Корекция на газировка?

Модератор: Martin

Корекция на газировка?

Мнениеот Prophy » 08 Яну 2019, 03:08

При последната варка имам странен проблем.
При бутилирането сложих по 6 гр. захар на литър, но забелязвам че в пластмасовите PET бутилки (1 и 2 литра) бирата не е толкова газирана както в стъклените по (3300 и 500 мл.). В сътклените бутилки мисля че газировката е достатъча, но не знам на какво може да се дължи разликата. Захарта е от един пакет, везната която ползвам мери до .000 и изключвам вариант да има повече захар в по-малките бутилки.

Имам няколко въпроса:
1. на какво може да се дължи разликата?
2. ако добавя по 1 гр. на литър сега дали ще помогне или ще влоша нещата, или да добавя повече?

Имам и няколко бутилки които газирах с мъст вместо захат и газироваката е както в PET бутилките. Тук предполагам че не съм заложил достатъно мъст. Та и за тях обмислям да добавя по 1 гр.

OG: 13 Brx
FG: 7 Brx
FG след корекция: ~4 Brx
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: Корекция на газировка?

Мнениеот MadButcher » 08 Яну 2019, 11:07

Затворени ли са добре бутилките :D Количеството на мъстта с калкулатор ли го изчисли?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Корекция на газировка?

Мнениеот Prophy » 08 Яну 2019, 12:02

Да добре са затворени :)
Мъста я изчислих с калкулатор, но явно е трябвало да сложа повече. След като бутилирах се сетих, че плътноста на мъста не е както след варенето и вместо 13 е била сигурно 11 Brx. Мъстта я бях отделил 30 мин. след началото на завирането за мини стартер за едни стари дрожди, но не тръгнаха и я замразих за да не я изхвърлям. Така че за тези бутилки ми е ясно защо е такава газировката.

Не мога да си обясня защо тези със захар са с различна газировка :) Снищи ми хрумна че мога да добавя още захар и да ги сложа на топло за да захапят дрождите. Не знам обаче дали ще има достатъчно останали дрожди за да ферментират захарта и дали няма да се освободи много CO2 при отварянето. Мисля че ако добавя 1-1.5 гр. на литър ще се получи, но не съм сигурен.

Принципно не е голям проблем, но ми се струва че вкусът е по-добър когато е с повече газировка, а и сякаш се стопля по-бързо бирата която не е достатъчно газирана. Не че и така няма да се изпие :D
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: Корекция на газировка?

Мнениеот dr_slavov » 08 Яну 2019, 14:16

Как дозираш захарта? В общия обем или на всяка бутилка.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Корекция на газировка?

Мнениеот Prophy » 08 Яну 2019, 17:14

Слагам във всяка бутилка, за да не се получат различно газирани бутилки :)
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: Корекция на газировка?

Мнениеот dr_slavov » 08 Яну 2019, 17:57

Най-вероятно е грешка при тегленето. Отклонението на кантара оказва много по-голямо влияние когато теглиш 3г за бутилка от 0,5л в сравнение с 12 грама за бутилка от 2 литра. Пробвай да разтвориш захарта във вода и да дозираш разтвора (със спринцовка).
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Корекция на газировка?

Мнениеот Prophy » 08 Яну 2019, 19:48

Благодаря за съвета, следващият път ще опитам по този начин.
А сега, има ли смисъл да им добавям захар?
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Re: Корекция на газировка?

Мнениеот dr_slavov » 09 Яну 2019, 08:55

Със сигурност ще помогне. Въпроса е, колко е газирана в момента, колко ще загубиш при отваряне и колко искаш да стане? Това са само предположения и няма как да изчислиш колко точно захар да добавиш.
Пробвай на 1-2 бутилки, виж резултата и тогава на останалите.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Корекция на газировка?

Мнениеот Dave Lombardo » 09 Яну 2019, 10:02

А защо преди това не пробваш да пораздрусаш бутилките и да ги затоплиш до към 20-21 градуса за няколко дни? Все ще има останало нещо, което дрождите да хрупат. Ако и тогава не се карбонизира добре - пробвай както каза доктора с 1-2 бутилки
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Корекция на газировка?

Мнениеот Prophy » 09 Яну 2019, 12:06

Благодаря, ще пробвам както казвате.
Prophy
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 29 Апр 2014, 20:56

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron