Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Модератори: Martin, petiomalchev

Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 29 Ное 2016, 12:58

Здравейте
Реших да се пробвам с пивоварството, преди няколко години се пробвах с покълване на ечемик и озахаряване, но целта тогава беше да правя водка и уиски /писал съм за това в форума ракията/.
Разполагам с две тенджери 18 и 20л. Имам и охладител 7 метра медна тръба Ф10 на 1мм .
На 18 л. тенджера съм сложил кран, термометър и съм направил двойно дъно /отвори 2мм на отстояние 1см/.
Мисля в 18л. да озахарявам и прецеждам а в 20. да варя.

Интересувам се от рецепти за светла и тъмна бира които да са с слаба горчивина и среден аромат и какво ще е оптималното количество малц за тези съдове.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот Martin » 29 Ное 2016, 13:24

С тези размери на съдовете ще ти е най лесно половин варки. Почти всички рецепти тука а и навсякъде са за 19-20л готова бира, 4-5кг малц. За тебе ще е най-удобно 10л бира с 2-2,5кг малц. Разрови се из форума, всичко по рецептите и охмеляването е описано и можеш да си правиш промени за горчивината. А всяка рецепта просто я правиш с половината от материалите.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот Martin » 29 Ное 2016, 13:34

Ето ти примерна рецепта като за 1ва варка:

Малц:
100% -Pale ale malt - 2.5кг

Вода за озахаряване 7л
Вода за промиване 10л
Еднотемпературно озахаряване на 65°C за 60мин

Хмел:
8гр - Aurora (9.2% Alpha) за 60мин
8гр - Aurora (9.2% Alpha) за 10мин

Дрожди:
Nottingham ale - 5гр

Ферментация 20°C / 7 дни или докато е готова ферментацията.
После бутилираш със 7гр на литър захар.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 29 Ное 2016, 14:12

Имам и тенджера 40л. алпака, а комшията има 50л.
Но за тях ще трябва да се вари навън с газ.
С малките съдове мисля да пробва няколко рецепти и да си харесам някоя.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот victoryvt » 30 Ное 2016, 10:54

Дали е съвпадение на имената или имаме честта да "даваме акъл" на известния Петьо МалЦов от ракията.ком ?
Добре дошъл !
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2087
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 30 Ное 2016, 15:01

Същият :D
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 03 Дек 2016, 01:15

Първа варка първа грешка :D Озахарих на 68С дали ми остана тази цифра от многото руски клипове в ютуба.
Погледнах си постовете в ракията ами там съм озахарявал на 65С. то и Мартин по горе писал, ама кой да помни.
Йодната проба малко се промени. Даде плътност като за 11% захарност след филтрирането. Сложих го да се вари, продължавам напред :D
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот Martin » 03 Дек 2016, 10:48

Не е болка за умиране. Ще е по плътна и по нискоалкохолна.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот asenr » 03 Дек 2016, 11:24

Няма грешка, моите бири половината са озахарени директно на 72 градуса :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 190
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот bojo » 03 Дек 2016, 13:19

Само на 72гр правих опит за безалкохолна бира, но си излезе поне 3% алкохол, така че ще стане бира. Шофьорска варка, а и децата да опитат, и те са хора :lol:
На 68гр озахарявам за стаут и се получава достатъчно алкохол и чудесно тяло.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 197
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Следваща

Назад към На Петьо Малчев рецептите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron