Балтийски портър

Модератор: Martin

Re: Балтийски портър

Мнениеот lhristov » 03 Яну 2017, 21:16

AtanasBozhkov написа:Използвал съм Brewferm, 22 гр за ~ 27л. рехидратирани, с температура на ферментация около 14-15 градуса


Момчета, според моето мнение, дрождите, освен че са малко са и стресирани в тази среда.
Не знам как точно са рехидратирани тези дрожди и при каква температура са сипани във ферментора, но за седмица да свалят само 3 си е проблем.
Моя скромен опит е с вино - розово и бяло, и там се доближаваме до тази конкретна бира (зах 23%). Искам да кажа, че съм по-добър във виноделието и за това имам смелостта да взема отношение.

Как го правя аз при виното: При препоръчителни 20 грама, аз си позволявам да използвам дори 10 гр/100л. Затоплям около 150 мл вода на 35-40*С, разтварям в нея 1 СЛ, равна, захар и посипвам дрождите. След 10-тина минути ТРЯБВА да имам пяна.(Ако не -лошо!). Доомокрям дрождите с разбъркване. След още 10 мин прехвърлям в по-голям буркан. Добавям 200-300 мл вино с темп 25*С. (Как - ами плакна празната чаша от дрождите с вино). След 20 мин слизам при виното и преливам в по-голяма тенджера, да кажем. Плакна буркана с вино, добавяйки около 2 литра с темп - тази, при която ще ферментира. След още 20 мин - наливам. без да бъркам. Бъркам след едва 12-20 часа.
Разчитам, дрождите да се адаптират хем към средата, хем към температурата. След 5-7, мах 9 дни съм на 0. Естествено, ферментацията е с много пяна и отделяне на топлина. Стремя се да поддържам 18-20*С мах.

Вие с бирите го правите малко по-различно. Използвате много повече дрожди, а и СТЕРИЛНОСТТА тук е много важна. Как в конкретният случай да се добавят още дрожди нека някой бираджия да каже!
Поздрави!
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: Балтийски портър

Мнениеот Dejmos » 04 Яну 2017, 00:06

Нямам опит с тези дрожди, но за барлиуайн сложих 2 пакетчета УС05 и свалиха от 24 до 5 Брикс за седмица. И повече щяха, но озахарявах на 68-69 и имах много неферментируеми захари.
Вярно, че твоето е лагер, но все пак изглежда твърде бавно.
Извинявай за този въпрос, но в случай, че мериш с рефрактометър, коригираш ли показанията?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Балтийски портър

Мнениеот Martin » 04 Яну 2017, 10:09

Сложи им ДАФ или някаква комбинирана храна за дрожди, добре дезинфекцирана (кипнати във вода на котлона) и също още 11гр добре рехидратирани дрожди (може даже и на стартер).
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Балтийски портър

Мнениеот st_jivko » 04 Яну 2017, 17:08

Мен ме смущава температурата-14-15 гр.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Балтийски портър

Мнениеот Martin » 04 Яну 2017, 17:15

st_jivko написа:Мен ме смущава температурата-14-15 гр.


Защо? Дрождите са лагерни.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Балтийски портър

Мнениеот Dave Lombardo » 04 Яну 2017, 17:44

Martin написа:
st_jivko написа:Мен ме смущава температурата-14-15 гр.


Защо? Дрождите са лагерни.


Защото при прочитането на думата "портър" се задейства първосигнална асоциация "ейлови дрожди" ;)
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Балтийски портър

Мнениеот petiomalchev » 08 Яну 2017, 10:56

AtanasBozhkov написа:Здравейте, днес опитах да забъркам нещо балтийско, ползвах рецептата на Ромбус за Империал портър като основа, но търсейки плътност към 18-20*P стигнах до 1.095 или около 23*P.
Въпросът ми е към някой, който си е калявал нервите с такава плътност, дали дрождите ще успеят да смъкнат до някакво прилично ниво и след колко време. Използвал съм Brewferm, 22 гр за ~ 27л. рехидратирани, с температура на ферментация около 14-15 градуса

Ако става въпрос за тази рецепта
Написано е плато 18Р, значи хората я правят така и става :D
За да се достигне плътност 18 при налични 27л. с плътност 23Р е необходимо да се добавят 7л. преварена вода след варенето на бирата.
27х23=Хх18
Хем се избягват главоболията, хем повече бира :D
Гледах и в сайта на дрождите как работят но пише само това което и на гърба на опаковката.
Аз бих пробвал, бавно затопляне на бирата до 20С, преваряне на 7л вода охлаждане до 20С, аериране на водата и смесване.
След това пак на 14-15С. За по сигурно може да се добавят активирани дрожди и активатор на ферментация.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Балтийски портър

Мнениеот Martin » 08 Яну 2017, 12:23

Никакво аериране на нищо! Веднъж започнала ферментация под никакъв начин не трябва да се добавя кислород, било то аерирана вода или мъст. Изчакай докато спре да ферментира и затопли плавно до 20гр да свърши, а ако се наложи още една доза дрожди.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Предишна

Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron