Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Модератор: Martin

Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 14 Окт 2016, 19:41

Здравейте,

Дойде ред да сваря първата си бира. От известно време следя форума и съм голям фен на бирата. Пия всякаква, повече си падам по светлите бири, waizen. От българските крафт бири съм фен на Glarus и Диво Пиво (наливна).
Ще правя бирата в домашни условия - апартамент. Идеята ми е да следвам указанията на Виктор в темата Как да сваря първата си бира ? (viewtopic.php?f=18&t=2505). Има подобни теми, аз съм събрал най-доброто, което прецених от всички които изчетох и ги сглобих в една последователност, която след вашите отговори препоръки ще доработя и разпечатам за ползване в кухнята :)

Оборудване
Ето какво оборудване имам за момента:
Лаутертюн (две баки от шоколад по 20литра)
Изображение Изображение Изображение

Ферментатор (бидон с канелка и завъртащ се капак - 30 литра, реших да е с канелка заради по лесното разливане в бутилки след това). Има и аероклапа отгоре, уплътнена с гумена шайба.
Изображение

Термометър, Захаромер, Капачки за бутилки, Бутилки - кафяво стъкло от всякакъв тип, Затварачка за бутилки (първобитна, но върши работа), една помпичка(може да ми потрябва)
Изображение
Казан 25литра неръждавейка (взех до назаем) и две тенджери по 4 литра неръждевейки (дали ще ми стигнат?) Няма снимка, защото още не е дошъл, както и термометъра и захаромера, но всички са от магазина.

Суровини:
Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция (смлян) - 2кг
Nottingham Ale , насипни - 11гр.
HALLERTAU Trad. - Ароматичен хмел Халертау - 2014г - 50гр.
Вода 6 литра за озахаряване и 8 литра за промиване (общо 14 литра) (Софийска чешмяна вода)
Преди да започна предварително ще съм дезинфекцирал всички приспособления и съдове с ФИНК ОКОРОН 12, като съм наблегнал на ферменатора.

Процедура:
1.Загряване до 70-72 градуса;
2.Размесване на водата(6 литра) с малца (2кг) в голмия съд 25 литра, който ще използвам и за варене (момента на озахаряване);
3.Поддържам 65 градуса за около 45 мин;
4.Загряване до 72 градуса за 10 мин,;
5.Взимане на йодна проба, ако всичко е ок продължавам нататък, ако се промени, задържам още малко на 72 градуса;
6.Загрявам до 78 градуса и махам от котлона;
7.През това време съм загрял още 8 литра до 78 градуса (две тенджери по 4 литра, нямам още една голяма налична за момента);
8.Изсипвам всичко от казана в лаутертюна (той е 20 литра, така че има място) чакам да спадне нивото и доливам с по 1-2 литра вода от онези 8 литра на 78 градуса. Под лаутертюн, на канелката съм сложим големия съд за варене (25 литра), в който съм варил преди това и в него изтича бирената мъст;
9.По време на промиването, бъркам в лаутертюна, за да стане по бърз процеса;
10.След като съм промил всичко и цялата бирена мъст е в казана слагам на котлона и варя бурно около 1-1,5 часа, като на 10-тата минута слагам главната порция хмел, на 10 мин от края слагам остатъка;
11.Охлаждам казана на водна баня в голям леген под течаща вода, с лед и ледарници за хладилна чанта около него.
12.След като се охлади изсипвам целия казан бавно през тензух в съда за ферменитране;
13.Раздрусвам съда за ферментиране, за да аерирам (2-3 минути);
14.През това време съм приготвил стартера - дрождите (11грама) в топла вода 300мл (30 градуса), супена лъжица захар и малко бирената мъст, които слагам също във ферментатора;
15.Наблюдавам процеса в ферменатора (той е 30 литра) в следващите 12 часа, за да видя дали се случва нещо. Ако всичко е наред след 7 дни преминавам към пълнене;
16.След това приготвям бутилките(дезинфекцирани), като слагам по една чаена лъжица захар(5-6грама) във всяка, след това пълня от ферментатора(през канелата с маркуч, който влиза директно в бутилката);
17.Складирам бутилките за 1 седмица на стайна температура;
18.След това още една седмица на студено;
19.След това в хладилника да се охладят, отварям и пия :)


Въпроси:
1.Подходящ ли лаутертюна за целта и трябва ли да слагам допълнителна мрежа преди дупките (взел съм такава черна а мухи, но не съм измислил как да я сложа)?
2.Всичките 11г дрожди ли да сложа за това количество или на половина?
3.От тези общо 14 литра вода, колко литра бира ще се станат?
4.Колко градуса е крайната цел на охлаждане на сварената бирена мъст?
5.Как най-оптимално да прецедя охладената бирена мъст през тензух в ферментатора? Струва ми се сложно да държа 14 литра тенджера над тензух(да не говорим за двойна варка 28 литра) или пък не е толкова сложно? Взел съм една ръчна помпичка, дали не опитам с нея?
6.Съкратил съм температурните паузи от основната рецепта, като се съобразих с по новите препоръки на Виктор от тази година, дали са ок?
7.На много места споменавате за изолиране на съдовете, кои съд точно трябва да бъде добре термо изолиран? Предполагам, че е казана за озахаряване, ако е така, той нали седи почти през цялото време на котлон, как да го изолирам без да има възможност за пожар. Трябва ли да изолирам и съда за :)
8.Най-неясната ми част е момента с измерването със захаромер. Тук имам няколко въпросителни:
-Как се взема пробата със захаромер?
-На кои етапи от процедурата?
-Тези стойности ли се записват в споменаваният на всякъде дневник, ако не какво още се записва?
-Как да измеря колко процента алкохолно съдържание има в крайния продукт?
-Какви стойности да гоня?
9.Притеснява ме че водата през пластмасови канелки минава доста бавно, дали да не ги сменя с метални или какво друго ще ме посъветвате?

Ако нещата се получат и на 50% добре от това, което си представям ще си купя всичко необходимо(серпентина, по големи казани ) и ще ъпгрейдвам наличното до semi-pro :)

Много ще съм благодарен на отговори на конкретните въпроси и съвети относно целия процес!!!
Благодаря предварително!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dejmos » 15 Окт 2016, 00:06

Първо, добре дошъл сред нас и успех!

По ред на изброеното:

Твърде големи съдове за 2 кг малц. Ще вкараш около 12 литра в казана. Очаква се по принцип да ти останат 10 за ферментиране (грубо казано при 7:1 в началото, малцът поема литър, литър се изпарява, 5 ти остават). В толкова голям казан ще ти се изпарят повече. Да вкараш 8-10 литра бира в 30 литра ферментор е неоправдано. Съветвам те да увеличиш количеството или за първа варка да ползваш по-малък ферментор - за тези количества 11л туба от минерална вода ще е добре.
Няма нужда да дезинфекцираш всичко. Само това, което ще влиза в контакт с охладената бира. Т.е. ферментора и капака на казана, ако ще го затваряш по време на охлаждането (при варенето е отворен). И всякакви пособия и инструменти, които ще контактуват с бирата.

По процедурата.
1. Ползвай калкулатор за температурата на водата при смесване. Първата част на този http://www.brewersfriend.com/mash/ е подходяща.
9. Не бъркай, ще извадиш много мътна мъст. 8 литра малцова каша в 20 литра съд, слоят ще е тънък и няма да се сбие, ще тече добре без бъркане. Източвай бавно. Първите 2-3 литра ги налей обратно вътре, за да се филтрират през триците. Наливай ги внимателно, промивната вода също, иначе ще разбъркаш слоя трици на дъното и ще размътиш мъстта. Може да сложиш маркуч на канелката на лаутернтюна - да не плиска мъстта от високо, докато промиваш.
10. Сметни си нужните количества хмел. Така на око не знаеш какво ще стане http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
11. Първо охлаждай само с вода, сложи леда като поспадне температурата. Иначе само го хабиш. Ако разбъркваш, че стане по-бързо, но внимавай за замърсяване.
12. След охлаждането остави да се утаи за час при затворен (и дезинфекциран капак). Първо прелей само бистрото, ще спестиш време за прецеждане.
13. Просто налей от високо, ще се разпени и аерира достатъчно.
14. Излишно при малки варки. Наръси половин пакетче дрожди равномерно по повърхността на пяната. Или го изсипи заедно с първата мъст във ферментора и остави наливането на следващата да го разбърка.
15. Преминаваш към пълнене не след 7 дни, а като свърши ферментацията. Или ден-два-три след като свърши. Разбираш, че е свършила по това, че спира да пада екстракта (захарността). С толкова голям ферментор не можеш да разчиташ само на активността на водния клапан. Но честото мерене създава риск от заразяване. Изчакай да спре да бълбука, да изчезне пяната, да се избистри и тогава почни да мериш. Ако два последователни дни захарността е еднаква, бутилирай на следващия.
16. Маркучът да е близо до дъното на бутилките.
18. е излишно
19. Не просто да се охладят, а да стоят няколко дни в хладилника. Така СО2 ще се разтвори по-добре.

По въпросите.
1. Подходящ е, стига да не омекне много от горещата вода. Не знам що за пластмаса е. Ще стане и без мрежа.
2. Половината.
3. по принцип 10, при теб вероятно по-малко (виж горе).
4. Около 20. Ако дрождите ти са Нотингам, цели се по-ниско, 16-18.
5. След утаяването първо вадиш бистрото, а после цедиш утайките. Помпата ще свърши работа, но този гофриран маркуч се мие трудно и няма да си сигурен дали няма да вкараш някоя гад вътре. Може с нея, като първо преточиш малко разтвор на окорон, може с маркуч (сифонно), може с дезинфекцирано канче.
6. ОК са.
7. Ти решаваш. По принцип е по-добре. Но внася неудобства и затруднения. И може да запалиш изолацията. Колеги изолират с какво ли не - от навити хавлиени кърпи, през сенници за кола, до минерална вата или подложка за паркет. По-добре изолирай ферментора, че при тези ниски нощни температури и малко мъст, ще изстива бързо.
8. Мериш задължително захарността (екстракта) на мъстта, която наливаш във ферментора. Желателно е да измериш и тази, която влиза в казана, ще ти трябва за да изчислиш хмела (горчивината). За по-точен контрол и troubleshooting, ако има проблем (да не се налага), може да измериш и екстракта на първата мъст, преди да почнеш да наливаш вода за промиване.
- Как се мери? Отделяш толкова мъст, колкото ще ти напълни мерителния цилиндър (някакъв друг тесен и дълбок съд, който събира целия захаромер), охлаждаш я до 20 градуса (или не, но тогава трябва да коригираш показанията спрямо температурата), топваш захаромера и мериш. И задължително дезинфекцираш мерителния съд и захаромера, когато мериш екстракта на мъстта преди ферментацията. При тези малки количества вероятно ще искаш да върнеш измереното обратно, да не губиш бира.
- Записваш времената и температурите на паузите. Аз записвам всичко, което правя по астрономическо време на хвърчащ лист, после си преписвам на чисто минутите и температурата на паузите, на промиването, времето за завиране, кога е зявряло, времената и дозите хмел........
- Не можеш да измериш алкохола. Всъщност може, но уредите са много скъпи и никой от нас не ползва такъв. Изчислява се. От началната захарност вадиш крайната и умножаваш резултата по 0,53 (от 0,54 до 0,52 е, зависи от дрождите, аз ползвам средното за по-лесно). Щом ще бутилираш бутилково, добави 0,25 (за 5гр захар на литър) или 0,3 (за 6 гр)
- Колкото толкова. За първи опит каквото стане.
9. Няма нужда, стига да не текат.

Други съвети?
Увеличи малца. В тази тенджера (казан), можеш да вкараш спокойно 24 литра мъст, което значи 4 кг. малц. Ще изкараш около 20 и ще напълниш ферментора както трябва (препоръчва се да е пълен 2/3 до 3/4). Ако не - изваряваш до 8-9 литра и ферментираш в туба от минерална вода.

И .... Винаги се случва да се разлее. Изчисти колкото може по-бързо, иначе се разнася и почва да лепне навсякъде. Едно е да забършеш около себе си, съвсем друго - целия апартамент ;)

Още веднъж - Успех!
Бирата ти ще е по-добра от повечето промишлени.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот asenr » 15 Окт 2016, 08:36

Привет! При промиването недей да бъркаш, защото ще стане голяма мътилка. По-добре да тече по-бавно, но по-бистро. Бъркай само ако спре съвсем, и то много внимателно. Можеш да вдигнеш малко водата за промиване. Първия път винаги извира повече от очакваното, затова сипи 2-3 литра отгоре :) Успех и да се похвалиш после :obscene-drinkingcheers:
Последна промяна asenr на 16 Окт 2016, 03:55, променена общо 1 път
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот 5th-hokage » 15 Окт 2016, 09:19

Предполагам си избрал по малко количество на матеряли поради двете малки (по 4 литра) тенджери. Както казват колегите увеличи двойно рецептата - 4 кила малц и съразмерно другото. Проблема с двете тенджери е лесно решим: една голяма пластмасова кова 18-20 литра (10-тина лева) и един нагревател 2KW (12-13 лева). Аз слагам да се топли водата с нагревателя когато мина първата пауза (65 С) и тъкмо докато направя 2-рата и машаута тя се е загряла.
За изолацията - аз съм изолирал съда за майшуване с комлект от уж трудно запалими матеряли: каменна вата увита в метално фолио - всичко завито със сеник за кола и го стягам с ремак. При такава изолзация когато наглася температурата за първата пауза МАХАМ съда от котлона и за 1 час пада 0,5 С.
Съгурен съм че ще се получи страхотна бира - да споделиш резултата после
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Текс » 15 Окт 2016, 09:32

Използвам темата и аз като новак да добия ценни знания. Благодаря както на колегата, който сега започва да вари ; така и на майсторите, които са отговорили.

На мен ми предстои първа варка - може би утре, или в други ден. Днес очаквам доставка на материалите за две варки.

Едната е за светъл ейл, а именно:
4кг Пейл ейл малц, Гръцки
0.2кг Мюнхенски малц тип 1
0.2кг Кара - Пилс малц
Хмел Херкулес за горчивина (с алфа горчиви киселини 17.3%)
Български ароматичен хмел Перла (с алфа горчиви киселини 8%)
Дрожди Нотингам, насипни, 11гр

Приготвил съм солидно оборудване, като за начинаещ. Мисля да ползвам кухнята като арена на събитията и бойно поле :) Разполагам вече с новопридобити два иноксови казана, съответно 50 и 33 л до върха, както и два по-малки, за допълнително ползване. Направих си и серпентина за охлаждане от 12м медна тръба 3/8 (около 9.5мм) с дебелина 0.8мм. Лаутертюн от две кофи от пластмаса за хранителни цели по поколо 20 л, долната с канелка. Горната я разпробих с отвори 3мм, ще ползвам и изрязана по дъното мрежа за комарник. Поръчал съм и торба за гравитачно прецеждане от магазина. За ферментатори мисля да ползвам или туби за диспенсер от 19.5 л, или от минерална вода 11л, зависи от количеството на варките. Поръчал съм водни клапани, дезинфектант... Имам хубав промишлен живачен термометър 0-100гр С, който е в метален кожух, измислил съм му едно приспособление да го закачам здраво и неподвижно в казана по време на озахаряването. Също имам и от тези за вграждане, с кабел и сондичка. Сверих го с живачния - дава учудващо малко огклонение при различните температури. Захаромер - български, хубав. Китайски рефрактометър. И накрая, имам мерак. Голям. :D

За първата варка, моля колегите с опит да дадат мнение:
1 Добре ли съм подбрал малцовете, като за една по - лесна бира и дали са удачни комбинациите.
2 Достатъчно ли е количеството дрожди, като направя мини стартер.
3 За хмела. Най-големите неясноти засега. Горе - долу се ориентирах как се работи с онлайн калкулатора за определяне на IBU и какво се цели. Само не знам каква стойност на каква горчивина отговаря. Например, масовите лагерни бира, като Загорка, Пиринско, Бекс, колко ИБУ имат ориентировъчно? Аз в случая целя стандартна горчивина. 25ИБУ добре ли е?
4 Иска ми се да постигна мааалко по-високо алкохолно съдържание, за сметка на "тялото". Трябва да озахарявам на по-ниски температури и за по-дълго време, предполагам? Примерна схема?

Ще се радвам, ако ми дадете идеи и споделите опит. И, моля, не ми се смейте много. Нека не изглежда, че имам амбициите да изкарам шедьовър от първия си опит. Просто ми се иска да не се разочаровам тотално и, все пак, да става за пиене. :D

Материалите за втората ми варка са за пшенично пиво, но за нея - след това.
Текс
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 04 Сеп 2016, 11:23
Местоположение: Перник

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот 5th-hokage » 15 Окт 2016, 09:52

Няма да се разочароваш повярвай ми - каквото и да направиш ще е много по хубаво от купешките бири. За горчивината 25 IBU според мен е малко, но зависи разбира се дали харесваш по слабо горчиви бири или по горчиви.
За по високия алкохол - тук като за първа варка те съветвам изобщо да не се напъваш - алкохола зависи от началния и крайния екстракт, но крайния екстракт зависи от това дали има достатъчно ферментируеми захари, които да консумират дрождите. Това което искам да кажа е че и да заложиш бира на 16P ако няма захари тя може да падне само до 10 и тогава ще пиеш сладка бира с 3% алкохол, но ако е озахарявано добре и падне до 2Р ще имаш една доста суха и високо алкохолна бира - към 7%.
Като за първа варка е важно да се стремиш поддържането на температурата т.е. да няма отклонения повече от 1 градус.
Примерно по рецепта си решил да задържиш 70 мин на 64 С - целта е тази температура да е в диапазона 63,5 - 64,5, а не да достигнеш 64 (от първо измерване) а после като разбиркаш да се окаже 67 и да го охлаждаш - и т.н.
За да има равномерна температура на майша трябва постоянно бъркане.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dejmos » 16 Окт 2016, 08:38

Колега Текс, събрал си страхотно оборудване като за първа варка. Повечето почваме с гол ентусиазъм и взета на заем голяма тенджера. :D

Като за начало, забрави за 50 литровия казан. Дори 33ката е голяма за 4,4 кг малц. След време ще можеш да озахариш 8-8,5 кг малц в него и да свариш 40-45 литра в големия.
Ако някой от по-малките казани е 15ина литра, озахарявай в него и вари в 33 литровия. Ако не - озахаряваш в 33ката, прехвърляш всичко в лаутернтюна, измиваш набързо казана и вариш в него.

Дано серпентината ти да влиза в 33ката.
Иначе ще си принуден да вариш в големия и ще изпариш твърде много.

Не ползвай живачния термометър. С него си калибрирай цифровия. По-безопасно е.

Рефрактометърът според мен е за предпочитане. Вече дори не знам къде ми е захаромера. Мериш една капка бира и го забърсваш. А за захаромера ти трябват поне 100- 200 мл мъст или бира, да ги охладиш, да си дезинфекцирал... Но не забравяй, че след началото на ферментяцията рефрактометърът има нужда от преизчисляване на показанията. Има във форума една екселска таблица за целта.

Заложи на 30-35 IBU.

Алкохолът като за пръв опит - колкото толкова. Иначе да, ако държиш на по-суха бира, първата пауза е на по-ниски температури. 62-64.

За тези количества бира не ти трябва стартер. 11 грама ейлови дрожди се справят с 25-30 литра. Просто ги изсипи във ферментора. Ако ще ползваш повече от един (вероятно ще ти се наложи, щом си предвидил туби за целта), сипи ги в малко мъст, разбърквай през 2-3 минути, докато се разтворят напълно и раздели течността между ферменторите.

За в бъдеще си купи един 50л бидон за ферментор. Тогава ще влезе в действие и големия казан :)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Текс » 16 Окт 2016, 20:45

Ето, друго си е хора с опит да се намесят. Благодаря.

Така и ще направя за варенето - в 33-литровката. За моето количество ще има 2-3 пръста до ръба. А серпентината влиза и в него. Само мисля да озахарявам в 50-ката, за по-удобно и по-лесно разбъркване.
Всичко е подготвено, измито и строено. Утре сутрин ще се разбере дали ще се справя с точните температури на озахаряването, с промиването и всичко останало. Ще дам отчет.
Текс
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 04 Сеп 2016, 11:23
Местоположение: Перник

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот Dejmos » 16 Окт 2016, 21:34

С 4,4 кг малц в казана ще влязат около 26 литра. Ще си доста под ръба. Тъкмо няма да изплисква при варенето.
За озахаряването ти трябва обем около 18 литра. В 50 литровия ще е по-удобно и лесно за разбъркване, но ще имаш широк тънък слой и съответно повече топлинни загуби. Удобство или по-трудно поддържане на температурата. Въпрос на избор. Ако ще е в големия, изолирай го някак.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка

Мнениеот ultrashock » 17 Окт 2016, 12:01

Благодаря за бързите и детайлни отговори на моето запитване!

Ще коригирам рецептата като поръчам още 1кг малц (общо ще стане 3 кг) и коригирам количеството вода, като тя ще стане:
9л за озахаряване и 12 литра за промиване (общо 21 литра). Ако накрая за ферментиране остане около 15 литра, ще взема един по малък съд за ферментация (19литрова бутилка от мин. вода, съда от 30литра ще оставя за по натам). За целта имам еди бързовар и още една кофа 20литра от същия тип, в която ще приготвя водата за промиване.
Иска ми се направо 4кг малц, но ме притеснява съда в който ще варя, ще изчакам да дойде, обещаха ми един, казаха че е ГОЛЯМ, но колко голям, ще видя като го донесат и тогава ще направя поръчката през магазина.
1. Ползвай калкулатор за температурата на водата при смесване. Първата част на този http://www.brewersfriend.com/mash/ е подходяща.
10. Сметни си нужните количества хмел. Така на око не знаеш какво ще стане http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ -
Не зная как се ползват този калкулатори и какво трябва да въведа като входящи данни? Мисля че с малко разяснения от ваша страна ще схвана.

Между другото вчера направих и заготовка за мрежа, разрязах един капак от друга бака, като оставих само рамка (по окръжността и на кръст в средата). Идеята ми е на него да закрепя мрежата за мухи, дори намерих по-подходяща - един хоризонтален простор за пуловери, който е двойна плетка и изглежда по здрав, но въпросът ми е как да го направя, за да е максимално устойчиво - да залепя мрежата или по някакъв друг начин да я закрепя към рамката?

За изолацията - мисля да направя изолация на съда за ферментиране и на съда за майшуване, като и за двата ще използвам ето такава, като за затягане ще ползвам някакъв кабел или нещо друго трудно запалимо (имаме огнеупорно тиксо в работата).

Благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта