Citra IPA

Модератор: Martin

Re: Citra IPA

Мнениеот mirix » 10 Ное 2014, 18:04

Аз пък със 50 гр. цитра правя сухо охмеляване на 100 л. бирена мъст за аромат и следващата варка го влагам за горчивина. Става много приятен аромат. Вчера варнахме едни 110 л. стаутче с цитра ще видим какво ще излезе :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Citra IPA

Мнениеот mayosha » 14 Ное 2014, 18:23

Отворих една бутилка, след 10 дни бутилкова газировка и 1 ден в хладилника. Резултата е сполучлив, но бирата на vsd от октобърфеста беше доста по-добра. При мен се получи с по-слабо тяло, защото не успях да поддържам температурата и беше средно 65°, а и това че съм редуцирала разнообразието от малцове може би също оказа влиание. Очаквах и повече аромат от сухото охмеляване, бях добавила 12гр на 9л.

Дрождите не знам дали ги нацелих, направих я с US-05, като избора беше базиран изцяло на интуицията ми :D
Ще ми се отново да направя рецептата, само че този път по-стриктно :obscene-drinkingcheers:
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Citra IPA

Мнениеот bojo » 14 Ное 2014, 19:10

И аз направих първи опит за IPA, но моята е cristal - такъв хмел се намираше само.
За първи път ползвам US-05 и незнам от тях ли е или пипнах някоя зараза. Има особен аромат - прилича на цветя, ама и малко на една лятна варка с доста фенолни екстри. Ферментацията продължи до последно с пръст пяна и на седмия ден рязко спадна. Захаромера показваше около 2.5 плътност, а клапана си работеше като за повече. Бутилирах и за 24ч шишетата се втърдиха като за готови - пак странен момент. Маята на дъното на ферментатора беше на половина от нормалното, което съм виждал при S-04 и нотингам.
Ще се пие нещо странно май, но може да опозная някоя нова бира може би :D .
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Citra IPA

Мнениеот victoryvt » 14 Ное 2014, 19:19

US-05 изферментирват малко повече екстракт - затова пада до 2.5, вместо 3.
Не се утаяват толкова колкото S-04 / Notingham, затова бирата с тях е по-мътна.
При много силна ферментация вкарват и техен си аромат на мая. Но са баш за американски бири - дават силен алкохол и по-слабо тяло да изпъкне хмела.
Много мощно ферментират, особено при над 20гр. температури. За ниски не съм ги тествал.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Citra IPA

Мнениеот bojo » 14 Ное 2014, 19:22

US-05 се рехидратираха странно. Доста бавно се намокриха и не падат на дъното, за разлика от 04 и нотингам.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Citra IPA

Мнениеот cervesa » 14 Ное 2014, 20:55

Позволявам си да не се съглася с Виктор,относно US 05.Аз ги ползвам постоянно,като в момента разполагам със 9-та генерация,след дехидратация. Много бързо наистина изферментират ,но не бих казал,че свалят задължително до 2,5Плато (SG1,010). Правил съм и светли и тъмни и ниско и високо екстрактни,"свършващи" при 1.015 (почти 4*Плато).Всичко е в играта с озахаряването.
А ги харесвам защото са неутрални и дават възможност ,при горна ферментация,да се акцентира върху малцовата основа и ароматите от хмела.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Citra IPA

Мнениеот bojo » 14 Ное 2014, 22:01

Точно тоя момент "неутрални" ме притеснява. Имам си нашественици в бира май с тези странични аромати. Едва ли е от хмела.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Citra IPA

Мнениеот vsd » 15 Ное 2014, 10:01

Бирата от тази тема е с US-05 и завърши на 4% екстракт.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Citra IPA

Мнениеот victoryvt » 15 Ное 2014, 13:02

@cervesa : 9-та генерация :o - те са мутирали в посока "Черногорска превъзходна" :lol:

Ми при мен една и съща мъст (съдържание, озахаряване и т.н.) с тях приклчва на 2.5 от около 12-13, а с S-04 или Нотингам - на около 3 точно.
Трябва да направим един реален експеримент - да произведем някакво количество пивна мъст - охмелено, охладено и да го разделим в два три ферментора и да заквасим с различни щамове, да установим после разликите.
Мисля че ще стане интересно, за някоя среща примерно.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Citra IPA

Мнениеот vsd » 06 Дек 2014, 13:51

@mayosha
Бях пропуснал поста ти, а тъкмо се чудех как е станала твоята биричка :) От три дни се каня да сваря още една бира по тази рецепта и все не ми остава време от работа. Между другото, тази бира за 2-3 седмици се избистри почти до заводска бистрота. На сбирката беше на една седмица и беше яко мътна, а после стана странно бистра :)
Още ме е яд че не сварих преди месец че да има да си пия сега, определено мога да кажа че тази рецепта ми е най-успешната до сега.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron