Готови минисистеми за пивоварене

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Готови минисистеми за пивоварене

Мнениеот krasimi » 02 Ное 2018, 22:05

Привет на всички ценители на хубавата бира.
Мнозинството от членовете на форума ползвате домашно приготвени системи за озахаряване.Но все пак искам да попитам по мнението ви за следния продукт
Изображение
за добро или за лошо е наличен в края на месеца поръчах и торбата
Изображение
За съжаление ще се почака малко а на мен хич не ми се чака, поръчах от магазина останалата част от оборудването дезинфектанти,воден клапан,захаромер,пълначка за бутилки,термометър 40 литра ферментатор от кооперативния пазар в люлин ;) .Проблема е че не желая да чакам до декември за първа варка реших тази неделя да направя нулева пробна варка с 2 кг малц на котлона вкъщи при бързането съм поръчал ароматен хмел а не горчив който да ползвам и за ароматизиране, ако сложа двойно количество хмел за вгорчаване в началото били било това проблем поръчах Cascade вместо NUGGET нямам време за нова поръчка в неделя ще се вари :D
При готовите котли докато се озахарява трябвали да се бърка или не,капака да се затваряли по време на озахаряването или не?
Благодаря за отговорите
Последна промяна krasimi на 03 Ное 2018, 18:47, променена общо 1 път
Аватар
krasimi
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Окт 2018, 16:29
Местоположение: София

Re: Готови минисистеми за пивоварене

Мнениеот S.Dosev » 03 Ное 2018, 11:21

Здравей, хмел cascade можеш да го ползваш и като горчива порция 10 мин. след като заври пивната мъст, и като ароматна 10 мин. преди края на варенето, ползвай този калкулатор за изчислиш колко хмел да сложиш https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ , ароматичната порция аз я разделям на две части и внасям едната на 10 мин. преди края и втората след като приключи варенето.Озахаряването става на затворен капак за да не губиш топлина,желателно е да навиеш нещо за изолация около тенджерата докато озахаряваш а варенето задължително без капак за да се изпари DMS, варенето трябва да е бурно не само да къкри.За ферментатор на 2 кг. малц ще ти свърши работа и бутилка от 10 л. мин. вода, не я пълни догоре оставяй 10-15% празно място във ферментатора.Успех с първата варка и да кажеш как е станала бирата.
Аватар
S.Dosev
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 12 Апр 2017, 12:24

Re: Готови минисистеми за пивоварене

Мнениеот krasimi » 03 Ное 2018, 12:23

Благодаря за отговора нямам търпение да дойде неделя за първа варка, ще имам един месец за да видя как се правят нещата,преди да дойде оборудването.Ще бъде по-лесно с мини системата относно озахаряването и реголирането на температурата.Ще пиша какво се е получило.Очакванията са за около 8 литра бира ;)
Аватар
krasimi
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Окт 2018, 16:29
Местоположение: София

Re: Готови минисистеми за пивоварене

Мнениеот krasimi » 04 Ное 2018, 16:37

Подходих малко неподготвен към първата варка.
1ва грешка малка тенджера много малц
2ра грешка използвах марля това намерих,идеята беше да я ползвам по метода BIAB и да промия в същия съд,който е малак :( промих някакси в друга тенджера колко ефектно не знам.
3то бях като диджей на копчетата мисля че и там нещата не се получиха.
Цялото начинание беше едно фиаско :D
Но имаше и положителни неща поне дрождите ги дехидрирах успешно и смъкнах температурата за 20 минути,което не е чак толкова лошо за начало.
Следващия опит ще е със поръчаното оборудване котела торбата серпентината и се хвърлям направо на 30 литрова варка
Аватар
krasimi
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Окт 2018, 16:29
Местоположение: София

Re: Готови минисистеми за пивоварене

Мнениеот Dave Lombardo » 05 Ное 2018, 10:03

Между първата ми варка (с 2 кг. малц) и втората (първата по-голяма - 20 литрова) мина почти една година, а през това време изядох форума (и не само) с кориците.
Не че нямаше ексцесии при 20 литровата де.
Първо кранът на хладилната чанта протече поради изметнато уплътнение. После озахарявах с един китайски термометър, който се оказа, че мери 5-6 градуса надолу и крайният екстракт дойде под 1Р. Осрах цялата кухня с малцови трици и когато жената взлезе във владенията си започнах сериозно да обмислям емиграция... За капак докато миех казана с душ слушалката олях доволно и тавана на банята.

Успех!
Не се притеснявай да питаш!
Потърси си ментор, потърси фейсбук групата (ако вече не си го направил) и ако имаш въпроси или притеснения питай в движение.
Все някой ще ти отговори. Даже понякога ще получаваш повече от един отговор, та да се чудиш накъде да захванеш :D
Така че спокойно - екшънът предстои ;)
Но си заслужава!!!
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Готови минисистеми за пивоварене

Мнениеот MadButcher » 05 Ное 2018, 10:47

Dave Lombardo написа:
Успех!
Не се притеснявай да питаш!

Не се притеснявай и да четеш :D - тук има много описано за първа варка и начинаещи пивовари като всеки си споделя неволите. Като толкова не ти се чака системата подгряваш до 75градуса 6л. вода за 2кг. малц. Обемът на съда ще е добре да е поне 15л. Това ти е основният съд, в който ще майшваш и вариш Слагаш малца в тензух или нещо такова. Закрепяш краищата му със щипки за съда. Температурата пада до 68, примерно. "Изолираш" съда с каквито одеяла, ватенки и там каквото имаш за 60 мин. и през това време подгряваш в друг съд по 4л. на кг малц вода, т.е. в случая 8л. до 78градуса. След 1час покачваш температурата на майша на 78. Промиваш с тия 8литра през цедката и вариш колкото време сакаш, ама поне 1час. като заври и се махне пяната слагаш колкото горчив хмел си определил за това, малко преди края ароматният. Охлаждаш с квото имаш, на вода баня например, бухаш във ферментатотра, друсаш мъжката и посяваш дрождите.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Готови минисистеми за пивоварене

Мнениеот krasimi » 07 Ное 2018, 10:38

Благодаря за съпорта на всички :text-thankyoublue:
Не съм се отказал за добро или за лошо оборудването ще доиде около 10 декември имам достатачно време за четене ;)
Аватар
krasimi
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Окт 2018, 16:29
Местоположение: София

Re: Готови минисистеми за пивоварене

Мнениеот krasimi » 23 Ное 2018, 21:53

Привет на гилдията
Да се похваля оборудването пристигна по рано от очакването всичко беше ок този път озахаряването варенето всичко е изключително лесно.
Препоръчвам за начинаещи и мързеливи,като мене ;) единствения ми въпрос е,по време на озахаряването озахаряваме с капак но при варенето капак е противопоказен обаче,ако капака има дупки през,които да излиза парата можели да се ползва? Тъй като изгубих много в пара от 30 литра останаха към 20
много мощни нагреватели и ври много силно и буйно,можели също да се долива вода по време на варенето ?
Благодаря за отговорите
Аватар
krasimi
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 28 Окт 2018, 16:29
Местоположение: София

Re: Готови минисистеми за пивоварене

Мнениеот Foreigner » 24 Ное 2018, 00:06

Изпарението ти наистина е една идея множко. Капак - с дупки, без дупки, не бива да се ползва. Не си писал колко време вари, начален и краен екстракт. Дай по-подробно описание на варката - кг малц, вода, температурни паузи и т. н. Системата ти би трябвало да има регулиране на нагряването - там вероятно трябва да се концентрираш... Вода принципно не е проблем да се долее (но задължително да ври поне 20 минути), ама защо да прецакваш потенциално по-силна (на алкохол) и интересна (макар и непланирано) бира. При мене грубо от 25 - 27 литра преди варене, вкарвам във ферментатора средно 19 - 20 литра. Нека и колегите да кажат за процента на изпарената при варенето течност.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Готови минисистеми за пивоварене

Мнениеот dr_slavov » 24 Ное 2018, 12:47

Хубавото при теб е, че вариш на ток и изпарението ще бъде константна величина. Ще има малки разлики в зависимост от околната температура, влажността и напрежението на ел. мрежата. Но като цяло е доста точно предвидимо. Когато заложиш това количество в калкулатора, той автоматично ще преизчисли обема на промивната вода. Ако не ползваш калкулатор, ще трябва ръчно да си коригираш обема преди варене за да получиш OG, каквото искаш.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен


Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron