Saison с черен пипер и лимон

Модератор: Martin

Saison с черен пипер и лимон

Мнениеот Martin » 20 Сеп 2016, 09:35

Снощи забърках един бъркоч с някакви малцове които имах приготвени за дубел, но в последствие реших нещо различно да е. Ето и рецептата:

2.5кг Pils malt
2.5кг Abby malt
0,4кг Царевично брашно

Разбърках брашното в студена вода, и после го загрях до завиране. Смесих с малца и водата и ударих температура 64 градуса. Озахарявах 1ч30м докато падна температурата на 60гр, вдигнах до 78, прецедих и промих.

Варих 60мин със добавки:

15гр Магнум / 60мин
15гр 102/44 / 10мин
кората на 2 лимона и 1 лайм / 10мин
10гр черен пипер на зърна, леко натрошени / 10мин

Охлаждане и засяване с Belle Saison на 20гр около 21л / OG 1.054

В момента ферментира бурно при околна температура 24-25 градуса. Надявам се да стане добра, че една пълна канта да има за 8ми в София.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Saison с черен пипер и лимон

Мнениеот Martin » 02 Окт 2016, 11:22

Привърши и е кегирана на 1.005. Не се усеща много пипера.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Saison с черен пипер и лимон

Мнениеот Foreigner » 02 Окт 2016, 23:18

Мая е експерт по пипера. Особено по розовия. Иначе на 8-ми съм от първите на опашката, че ми звучи повече от интересно този "бъркоч".
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Saison с черен пипер и лимон

Мнениеот Martin » 09 Окт 2016, 20:11

Мисля че сезончето се хареса. Планирам да го повторя.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Saison с черен пипер и лимон

Мнениеот Yaskata » 12 Окт 2016, 13:50

А какво стана с лимоните? усетиха ли се (сигурно съм ти пробвал бирата на 8ми, но хич не си сполням :oops:)
Питам, защото и аз правя опити с цитрусни, за сега не много успешни.

Мая предложи друг вариант - корите се киснат в съвсем малко спирт, за една нощ, той може да извлече етеричните масла, докато водата - не
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Saison с черен пипер и лимон

Мнениеот mayosha » 14 Окт 2016, 18:51

Мая предложи друг вариант - корите се киснат в съвсем малко спирт, за една нощ, той може да извлече етеричните масла, докато водата - не


Това с кисненето в спирт го правих за розовия пипер – 2-3 дни в бурканче с водка (колкото да покрие пипера).

За цитрусите бих предложила комбиниран вариант – една порция кори добавена в края на варенето, и една накисната във водка, която да се добави при вторична ферментация (като сухо охмеляване). Мисля, че принципа за извличане на аромата от цитрусите е подобен на извличане на аромата от хмела. Ако се не лъжа, при сухото охмеляване ароматните съединения на хмела се разтварят в алкохола произведен от дрождите. Чудно дали може да се направи сухо охмеляване на безалкохолна напитка, трябва да пробвам да накисна малко хмел във вода :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Saison с черен пипер и лимон

Мнениеот Martin » 03 Апр 2017, 15:25

3тата варка на тази рецепта, малко поизменена заема 2ро място в Белгийски на конкурса на 1ви април.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Saison с черен пипер и лимон

Мнениеот SDS » 03 Апр 2017, 20:24

Аз ти казах, че сайсона е много добър :D :clap:
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Saison с черен пипер и лимон

Мнениеот knasfas » 25 Апр 2017, 11:51

Здравей,
Каква е идеята на царевичното брашно? Ако го пропусна, има ли смисъл на негово място да заложа трети вид малц или да карам само с двата, които си посочил?
Благодаря
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Saison с черен пипер и лимон

Мнениеот Martin » 25 Апр 2017, 12:10

Правил съм и без царевицата, не се получава същото. Можеш примерно да сложиш захар вместо царевицата, или да пробваш само с малцовте.
Също така мисля че може да поеме още лимонов аромат. Мисля да пробвам следващият път да си подкиселя водата със сока от лимоните които ще им стържа кората.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта