Грешки при газирането и начини за коригирането им

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот victoryvt » 17 Мар 2014, 15:37

Не са виновни дрождите , а количеството захар - в твоя случай бирената мъст от новата варка.
Колко сложи от нея на литър и тя с каква захарност (екстракт) беше ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот alvinator » 17 Мар 2014, 16:31

10% от количеството в бутилката е мъст от новата варка (50мл за обикновена бирена бутилка). Там OG=1.055.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот dandilov » 17 Мар 2014, 20:19

1 ден след бутилирането казваш... и то с посяване на нови дрожди...
50мл. х 13% Плато = 6,5 грама захар на бутилка от 500 мл. - множко е според мен... :(
Аз повече от 3 грама захар на бутилка от 500 мл. не слагам и ми се получава перфектна газировка. Дори не слагам допълнително дрожди.
Ами точно 24 часа след посяване, дрождите са най-активни, ферментацията е най-бурна, в бутилката се съдържа достатъчно СО2, който все още не е разтворен в бирата и е под налягане. Нормално да изригне като гейзер! ;) :)
Аз бих ти препоръчал да изчакаш няколко дни за газировка при стайна температура. След това още една седмица в хладилник с температура между 2 и 4 градуса по Целзий. Така ще има достатъчно време повече СО2 да се разтвори в бирата (при ниски температури разтворимостта на газовете в течност е по-голяма - Физика...). Чак след това отвори една бутилка за проба.
Ако пак изригва пяна, значи си жертва на някое или няколко от следните неща:
1. В бирата е внесена "зараза" - разни нежелани бактерии и диви дрожди.
2. Бутилките не са били добре дезинфекцирани преди бутилирането.
3. Прекомерна газировка.

Това е моето скромно мнение, според моя скромен опит от около десетина варки. :roll:
Все пак и аз съм начинаещ в занаята. :)

П.П. Нека ме поправят по-опитните колеги, ако греша някъде...
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот alvinator » 17 Мар 2014, 21:11

Ъмм, 6 грама са много, да. По принцип слагам по 2.80 :)

Между другото, тъй като обичам експериментите, оставих една бутилка в камерата за 1/2 час и тъкмо я отворих. Никакви проблеми, чудесно газирана, без избухвания. Остава възможността за частично заразяване само в някои бутилки. Ще ги подържа още 2 дни на стайна, после в хладилника.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот dandilov » 17 Мар 2014, 21:43

:) Не насилвай нещата. Остави процесите да си протичат колкото време е необходимо.
Имай в предвид, че истинският вкус и аромат на бирата се получава след достатъчно отлежаване в хладилника - мин. 20 дена!
До този момент е още "зелена". ;) За лагерните бири пък е необходимо още повече време. Аз сварих един "Лагер" в края на ноември. За коледа беше доста гадна бира и недоизбистрена. Все пак я поизпихме, но останаха 3 бутилки. Онзи ден отварям една и "О, чудо!" Перфектен Pilsner! :)
Така, че всичко си иска време... ;)
Успех!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот victoryvt » 18 Мар 2014, 09:31

10% от 500мл. е 50мл. и ако е с екстракт 13% - ферментируемите захари са около 10% -> 5гр. или на литър ще е 10гр.
10гр. на литър ми беше на мен любимата газировка преди година, че и повече. Но сега смятам че трябва да се намали на около 5 до 7гр.
Но и с 10 няма да прави проблеми стига да е добре охладена, но ще е на ръба на прегазирането.
Изчакай да мине време и да отлежи на студено.
А на ПЕТ-овете им развий капачките да освободиш излишното налягане още сега и веднага ги завий.
На стъклените ... ще трябва да им отправяш молитви :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот mirix » 18 Мар 2014, 19:03

Във хладилника поне 24 часа преди пиене и после с 2 халби над мивката. Ако видиш зор захапвай бутилката да ти спадне налягането в устата. :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот victoryvt » 19 Мар 2014, 09:46

Абе с две думи ...
ФОСТАТА
:lol:
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот SDS » 02 Дек 2014, 23:05

Колеги домaшни пивовaри моя скромен опит ми покaзa,че едно пaкетче зaхaр от 2-2,5г. зa бутилкa от 0,5л. е достaтъчнa зaвиси и от стилa Бирa рaзбирa се. Поне няaм проблем с прегaзирaнето. И приятелите ми остaвaт доволни, зaщото не ги зaливaм с пянa кaкто в нaчaлото.
Вече се усещa бирaт a не пянaтa в носa.
Нaздрaве и внимaвaйте с прегaзирaнето!!!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

Мнениеот victoryvt » 03 Дек 2014, 11:50

2.5 гр. за бутилка си е точно 5 гр./литър.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron