Мнение относно казан за приготвяне на бира

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

Мнениеот MadButcher » 03 Апр 2020, 14:31

Първо питаш как се окислява бира, после казваш че ти е пределно ясно, щото си много на ти с виното и след това питаш на какво мирише окислената бира. Пак питам - към кого ти е въпроса и за какво точно!? Отговорих, каквото ме попита
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

Мнениеот ilu6a » 03 Апр 2020, 14:51

ilu6a написа:Въпроса ми е на кой етап се случва при бирата това....при това високо РН като цяло.

Още веднъж необходимо ли Е?
Къде съм казал ,че ми е ясно как се окислява бирата ???
Казал съм,че познавам процеса:
ilu6a написа:Знам ,какво представлява процеса окисление.

Има нещо тук...аз ли съм бърз, ти ли си бавен?
ilu6a
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Окт 2012, 09:11

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

Мнениеот dr_slavov » 03 Апр 2020, 19:43

Оксидирането може да се получи на всеки един етап от производството, като се започне от смилането на малца. Но най-рисковия етап е след засяването на дрождите и в частност след края на ферментацията когато бутилираш или кегираш. Кегирането е най-рисково, защото там нямаш вторична ферментация която да изчерпи кислорода.
В оксидираната бира се появява вкус на картон, мокра хартия. Винени нотки или шери също са признак на оксидация. С изключение на някои високо алкохолно малцови бири.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

Мнениеот i6oto » 04 Апр 2020, 00:42

dr_slavov написа:
i6oto написа:Много хора инвестират в скъпи маштуни и системи за поддържане на температурата (Rims, Herms), но това са неща, които общо взето имат влияние върху ефективността на извличане на захари.
Това не е вярно! Поддържането на правилната температура по време на майшуването има огромно значение за крайния резултат.


Това с правилната температура е ясно .... явно не съм се изразил правилно.
Опитвам се да кажа, че не е нужно да се хвърлят много пари за да се постигне добър резултат.
Целият ми пост това казва, не знам защо се разбира погрешно :think:
*Хладилна кутия igloo 50l - 130 лева. При температура на майша 65 гр. за един час пада с половин градус.
*Система HERMS 50l - от 1500 лева до колкото си иска лева без да броим електрониката. Температурния диапазон не е ясен поради многото фактори, но да кажем, че кове градуса.
Надявам се сега е ясно какво е искал да каже авторът.
i6oto
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Сеп 2016, 10:55

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

Мнениеот dr_slavov » 04 Апр 2020, 12:50

Тук четат доста хора, включително и начинаещи и е хубаво когато даваме съвети да бъдем коректни в информацията и точни в изказа. Написал си, че температурата влияе само върху ефективността на извличане на захари. Което не е така. Не знам защо се учудваш, че си разбран погрешно.
Аз съм иглу 55QT от доста години, но в никакъв случай не отхвърлям автоматичните системи. Дали има смисъл, всеки решава. Има много плюсове и минуси. Някой обича самия процес на варене, да следи Т, да мери, подгрява, бърка и т.н. Друг иска да се фокусира върху крайния резултат, да изпита различни температурни схеми, охмеляване и т.н. Там имаш нужда от повторяем варилен процес, което една автоматична система би ти дала много по-лесно.
Със сигурност не препоръчвам купуването на автоматична система преди да си сварил няколко бири с подръчни пособия.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Мнение относно казан за приготвяне на бира

Мнениеот ВескоВарна » 05 Май 2020, 16:35

Понеже малко се избяга от темата, ще се опитам да се върна на началния въпрос.
Миналата година помагах на едни приятели да започнат да варят със системата от 30л. Като цяло е една много добра тенджера с електронно регулиране на температурата и има възможност за задаване на всички стъпки предварително. Особено подходяща е за човек, който вари сам и е лесна за манипулации. В комплекта имаше серпентина, 30л ферментатор даже цедка за Whirlpool охмеляване. Последното се правеше лесно със системата за рециркулация.
Необходимо е да се споменат и няколко минуса:
1. Обема на ферментатора показва, че е предвидена 25л във ферментатора или 22-23л бутилирана бира. Ефективноста не е висока, защото промиватето е от сорта на BIB(brew in bag).
2. Въпреки, че е обявена за завършена система, все пак изисква допълнителни 10-15л вода за промивка 78С. Препоръчвам 15л емайлирана тенджера + индукционен котлон 2кв.
3. Вградената помпата не може да се почисти ръчно, което предполага по-агресивна дезинфекция.
4. Цената не е ниска и ще се "оправдае" след доста варки.:)
5. За мен лично е недостатък, че не може да се надгражда, но за един начинаещ пивовар е по-скоро плюс.

Като цяло, ако парите не са фактор, може би си струва.Надявам се да съм бил полезен.
Поздрави!
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Предишна

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron