BIAB

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

Re: BIAB

Мнениеот Lindesss » 20 Май 2020, 12:30

MadButcher написа:Аз първо да попитам самият процес на майшуването като цяло ясен ли ти ? Температурни паузи и каква роля играят в процеса. Казвам "ужас" защото виждам някакви малцове накиснати в някаква торба за един час без каква то и да е идея защо. На 70 градуса ще бъде водата преди или след размесване на малца? Пшеничният е много, ще се прецеди ли добре през тази торба? Другият7 "2.2 кг Светъл" какъв е по-точно? 90 минути варене са напълно излишни при вайцен. Колко горчивост очакваш от тоя хмел? Има много въпроси, които мисля не си съвсем наясно.

Ами за първи път ми е, купих си книжката за домашна бира и рецептата за германски вайцен е от там само че двойно количество тъй като искам да направя повече. За температурните режими беше написано че майшуването може за 1 час на 65 градуса или
52 гр. 20 мин
65 хр-45 мин
72 гр-15 мин
Казвам 70 преди да сложа малца защото предполагам че температурата ще падне.
Не ми е ясно какъв подход да използвам дали да сложа торбата в оцеждащ съд и този съд в казана, да използвам 24 л. Вода след това да вдигна съда който ми е вътре с торбата и да използвам останалото количество вода за промиване.
Lindesss
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 18 Фев 2020, 05:54

Re: BIAB

Мнениеот victoryvt » 20 Май 2020, 12:48

За да направиш въпросните паузи трябва да започнеш от най-ниската - 52 и да качваш нагоре чрез загряване. И тогава ще видиш че БИАБ-технологията не е удачна за много паузи, тъй като трудно става загряването.
Понеже торбата пречи на топлообмена.
Освен това, ти искаш да направиш и озахаряване със всичката вода - т.е. 1:7 малц:вода
При това положение, ще имаш пеха над оптималното и много рядка каша.
Не че не е възможно да стане, но едва ли ще е перфектно. Особено ако водата ти е с по-високо пеха.
Направи си еднотемпературно озахаряване без да мислиш тия паузи, макар че за бири с толкова много пшеница е добре да има пауза на 52гр.
И го направи с вода 1:3 стоплена на 70гр. след което темп. ще падне на 65 и така ще я държиш до озахаряване (1 час) или ако много държиш на батч спарджинга - доливаш останалите 1:4 части вода да са с темп. около 85 гр. с което би трябвало общата темп. на кашата да достигне 75гр. и след това вдигаш торбата и чакаш докато се отцеди.
Вариш като слагаш хмела малко след завирането. 80 мин. означава - да ври с хмел 80 мин. , а не да го сложиш на 80-тата минута от завирането.
На 80-тата минута от завирането може да сложиш нова порция хмел за аромат само, но в този стил не е нужна.
А какъв е проблема да си направиш съвсем нормално промиване пак в торбата ?
Вдигаш я нагоре и в друга кофа си подготвяш промивната вода с темп. 78гр.
Поливш с канче по малко в торбата и чакаш, поливаш и чакаш и така докато свърши водата за промиване.
Обаче с толкова много пшеница ... ще ти побелее косата от чакане.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: BIAB

Мнениеот MadButcher » 20 Май 2020, 13:25

При него пръв проблем е голямото количество на първа варка и то в торба, кято с тоя 8кг накиснат малц става голям проблем после с вдигането и промиването. колегата по-горе е описал метода детайлно, използващ лебедки и редица приспособления, с които си е помагал за да извади майша, но които за първа варка са си допълнителни усложнения. Не знам как ще го вдигащ това на ръка и прецеждаш. Аз лично ти предлагам да започнеш с по-малки количества и да усвоиш процеса. Отделно, че тия температурни паузи, пък и само една да е, ги имаш до сега само на теория, нямаш опит с това оборудване. Може да си вкараш сериозен автогол с толкова количество пшеничен малц и то в такава голяма варка. Първо, проблем с установяване на желаната температура за майшуване и после, със самото промиване. Рискът от незавършване на процеса на озахаряване и слаба пивна мъст като резултат е голям. От там насетне няма кой знае какво да очакваш като пиво. рН при вайцена е най-малкият ти проблем, швабите дават рН на майша при вайцен 6, което с нормална чешмяна вода лесно се постига. Защо не помислиш за някаква проста еднотемпературна рецепта само пейл или пилзен малц и поне с половината от предвиденото горе количество, за да видиш как ще ти проработи идеята с майшуването, възможно ли е да поддържаш желаната температури и как ще прецедиш. Задължително си направи йодната проба. С 4кг. малц грубо 20литра може да изкараш сладка пивна мъст на ок 12Плато градус, което за начало не е зле. Вайценът не е някакъв тъмна индия, но не и прост за изпълнение стил. Аз лично те съветвам при толкова пшеница за една поне 10 мин протеинова пауза в порядъка на 52-55 градуса. Разликата с нея и без нея е осезаема.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: BIAB

Мнениеот ultrashock » 21 Май 2020, 08:49

Над 5 кг малц в торбата си е трудно за вдигате, имай в предвид, че малца поема много вода, торбата също не пропуска много в началото, а като вземем в предвид и пшеницата ще трябва да го държиш във въздуха поне 20 мин, което си е за IronMan.
Измисли начин как да изцеждаш торбата, дали някакъв лост и там да виси или пък макари и въжета, ти си решаваш. Аз успявам да правя 12-14кг малц с макарите без усилия и оставям да се цеди до преполовяване на варенето (поне час). Използвам макари от този тип: https://marmag.bg/jelezaria-makara-dvojna-sj-dp22 - два броя двойни(Полиспаст), което по спомен намалява теглото четворно.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Предишна

Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта