Raw Ale (Суров ейл)

Модератор: Martin

Raw Ale (Суров ейл)

Мнениеот Martin » 24 Сеп 2018, 12:49

OG - 1044 / 11°P
FG - 1008 / 2°P
SRM ~ 4
IBU ~ 40
ABV ~ 4,75 %

Малц:
Пейл ейл малц - 3кг / 75%
Пшеничен малц - 1кг / 25%

Озахаряване - 60мин @ 67°C
Маш аут - 78°C

Прецеждане до събиране на 21л мъст
Пастьоризиране 15мин @ 85°C
Охлаждане до 40°C
Заквасване със Simonaitis Kveik
Ферментация @ ~30°C

Хмел - Варене на 110гр Ekuanot в 1л вода за 5мин, и после всичко във ферментатора, заедно с хмела (по възможност с торбичка или hopper)
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Raw Ale (Суров ейл)

Мнениеот ВескоВарна » 22 Юни 2019, 14:03

Колега, дай отзив за Ekuanot като хмел и за суровия ейл като стил.
Поздрави!
Варка -31бр.
Малц -319,1кг.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 184
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Raw Ale (Суров ейл)

Мнениеот Martin » 24 Юни 2019, 09:32

Миналата година на есенният празник в Бургас, доста хора опитаха, могат и те да кажат мнение. За мене като стил и хмел доста свежо се получава. Пак ще направя това лято.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Raw Ale (Суров ейл)

Мнениеот KpaTyH » 30 Юни 2019, 17:36

Екуанот-а е хубав хмел със силен аромат(американски). На Мартин бирата влизаше доста добре :lol:
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Raw Ale (Суров ейл)

Мнениеот shadcsm » 30 Юни 2019, 23:34

Ама па електрокардиограмата как влизаше! Свръх свежо!
Варки: 46
Последната варка: Kim's Brut IPA
Аватар
shadcsm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 53
Регистриран на: 26 Яну 2016, 16:13
Местоположение: Велико Търново

Re: Raw Ale (Суров ейл)

Мнениеот dani_94 » 03 Юли 2019, 06:57

Трайността дали е като на обикновен Ейл или е по малка?
dani_94
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 31
Регистриран на: 03 Апр 2014, 13:56

Re: Raw Ale (Суров ейл)

Мнениеот Martin » 03 Юли 2019, 08:39

dani_94 написа:Трайността дали е като на обикновен Ейл или е по малка?

Доста малка трайност. :(
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Raw Ale (Суров ейл)

Мнениеот Bones » 04 Юли 2019, 09:48

Martin написа:
dani_94 написа:Трайността дали е като на обикновен Ейл или е по малка?

Доста малка трайност. :(


Поради каква причина? Алкохол има, хмел също. Наличието на повече некоагулирал протеин или нещо друго?
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 122
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Re: Raw Ale (Суров ейл)

Мнениеот GunGod » 05 Юли 2019, 16:47

Bones написа:
Martin написа:
dani_94 написа:Трайността дали е като на обикновен Ейл или е по малка?

Доста малка трайност. :(


Поради каква причина? Алкохол има, хмел също. Наличието на повече некоагулирал протеин или нещо друго?

Нежелана флора и фауна по скоро. Поради това че не се вари се разчита едва ли не само на хмела да пази бирата в някой страни дори не газират след ферментация даже вкиснала я пият. :mrgreen:
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 114
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Raw Ale (Суров ейл)

Мнениеот Bones » 05 Юли 2019, 22:00

15мин @ 85°C трябва да утрепе всичко живо. Навремето пастьоризираха млякото на 75 °C.

Абе глупости приказвам. Лактобактериите са навсякъде. Ако са внесени в хранителна среда се развиват навсякъде. То Ламбика не беше ли нещо подобно? И Квасът?
Bones
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 122
Регистриран на: 30 Авг 2015, 10:06

Следваща

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта