Охладители и материали за тях въпроси

Модератор: Martin

Охладители и материали за тях въпроси

Мнениеот TheLastGuard » 28 Сеп 2020, 15:44

Така докато се сдобия с системата за варене реших да почета и да подготвя останалото
Оборудване (включително образуването на празни бутилки).
И стигнах до охладителите през пластинчати топлообменници, разни маркучи, медни тръби и
Тръби от неръждаема стомана.
Та това което разбрах пластинчатия топлообменник си е готина гъзариика ама и цената е дебела.
Медната тръба не е лошо решение (въпреки, че не знам доколко е добре да кисне в бирата или във врялата течност и, че след половин година ще изглежда като статуята на свободата).
После минах на варианта със тръба от неръждаема стомана 8х0.5 ама не знам от къде мога да купя на руло като медните тръби.
Кой с какво охлажда и какви решения прилагате вие?
TheLastGuard
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 04 Апр 2013, 16:51
Местоположение: София

Re: Охладители и материали за тях въпроси

Мнениеот dr_slavov » 29 Сеп 2020, 10:21

Ти си ги описал двата начина за охлаждане в домашни условила, топлообменник и серпентина. Добавянето на торби и бутилки с лед е непрактично и може да се използва само за първа -втора варка докато разбереш дали това е твоето хоби. Медната серпентина е ОК за охлаждане на бира. С времето може да има лека оксидация и промяна в цвета, но това не е проблем. Има пивоварни които варят в медни съдове. Може да ползваш и неръждаема, по-лесно се подържа, но и топлопроводимостта е по-лоша в сравнение с медната.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Охладители и материали за тях въпроси

Мнениеот MadButcher » 29 Сеп 2020, 10:37

Медната серпентина, както и всяка останала част от пивоварното оборудване, си иска почистване след работа. Моята е на 3 години и лъщи като нова. Малко хладка вода и чиста гъбичка смъкват от нея полепнали остатъци хмел и пресечен белтък. Няма какво да те плаши. Тя е и най-лесна за изработка в домашни условия без да изисква някакви технически умения и интструменти. Единственото затруднение е ако ще се прави спойка на накрайници, но в краен случай става с маркуч и скоба. Имаше доста кадърни клипчета в интернет как става. Някои слагат бързи връзки и прочие.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Охладители и материали за тях въпроси

Мнениеот Don Reba » 30 Сеп 2020, 07:32

при мен водата от мрежата е толкова топла (лятото до 27 градуса) че дори с топлообменник няма да е достатъчно, затова охлаждам с мокра тениска и вятър :)
разделям партидата на две, едната във ферментатора, другата в голяма тенджера, и двете ги обличам в мокра тениска, и от време на време наливам вода отгоре. само така мога да смъкна достатъчно.
Don Reba
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 14 Окт 2019, 10:52

Re: Охладители и материали за тях въпроси

Мнениеот BatVentsi » 25 Дек 2020, 05:38

Аз винаги ползвам замразени бутилки от 2 литра когато доохлаждам 100-литрови варки. Чилъра ми смъква до най-много 29 през лятото. 2-3 бутилки лед киснати в окорон за 1-2 минути вършат чудеса. Никога не съм имал проблеми. За 30-40 минути мога да смъкна до 20 градуса, зависи колко бутилки натикам вътре.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 75
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron