Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Модератор: Martin

Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот Ico » 27 Май 2016, 22:33

Здравейте колеги,
Имам въпрос относно разреждането на мъстта по време на варене при достигане на по-високи стойности на плътност от желаните.
Проблема е в това, че май ми е силен бързовара и при варка от 20л. например, губя около 6л. за час и половина варене и плътността стига до 1,070 при очаквани 1,050. От друга страна прецаках цяля варка от доливане и не искам да си повтарям грешката. Та въпросът ми е, как е правилно да се процедира при такъв случай?
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот Martin » 27 Май 2016, 23:06

Няма смисъл от доливане с вода. Ако имаш място в съда за варене просто цеди повече. Или ползвай по слаб бързовар.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот 5th-hokage » 28 Май 2016, 09:02

Както е казал Мартин - след като имаш представа колко ще изпари просто промивай с малко повече вода - аз също изпаявам много, но промивам с 2-3 литра повече от предвиденото и то се компенсира.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот st_jivko » 28 Май 2016, 10:09

И при мен схемата е същата:варя малца с литър вода в повече и промивам с литър отгоре.
Така се получава по-малко захарност на пивната мъст,която се нормализира при варенето и.
Последна промяна st_jivko на 28 Май 2016, 11:13, променена общо 1 път
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот Dejmos » 28 Май 2016, 10:28

Аз пък съм доливал и няма проблем. Само не спирай варенето. Кипваш желаното количество вода и го наливаш в казана.
Така че и двата варианта са приложими - озахаряване и промиване с повече вода, или доливане.
А може и да намалиш времето за варене с 15-20 минути.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот Ico » 28 Май 2016, 10:42

Благодаря за помощта. Утре ще пробвам варианта с намаляване на времето за варене с 20 мин. и ще докладвам. :text-thankyoublue:
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот Martin » 28 Май 2016, 22:44

@Dejmos Никой не е казал че има проблем добавянето на вода. Ама защо пък вместо това да не промива повече и да има вместо вода течност с цвят, аромат и някакви захари. Човек трябва да се цели към пребойл волюм, демек количество преди варене, без да добавя вода преди, по време или след варенето.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот victoryvt » 29 Май 2016, 11:06

Бай Кунце е казАл :)
"Да се промива докато от чучура потече течност с 2% Плато и да се спре"
Сега не помня точно каква беше обосновката, но беше свързано с това че с още повече вода рязко се качва пеха-то и се извличат нежелани танини от люспите.
Та поради тази причина прекаленото промиване може да влоши вкуса.
Има даже и такъв метод - следващата варка се започва не с чиста вода, а с промивни води с около 3-4% Плато (а предишната е била с по-кратко промиване заради по-силна бира по рецепта).
Обаче и за този метод се твърди че влошава вкуса.
А защо просто не си смениш бързовара - има по 1.5 квата, 2квата и 3квата ?
За 20л. 1.5 ще е добре мисля.
Или времето да се намали на 1 час.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот Dejmos » 29 Май 2016, 22:46

20 литра с 1,5кВт бързовар завират бавно и врат мудно, не врат, а къкрят. Аз 20-25 литра ги варя с 3кВт.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот victoryvt » 30 Май 2016, 08:45

Аз преди време врях 30л с 2квата в 40л. казан и си вреше доволно добре.
Зимата само на студа го завивах с изолация.
И то 30л. след вренето ...
Обаче много бързовари не си отговарят на параметрите.
Между другото, може да се провери дали загряваш с достатъчна мощност като се измери времето за стопляне на водата за промиване или тази за озахаряването.
Знае се че т.н. специфичен топлинен капацитет на водата е 4.2кДж/кг/градус - демек 1кг. вода (1л.) за да си вдигне темп. с един градус е нужно да се загрее с 4.2 кДж енергия.
Например ако трябва да стоплиш 62л. студена вода (8-9гр.) до температурата за смесване с малца (71 гр.) /реален пример от последната ми варка/ с два бързовара (2+3 кВата) се получава следното :
Ел.енергията в кватч. = 0.278*4.2*62*(71-8)/1000=4.56 кВч.
Времето за стопляне е 4.56/5=0.912 часа или 54-55 мин.
За да проверя на практика тия сметки - измерих температурата на водата, включих бързоварите и след 55 мин. слязох да проверя - термометърът показваше 69.5 гр. :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Варене на бирената мъст с хмел

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron