Rye IPA

Модератор: Martin

Rye IPA

Мнениеот Martin » 10 Дек 2015, 20:28

Ето това забърках в събота:

Пейл ейл - 3кг
Ръжен - 1кг
Карапилс - 600гр
Караамбър - 300гр
Караарома - 100гр

Озахаряване 60мин на 65градуса
Добавки на водата общо 4гр лимонена киселина и 3гр гипс.

Хмел:
Styrian Dana - 25гр - 60мин
Challanger - 15гр - 30мин
Styrian Golding - 10гр - 10мин

Захарност при заквасване с US-05 стартер - 1.056 / 14Р
Количество 20л

Сега тука малко уточнения. Първо ферментатора ми е малък, така че полученото количество (20л) беше много, защото имах забъркан 2л стартер от предния ден от дъното на предната IPA. Така че извадих 2л и ги замразих, ще ги ползвам при бутилиране.
Хмела също не изчислих за трите планирани варки - 2х IPA и един Стаут и се оказах с 15ина грама Styrian Golding за сухо охмеляване. Колегата SDS ще ми услужи със 10гр Citra, само че за мисля да разделя бирата на 2х 10л и на едната да сложа голдинга а на другата цитрата.
В момента премерих на 5ият ден плътността е 1.014, така че утре ще местя на студено и ще слагам хмела.

Проблема ми е после за бутилирането дали няма да дойде много тея 2л замразена мъст на 15Р?
Последна промяна Martin на 11 Дек 2015, 00:27, променена общо 1 път
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Rye IPA и от мене

Мнениеот SDS » 10 Дек 2015, 20:47

Кога се добавя хмела за сухо охмеляване в началото на ферментацията или сед дни както си направил ти?
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Rye IPA и от мене

Мнениеот Martin » 10 Дек 2015, 20:57

Когато спре бурната ферментация, към 3ти до 7ми ден, аз откалявам, местя в друг ферментатор и слагам чорапа дето съм го откраднал от жената пълен с хмел и със стъклено топче за тежест.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Rye IPA и от мене

Мнениеот bojo » 11 Дек 2015, 09:06

Да не стане грешка при сметките на захарността за карбонизация - плътност 1.056 не е 15Р, а 13.8Р
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Rye IPA и от мене

Мнениеот Martin » 11 Дек 2015, 09:11

Да моя грешка. 14Р е.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Rye IPA

Мнениеот koftyto » 26 Яну 2019, 16:03

Колега, решил съм да забъркам по твоята рецепта следващият уикенд.
Не мога да разбера обаче грамажа на хмела за сухото охмеляване.
Аз няма да отклонявам в няколко ферментатора всичко ще е на едно място.
Колко грама Styrian и колко грама citra ще ме посъветваш да използвам за сухото?
По мой сметки ще приключа с ~20л. бира във ферментаторът.
Благодаря предварително!
Cheers!
koftyto
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 30
Регистриран на: 11 Юни 2018, 09:32

Re: Rye IPA

Мнениеот Martin » 28 Яну 2019, 09:46

Само Styrian Golding 40-60 грама за 20л и толкова.
Ако имаш бутни и Challanger, но не слагай цитра.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Rye IPA

Мнениеот koftyto » 28 Яну 2019, 18:43

Чудно! Благодаря за отговорът :)
koftyto
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 30
Регистриран на: 11 Юни 2018, 09:32


Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта