Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Модератори: Martin, petiomalchev

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 30 Апр 2017, 13:45

Уж съм сложил при варенето ирландски мъх,но той явно действа само във ферментатора. На дъното на бутилката се образувала и утайка, много тънка. Няма кои да я чака да отлежава че да се избистри и така я пия :D
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 01 Май 2017, 23:40

Варка №11

Малц:
3.0 кг. Pale Ale Malt - Гърция
0.5 кг. CaraPils - malt Вайерман Германия

Вода - чешмянка 24л.

Хмел:
20 гр. Cascade- Български 6.9% 50 мин.
5 гр. Ирландски мъх 10 мин.
20гр. Цитра сухо охмеляване 5 ден

Озахаряване:
45 мин. 65С
15 мин. 72С
78С край

Във водата за промиване сложих сок от два лимона.
Промиване с вода 80С до 19л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 19л. - 11,5% плътност
крайно количество бирена мъст 17л. - 13% плътност

IBU 20

Дрожди:
5 гр. Нотингам
Хидратирани за 20 мин. 100мл. вода 1 чаена лъжичка кафява захар.

Заложени във ферментатора 16л.

Ферментация 7 дни на 20 градуса
Сухо охмеляване 5 ден 20гр. Цитра - директно
Плътност 3%.
Бутилиране 120гр. тръсткова кафява захар 'Била' за газировка, разтворена в 200мл. вода и вряла 10 мин.
Бутилирани 15 пет бутилки 1л.
варка№11.jpg
Последна промяна petiomalchev на 16 Юни 2017, 15:56, променена общо 2 пъти
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 13 Май 2017, 23:55

Варка №12

Малц:
2.0 кг. Pilsner Malt - Гърция
1.5 кг. Пшеничен светъл малц - Гърция

Вода - чешмянка 24л.

Хмел:
15 гр. HALLERTAU Trad 6.7% 50 мин.
15 гр. HALLERTAU Trad 6.7% 5 мин.
кори от два лимона - 5 мин.


Озахаряване:
60 мин. 68С
15 мин. 72С
78С край

Във водата за промиване сложих сок от два лимона.
Промиване с вода 80С до 19л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 19л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 16л. - 13% плътност

IBU 19

Дрожди:
5 гр. Safbrew WB-06
Хидратирани за 20 мин. 100мл. вода 1 чаена лъжичка кафява захар.

Заложени във ферментатора 15л.

Ферментация 7 дни на 20 градуса
Плътност 3%.
Бутилиране 115гр. тръсткова кафява захар 'Била' за газировка, разтворена в 200мл. вода и вряла 10 мин.
Бутилирани 13,5л.
варка №12.JPG
Последна промяна petiomalchev на 29 Юни 2017, 10:53, променена общо 1 път
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 03 Юни 2017, 19:50

Днес за първи път варих по-голямо количество малц 6кг. използвах 40л. тенджера и варих на газ.

DSC_4419.JPG


Тенджерата няма кран и за филтриране при промиване използвах ето това.
На края на маркуча сложих кран да регулирам дебита и да мога да спирам източването.

DSC_4420.JPG


Варка №13

Малц:
2.7 кг. Pilsner Malt (Светъл малц) - Гърция
2.7 кг. Weyermann Abbey malt (Аби-малц от Вайерман - Германия)
0.4 кг. Melanoidin Malt - Меланоидинов малц
0.2 кг. Special-W - нов вид специален карамелен малц

Вода - чешмянка 42л.

Хмел:
20 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 9% 50 мин.
30 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 9% 5 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.
500гр. Тръстикова захар 'Била' 5 мин.

Озахаряване:
60 мин. 68С
76С край

Във водата за промиване сложих сок от два лимона.
Промиване с вода 80С до 35л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 35л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 30л. - 14,5% плътност

IBU 17,5

Дрожди:
11 гр. Дрожди за абатска бира - Abbaye насипни
Хидратирани за 30 мин. 200мл. вода 1 чаена лъжичка кафява захар.

Заложени във ферментатора 28л.
Плътрност 14,5%
Ферментация 10 дни, един ден охлаждане /бидона и 4 замразени 2л. бутилки вода овити (3-4 пласта) с изолация за ламинат 3мм/
Плътност 4%
Бутилирани 23л.
варка№13.JPG
Последна промяна petiomalchev на 28 Юни 2017, 10:41, променена общо 1 път
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 17 Юни 2017, 16:10

Варка №14

Малц:
5 кг. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция
0.5 кг. Wheat Malt pale (Пшеничен светъл малц) Гърция
0.5 кг. CaraPils - malt (Кара-Пилс малц) Вайерман Германия
0.3 кг. CARAAMBER® Карамелен малц
0.2 кг. CARAAROMA® Карамелен малц

Вода - чешмянка 46л.

Хмел:
20гр. 50мин. 6,9% Български ароматичен хмел CFJ-8 /Cascade/-2016г.
30гр. 5мин. 6,9% Български ароматичен хмел CFJ-8 /Cascade/-2016г.
20г. 5мин. 13,7% Citra Американски частен хмел - реколта 2015
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.

Озахаряване:
60 мин. 66С
75С край

Във водата за промиване сложих сок от два лимона.
Промиване с вода 80С до 35л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 35л. - 12% плътност
крайно количество бирена мъст 30л. - 13,5% плътност

IBU 18,72

Дрожди:
11 гр. Safale US-05 насипни
Хидратирани за 30 мин. 200мл. вода 1 чаена лъжичка кафява захар.

Заложени във ферментатора 30л.
Плътрност 13,5%
Сухо охмеляване 30гр. Цитра 6 ден. Поставена в чорап с тежест.
Ферментация 11 дни при 21 градуса.
Крайна плътност 2%
ABU 6%
Добавени за газировка 220г. тръстикова захар "Била" варени с 300мл. вода 10 мин.
Бутилирани 27л. бира.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 03 Юли 2017, 09:52

Варка №15

Малц:
5 кг. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция
1 кг. CaraPils - malt (Кара-Пилс малц) Вайерман Германия
1 кг. малини /80% бели 20% червени/

Вода - чешмянка 46л.

Хмел:
50 мин. Приблизително 25 гр. Цитра от предходно сухо охмеляване 13.7%
10 мин. 10 гр. Ирландски мъх
5 мин. 20 гр. HALLERTAU Trad 6.7%
5 мин. 1 кг. малини

Озахаряване:
60 мин. 68С
75С край

Във водата за промиване сложих сок от три лимона.
Промиване с вода 80С до 37л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 37л. - 10% плътност
крайно количество бирена мъст 34л. - 12% плътност

IBU 29

Дрожди:
11 гр. Safale US-05 пакетче
Хидратирани за 30 мин. 200мл. вода 1 чаена лъжичка кафява захар.

Заложени във ферментатора 32л.
Плътрност 12%
Ферментация 7 дни 25 - 23 градуса.
Крайна плътност 3%
Бутилирана с 250 гр. тръстикова захар на 29 литра.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 17 Юли 2017, 07:41

Варка №16

Малц:
2.9 кг. Pilsner Malt (Светъл малц) - Гърция
2.9 кг. Weyermann Abbey malt (Аби-малц от Вайерман - Германия)
0.5 кг. Melanoidin Malt - Меланоидинов малц
0.3 кг. Special-W - нов вид специален карамелен малц

Вода - чешмянка 42л.

Хмел:
25 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 7,9% 50 мин.
25 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 7.9% 5 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.
500гр. Нерафинирана тръстикова захар влажна 5 мин.

Озахаряване:
60 мин. 67С
75С край

Във водата за промиване сложих сок от два лимона.
Промиване с вода 80С до 37л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 37л. - 11,5% плътност
крайно количество бирена мъст 34л. - 15% плътност

IBU 16,5

Дрожди:
11 гр. Safbrew Abbaye (BE-256)
Хидратирани за 30 мин. 200мл. вода 1 чаена лъжичка кафява захар.

Заложени във ферментатора 32л.
Плътрност 15%
7- ми ден от ферментация добавих 500 гр. фурми и 200 гр. смокини сушени.
В деня на варенето натязах сушените плодове на ситно и ги поставох във вряща вода 1 л., охладих и сложих КСП във фризера.
Ферментация общо 11 дни на 23 гр.
4 от които с КСП.
Крайна плътност 3%
Преди бутилиране добавени 280 гр. дексроза за газировка. Варена с 400 мл. вода за 10 минути, охладена и добавена към бирата.
Бутилирано общо 26,6 л.
Последна промяна petiomalchev на 27 Юли 2017, 23:21, променена общо 4 пъти
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот bojo » 17 Юли 2017, 08:42

Крайната плътност по-върви да е 12,5 май...
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 197
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 18 Юли 2017, 08:10

Целта е да се получи дюбел нещо като тази рецепта на Мартин
Приготвил съм и КСП 500 гр. фурми и 200 гр. смокини.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот dr_slavov » 18 Юли 2017, 12:17

Мисля, че не разбра какво ти казва колегата bojo. Ако изпариш 3 от 37 литра с Р11.5%, няма как да стигнеш Р15%. Има няколко вариянта:
- изпарил си повече при варенето
- не си отчел вярно платото след варене
- добавил си захар по време на варенето
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 544
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

ПредишнаСледваща

Назад към На Петьо Малчев рецептите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron