Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Модератори: Martin, petiomalchev

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот Martin » 17 Яну 2017, 20:48

Йодна проба след 65 ако ще правиш 72 няма смисъл.
Меренето накрая на цеденето е за да гледаш да не падне под 1010, не зависи от рецептата.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 18 Яну 2017, 00:03

Под рецепта имах в предвид алкохолният градус на бирата дали по слаба или по силна.
Пък йодната проба на 72С само информативно то назад нещата не могат да ги върнат.

А за снимката в по предният ми пост тези бели топки в ферментатора на ирландския мъх ли се дължат?

За надигането на тенджерата пробвах още първия път, но след това слагах повече малц и не се налагаше, последният път като варих с пшениченият малц като надигнах и потекоха ситни бели зрънца /като песъчинки/.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 23 Яну 2017, 14:31

Днес бутилирах варка №4
Заложена за ферментация на 12.01.2017г.
Малцове:
Pale Ale Malt - Гърция - 3кг
CaraPils - malt Вайерман Германия - 1кг.
Вода 28л. като 14л. озахаряване 14л. 80С промиване.
Озахаряване 1ч. 65С.
Плътност преди варенето 12% по виномера, 20л. течност.
Варене 1ч.
Хмелове:
15гр. Нугет 10,5% 50мин.
15гр. Каскейд 7,3% 10мин.
5гр. Ирландски мъх 30мин.
Добавих и 4гр. сушена кора от мандарина ама не се усеща аромат.
Дрожди
5гр. Нотингам /само толкова имах/
Активирах в 50/50 вода и бирена мъст /след варенето/, за 20мин.
Заварих бирата и водата за 10мин. за дезинфекция след това охладих до 25С.
Дано да тръгне ферментацията.
След варенето 18л. на 13% плътност по захаромера.
Общо време за ферментация 10дни. при 17-19С + един ден 5-6С
За бутилиране 14,5л. по захаромера показа 2% добавих 100г. захар разтворена във вряща вода.

От 4гр кора от мандарина не се усеща нищо.
Но от 5гр ирландски мъх врял 30мин. ето го резултата
DSC_4272.JPG

До сега не бях постигал такава бистрота при бутилиране.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ultrashock » 23 Яну 2017, 14:55

Браво, аз досега не съм имал толкова бистра бира. Не ми е проблем, че е мътна, но ми се иска малко по-бистра да стане.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот bojo » 23 Яну 2017, 15:23

След газировката, студ и малко време ще се избистри още.
Изображение
Това ми е първата бира посред лято (далечното 2014) на две седмици от раждането. А от крановете на кегератора тече бистра като сълза, направо ме притеснява някой път да не е от магазинските изпълнения.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 197
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 25 Яну 2017, 00:55

Божо като гледам снимката и мен ме съмнява :D
Ирландски мъх слагаш ли или друга е хватката ?

Днес направих варка №6 по рецепта Мартин Star Anise Stout

Тъй де какво забърках и как процедирах:
Малц:
Pale ale malt-Гърция - 2,9кг
Carapils - 0,4кг
Caraaroma - 0,3кг
Carafa II - 0,3кг
Печен ечемик - 0,1кг
Хмел:
30гр - Aurora (9.2% Alpha) @ 10мин
2бр (две звездички, натрошени) - Звездовиден анасон @ 10мин
5гр - Ирландски мъх

Озахаряване:
14л. вода от бойлера 68С, подгрях до 72С, добавих малца падна на Т 64С, подгрях до 65С, завих тенджерата и оставих за 50мин,
подгрях до 72С пауза 20мин, подгрях до 78С. При добавяне на малца и подгряване на зърнената каша съм бъркал постоянно.
Общо време 1ч30мин
Йодна проба не идеална.
Промиване:
Вода 14л 80С от който използвах 12л. в края на промиването отървах Т на 72С
Започнах да точа зърнената каша, когато се показа само зърно отгоре започнах да добавям водата за промиване.
На 1/4 от водата за промиване спрях крана и добавях вода докато на повърхността се покаже вода, разбъркаш зърнената каша 2/3 от повърхността.
След това продължих източването, като се показа само зърно на повърхността започнах да доливам от горещата вода.
Когато водата за промиване стана 1/2 от началното си количество отново спрях крана и добавих вода за промиване докато се покаже над зърното, разбърках и продължих източването.
Когато се показа зърното отгоре започнах отново да доливам от водата за промиване.
На 1/4 от водата за промиване надигнах тенджерата отзад и така докато не се напълни до горе съда за варене.
В края на източването се получи проблем бях спрял крана да се събере повече течност под двойното дъно и когато го отворих отново потече мътилка.
Не знам дали от това че за първи път правих Т пауза на 72С и загрях малцовата каша до 78С преди промиването, но бирената мъст тръгна много бистра.
Другото нещо което ми направи фпичетление е че при варенето ги нямаше белите парцали, виждаха се само ситни бели песъчинки. Какво е станало белтъците останаха в тенджерата за озахаряване и промиване?
За варене 20л. 13%.
Вода за промиване остана 2л. от 14л.
Като напълних 20л. премерих плътноста на това което е останало в тенджерата, показа 5%.
Варене 1ч.
Понеже не обичам много горива бира реших да не слагам хмел за вгорчаване, това IBU 62 направо ме стресира :D
Хмела, ирландския мъх и 2те звездички анасон /натрошени/ ги сложих в края да врът 10мин.
Предните 2 пъти като варих слагах ирландския мъх да ври 30мин. но хмелът след охлаждане и източване го намирах на дъното на буци, за това този път реших да сложа ирландския мъх заедно с хмела, ама пак се беше скупчил на буци след източването.
Плътност след варене 14%.
Чисто количество за ферментация около 15л.
Или трябва да сменя тенджерата за варене с по-голяма или да не варя повече от 3,5кг малц.
Електронният термометър ми се развали нагласях малцовата каша за озахаряване на 65С с друг, той пък на големи интервали променя температурата, че подгрявах до 72С с живачния. С него пък се притеснявам да не се счупи, в крайна сметка и термометър трябва да си търся.
Дрожди:
Е тук пак реших да експериментирам, четох в форума за използване на дрожди от друга варка.
Вчера бутилирах варка №4 източих бирата и към утайката добавих 1,5л. преварена и охладена вода разклатих много добре, даже отлично, че като се получи една пяна :D
Ако промивате дрожди не клатете като мен, разбъркайте полекичка. Налях в 3л. бутилка /дезинфекцирана с Окорон/ стоя 1 час да се утаи /в хладилника/ и след това налях течността без утайката в два буркана с винтови капачки /дезинекцирани с Окорон/.
След като се утайха /в хладилника,горе долу 1-1:30ч/ излях в мивката бистрото и прехвърлих утайката в единия буркан и налях купешка бира 3-4 пръста над утайката и после в хладилника.
Днес, извадих буркана от хладилника излях бистрото, добавих 3-4 пръста охладена бирена мъст /от тази след варенето и охлаждането/и разклатих полекичка.
Много белтък имаше в утайката, за това я прецедих през цедка, чисто дрождена каша излезе около 150-200мл.
Аерирах бирената мъст и добавих така подготвените дрожди.
бира №6.JPG
Последна промяна petiomalchev на 31 Мар 2017, 06:38, променена общо 1 път
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот bojo » 25 Яну 2017, 11:52

Слагам караагенан, но според мен няма сериозен резултат. Към ферментатора заминава мъст с перфектна бистрота почти всеки път. След ферментацията бистротата е по-зле. След време се получава добрата бистрота - падат останалите дрожди на дъното според мен. И от мътна мъст си се получава доста бистра готова бира, но не се знае какво има в мътилката (не е желателно белтъци), която ще ферментира.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 197
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 25 Фев 2017, 11:50

Варка №7

Снощи в компанията на бира варка №4 сготвих и тази.
Търсих светла бира с червен отенък за това използвах CARARED за сега цвета е леко меден, след ферментацията ще видим дали ще почервенее.
Също исках да пробвам вкуса и аромата на Перлата.

Начална плътност по захаромера 13%
Горчивина (IBU): 11

Малц:
Pale ale malt - 3кг
Carared -0,5kg.
Хмел:
25гр - Перла (7.8% Alpha) @ 10мин
200гр - Мед @ 0мин / 85°C
5гр - ирландски мъх 10 мин

Еднотемпературно озахаряване на 67°C за 60мин
Загряване до 78°C

Дрожди:
Nottingham - 5гр

Сухо охмеляване 15гр Перла (7.8% Alpha)

Бутилиране след 11д.
Крайна плътност 3%
Газировка 1,5 л. замразена бирена мъст 14% захарност
Общо бутилирах 14л.

бира №7.JPG



Странна работа, 18 литра течност отцедих по 0.13 = 2.34 кг. екстракт
2.34/ 3,5х100 = 67% екстрактивност
Досега не съм вадил толкова, разликата този път е че мерих с друг термометър лабораторен живачен.
Последна промяна petiomalchev на 29 Мар 2017, 19:59, променена общо 4 пъти
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ALL_ON » 25 Фев 2017, 12:58

Един съвет ако ми позволиш: дай повече от 7 дни време на дрождите! Казвам го от личен опит с меда. Захарите в него ферментират по-бавно. Аз бих оставил минимум 10 дни, та дори 14 (на 7-мия ден може да откалиш).
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 25 Фев 2017, 22:35

Сигурно доста време ще ври, начална плътност 13% и добавеният мед на 18л. 200гр. може да е минала 14%
Няма да бързам.
Запазих 1,5 л. във фризера от бирата след варенето и охлаждането за газировка.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

ПредишнаСледваща

Назад към На Петьо Малчев рецептите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron