Грешки при газирането и начини за коригирането им

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот Don Reba » 06 Ное 2019, 15:00

според мен 2.5 или 2.7 е все тая, не се занимавай.
между другото, за скоростта на карбонизация мога да споделя едно сигурно наблюдение - наличието на утайка вдига много скоростта. последната бутилка, в която влиза и утайка от дъното на ферментатора още на другия ден е газирана на макс, а в бутилките с малко или никаква утайка отива доста повече. причината е че утайката е концентрат от дрожди, обаче в бирата вече всичко е изядено, а те само от захар не могат да се размножават (няма азот в нея), ядат я, обръщят я на спирт и СО2, но не могат да станат повече отколкото са. затова в бистра бутилка има много по-малко "работници", и съответно върви по-бавно работата.
Don Reba
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 14 Окт 2019, 10:52

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот GunGod » 06 Ное 2019, 16:46

Точно за това описах как и колко време е правен колдкраш... утайките са минимални. Няма как да изчисля колко и как папкат дрождите, някой ако има опит да сподели.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот GunGod » 25 Ное 2019, 16:46

Да обобщя, не съм презтварял бутилките и както очаквах газировката не ми допада особено но нищо фрапантно. Поради липсата на утайка 90+% от бутилковата ферментация протече в рамките на 10-14дни вместо за очакваните 3-4.
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот Martin » 25 Ное 2019, 17:46

Наливай по отгоре да се разпенва и разгазирва и работата се оправя.
По трудно е ако е малко, там няма как да я вдигнеш.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот Don Reba » 25 Ное 2019, 17:56

10-14 дена пак ми се види множко, освен ако не ги държиш на студено. аз газирам с около 8-10 грама на литър, което е над обичайното, но обичам да има обилно пяна като наливам, половината чаша да стане пяна. лятото за два дена ставаше, сега 3-4.
Don Reba
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 14 Окт 2019, 10:52

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот GunGod » 25 Ное 2019, 18:24

Don Reba написа:10-14 дена пак ми се види множко, освен ако не ги държиш на студено. аз газирам с около 8-10 грама на литър, което е над обичайното, но обичам да има обилно пяна като наливам, половината чаша да стане пяна. лятото за два дена ставаше, сега 3-4.

Може да ти се вижда но аз знам и писах за да знаят и други. Всеки ден съм пробвал и една част бяха ок за 10 а друга за 14дни защото е имало разлика в количеството дрожди. След това не намирах разлика в различните бутилки. Умишлено всички бяха държани на 20-21гр защото бързах.
GunGod написа:Поради липсата на утайка...

Четеш през редовете май ;)
Martin написа:Наливай по отгоре да се разпенва и разгазирва и работата се оправя.
По трудно е ако е малко, там няма как да я вдигнеш.

Да, наливам на два пъти и съм ок. Е може да отвориш и да добавиш мая или захар за вдигане но пък рискове...
Аватар
GunGod
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 125
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Предишна

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron