Bohemian Wannabe

Модератор: Martin

Bohemian Wannabe

Мнениеот Dr1nata » 03 Фев 2016, 14:46

Изображение Изображение
клик върху снимките за уголемяване

Миналата година забърках, както се изразява един колега от форума "нещо като бохемче". Толкова ми хареса, че тая година го повторих и увеличих количеството :D Ето я и рецептата:

Малц:
Бохемски пилс - 90%
Карапилс - 10%

Хмел: IBU 40
Premiant - 23-25 IBU 80min
Saaz - 1гр/л 20min
Saaz - 1гр/л 15min
Saaz - 0.7-0.8гр/л 10min
Saaz - 0.7-0.8гр/л 5min

Вода:
1:3/1:4 - "Трапезна вода с много ниска минерализация, постигната чрез обратна осмоза. На водата е извършена обработка с обогатен с озон въздух. Обща минерализация <50мг/л. pH=6.8-7.2" Aro от Metro (розова капачка)

Температурни паузи:
Тази година добавих една протеинова пауза за 10 мин, следва покачване на газовия котлон до 64*-66* и задържане там за 50мин. По план бяха 45мин, но докато подготвя декокцията за следващата пауза от 71*-72* се позабавих. Там пауза още 15мин и нова декокция до 76*-78*, машаут и промиване.

Дрожди:
Даймънд лагер 11.5гр. Миналата година ги събудих с мини стартер след промиването с първия изтекъл уорт, тази се пробвах да им направя нещо като стартер за 24ч., защото щях да заквасвам и по-голямо количество. Явно не съм се справил много добре, защото фермантацията тече бавно и продължително

Миналата година веднага след лагеруването и необходимото време за газировка и престой в хладилника бирата ми се стори с доста силни флорални нотки. Като че ли се усещаше и плодова сладост, но след още около месец вкусовете се изравниха и стана доста приятна за летните жегички бира. Образуваше висока пухкава пяна и влизаше много добре, особено сутрин след нощна смяна или вечер с мезе и мач от ШЛ :D

Изображение
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот mayosha » 03 Фев 2016, 15:06

Ехааа, поздравления за готиния етикет и гравираната (брандирана) чаша! А и за биричката де... :)
Наздраве!
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот vsd » 08 Фев 2016, 11:39

Dr1nata, етикета е наистина страхотен, направо кърти. Ти ли си дизайнера?
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот st_jivko » 08 Фев 2016, 12:21

Благодаря за рецептата,Dr1nata.
Вчера сготвих първия си лагер.
Кога да очаквам активност на дрождите,които са Brew Masters Pilsner 10гр. със стартер от 24ч. на 7 гр.?
Температурата на въздуха е 11 гр.
Последна промяна st_jivko на 08 Фев 2016, 22:44, променена общо 1 път
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот Martin » 08 Фев 2016, 13:27

Стартера на 7 градуса ли го подготвя? Много ниска температура бе Живко.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот victoryvt » 08 Фев 2016, 13:53

Аз вече втора варка правя с Маури Лагер.
Впечатленията ми са че най-добре действат на 12гр. и нагоре, но в никакъв случай не се отказват и под 10. Просто по-бавно свалят екстракта , но за две седмици свичко приключва даже и под 10гр.
В момента съм заквасил новата варка с утайка от старата и темп. в бидона е 11гр. и пада, но активност вече има (15 часа след заквасване), но още не се усеща ЦО2.
Намислил съм да ги оставя на каквато температура реши околната среда (в момента е около 8 гр. в гаража) да видим ще бачкат ли.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот cervesa » 08 Фев 2016, 14:04

@victoryvt:Баварска бира с австралийска мая,че и раух!!?? :D :o
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот st_jivko » 08 Фев 2016, 15:45

Мартине,то със стартера стана малко играчка.
Вечерта беше на 16 гр. и на сутринта ми се беше запенил доста.
Сложих го в хладилника на 7гр. и така до вечерта,когато
го засях.18 ч. след това,т.е. преди няколко минути активността
е почти 0.Приместих го на околна температера 15 гр.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот Martin » 08 Фев 2016, 16:00

Това шоково охлаждане от 16 на 7 на стартера хич не ми харесва. Може да си ги стресирал животинките. Стартер дори и за лагер не е проблем да е на 16гр. После лекичко го закарваш на 14-13 и засяваш мъст със температура 11. Ама от 16 да ги набучиш на 7 ....
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот st_jivko » 08 Фев 2016, 17:21

Осираки ли да очаквам?
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Следваща

Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron