Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Модератор: Martin

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот peshcobg » 10 Юни 2017, 18:49

[Една година по-късно]

Здравейте,

Аз също се боря с този проблем - варенето е много силно и извира много вода и се получава много висока захарност на пивната мъст. Варките ми до сега са с 3 кг малц (18 л след прецеждане), на газов котлон Колос (на най-слаб огън, който мога да постигна).

Реших да опитам с доливане на вряла вода с цел постигане на определена захарност след варене. Има и удобен калкулатор за тази цел - https://www.brewersfriend.com/dilution- ... alculator/. На практика изчислявам колко литра трябва да е бирената мъст след варене (на базата на начално количество, начална захарност, целена захарност) и чрез доливане се стремя да я постигна. Ако мога да предвидя колко ще изври би било добре да долея водата още в началото.

Поздрави!
Пешо
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот OLI » 29 Фев 2020, 00:15

Здравейте,

Темата е стара, но от прочетеното се чудя следното - в какви съдове сте варили тогава, че можеш 18 литра мъст + 5-6 литра изпарено + Х долята вода, та да се събере съдът на котлон? :O

Разполагам със 17 литрова и 20-литрова (непотвърден обем) тенджери.
Подготвям се за варка с 4.6 кг малц и правя следните сметки:
За озахаряване 14 л. и допускам, че ще влязат в 17-те литра. Готов съм да сваля и под 1:3 заради ограничението на тенджерата.
За промиване 18-19 л. и ще вляза в 20-литровата.
От опит знам, че при 90 минути варене на нормалния кухненски котлон се изпаряват 9 литра :(
Подготвил съм се да доливам (като май ще използвам остатък от промивката), за да изкарам 18 литра, като този път ще варя 60 минути.
Трябва ли количеството за доливане да ври и тя, когато я доливам? Преди или по време на варенето да ѝ регулирам рН-то?

Мерси!
OLI
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 04 Фев 2020, 15:53

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот dr_slavov » 29 Фев 2020, 17:58

Не можеш да събереш 14 л + 4,6кг малц в 17 литра тенджера. Дори да свалиш до 1:2.5 пак ще си на ръба. Съответно ако намалиш водата за майшуване трябва да увеличиш водата за промиване и 20 литровата няма да ти стигне. С това оборудване трудно ще изкараш тези литри които си планувал. Не е невъзможно, но постоянно трябва си на ръба. Намали си варката поне на 15 литра.

Изпаряването зависи от вида тенджерата и конкретно от свободната повърхност на течността. Ти с тази тенджера с която ще вариш ли имаш опит? При това количество от 20 и няколко литра, да изпариш 9 литра е страшно много и безсмислено. Опитай да контролираш по някакъв начина варенето.

Няма смисъл да разреждаш по време на варенето. Свари си мъстта, виж колко ти плътността и тогава разреди с преварена вода до желаната OG.

Контролира се ph на майша. При варене няма смисъл. За дрождите няма значение (почти), ph е важно за ензимите при озахаряване.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 544
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот OLI » 01 Мар 2020, 23:11

Даа, смятах го, смятах го и не се връзва.
20-литровата си хваща точно 20 литра до ръба.
Максимумът, който мога да изкарам е 18 литра -
3 кг малц, 9 литра за озахаряване, 12-13 литра за промиване. От промиването ми останаха към 2.5 литра, които добавих на 2 пъти - веднъж на 30' и веднъж на 45' и така във ферментатора отидоха 18 литра :)
Количествено съм доволен.
В друга тема четох, че може да се добавя по време на варенето, та реших този път така да направя.
dr_slavov, ти казваш да разредя вече свареното, докато го охлаждам, така ли? Или във ферментатора преди подквасването?
OLI
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 04 Фев 2020, 15:53

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот dr_slavov » 02 Мар 2020, 14:46

Информация в днешно време много, навсякъде и от различни източници. Хубаво е обаче да си задаваме въпроса „защо“, а и да получаваме адекватен отговор.
Защо водата за разреждане трябва да ври с пивната мъст?
Тенджерите ти са на ръба на това което искаш да получиш. По това което чета, все още не си напълно наясно с процеса. Не знаеш колко точно ще изпариш при варене. Затова е най-добре да си свариш бирата, да измериш колко ти е плътността и тогава да разредиш с вода, преварена предварително в някоя малка тенджера. Ако е охладена, можеш да я сложиш директно във ферментора.
Последна промяна dr_slavov на 03 Мар 2020, 11:17, променена общо 1 път
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 544
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот OLI » 02 Мар 2020, 18:33

dr_slavov, целиш директно в чувствата :D
Да, някои етапи от процеса не съм си ги изяснил.
Да, тенджерите ми са на ръба на възможностите си.
Подобрявам сметките си.
С тази варка целях да проверя дали мога да се справя с добавянето на вода.
Благодаря за отзивчивостта!
OLI
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 04 Фев 2020, 15:53

Предишна

Назад към Варене на бирената мъст с хмел

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron