е мътна?

С тая рецепта за момент се почувствах като пълен аматьор, тъй като досега профил на водата не съм гонил :)
Благодаря!

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2017, 17:04
от Martin
За Софийската вода някой от софийските колеги трябва да ти помогне, но може да ти трябва малко гипс и калциева сол.

Не ти трябва дъбов чипс за NEIPA. Това в рецептата Flaked Oats е овесени ядки обикновени.

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2017, 09:20
от MadButcher
За New England IPA бих използвал различни дрожди от дадените в рецептата Danstar - Nottingham Ale.

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2017, 09:50
от ultrashock
За дъбовия чипс - ясно, няма да го използвам, това са овесени ядки. Мартин маааалко ме подведе в едно ЛС и затова го поръчах, но няма проблем ще го използвам за нещо друго, не знам за коя рецепта ще се впише, но според мен за някой стаут или портер.
Дрождите - не съм ги променил в рецептата, но в магазина не е имало Nottingham и съм поръчал Lalemand BRY-97. Оправих и рецептата!

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 23 Дек 2017, 01:10
от Ico
При толкова "Съмит" в късното охмеляване дали няма да има лучево-чеснови нотки във вкуса? Интересно ще е защото всички западни форуми препоръчват "Съмит" само за вгорчаване, в противен случай споделят за лучен вкус на бирата. От друга страна съм пил една от най-добрите IPA, която беше варена само със "Съмит".

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2017, 14:18
от MadButcher
Въобще не е много Съмита тук. Аз даже бих удвоил. Любим ми е. Чудесно допълва Цитра например.

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 02 Яну 2018, 11:11
от Dave Lombardo
Колега, къде видя Summit в късното охмеляване?
Единственият Summit в тази рецепта е за вгорчаване - 60 минути...

Re: New England IPA

МнениеПубликувано на: 03 Яну 2018, 23:05
от Ico
Ако не бъркам рецептата, пише че има "Съмит" в първото и второто сухо охмеляване, затова ми стана интересно.