Belgian Red Pure Malt Beer

Модератор: Martin

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

Мнениеот Foreigner » 07 Мар 2015, 23:20

Крайният вариант на рецептата:

Малцове
2.6 кг Пейл ейл
1 кг Меланоиден
0,4 кг Мюних 2
0,2 кг Караред
0,05 кг Карафа

Озахаряване с 13 литра вода
53 градуса 15 минути
63 градуса 10 мин
67 градуса 40 мин
78 градуса, йодна проба ОК

Варене 90 минути

Хмел
20 грама Магнум 80 минути
10 грама Халертау 15 мин
5 грама Цитра 5 мин

Ирл. мъх 4 трама 5 минути


Промиване със 17 л вода на 78-76 градуса

Дрожди Belle saison 11 грама


Измерена плътност преди варенето 1042, след варенето 1052. Измерена крайна плътност 1010. Алкохол 5,51%, цвят SRM 14,8, горчивина IBU 49-50. Бутилирани 16 литра с около 6 грама бяла захар на литър за газировка.

Колега dog123, останалото е въпрос на вкус и усещане - за мене газировката и горчивината са малко над средните - такива харесвам, плътността е под средната, а алкохолът средна хубост. Всъщност, най-добре е да ти пратя една бутилка и ти да си кажеш мнението. Ако си от София, може да го организираме в понеделник, защото утре, като гледам, снежната блокада в Княжево едва ли ще ни пусне - както се вижда от снимките :naughty: .

Поздрави!
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

Мнениеот dandilov » 08 Мар 2015, 16:42

Както бях писал и преди някъде във форума,
Внимавайте с този "ирландски мъх", или "Карагенан" (Е407) !!!
Четох в сайтове за хранителни добавки, че при превишаване на допустимата доза може да доведе до рак на стомаха и дебелото черво!
Използвайте максимум по 0,04 грама на литър!!!
Дори и по-малко, за да е по сигурно, че няма да се отрази сериозно на здравето!
Иначе добре си се справил, колега! ;)
А най-важното нещо е, че ти харесва.
:obscene-drinkingcheers:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

Мнениеот Foreigner » 08 Мар 2015, 21:31

Благодаря за коментара, колега dandilov. Тук трябва да отбележа, че използваният в случая карагенан е точно ирландски мъх, без допълнителна обработка и количеството, което е оптимално да се използва е 5 грама за 20 литра пивна мъст (според производителя). Аз досега съм ползвал само такъв. Посочените от тебе количества вероятно са за другите форми на карагенана - на прах, концентриран под някаква форма и т.н., но тук нямам опит и не съм наясно.

Поздрави!
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

Мнениеот dandilov » 08 Мар 2015, 21:46

Аз използвам карагенан от магазина на форума и то не много често.
Той е на прах и следвам инструкциите, посочени в описанието, а именно 40mg/l. Дори ползвам и по-малко количество.
Твоят, ако е във вид на сушени водорасли, е възможно да е по-голямо предписаното количество.
Но! Винаги имай едно наум! Не се доверявай напълно на написаното...
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

Мнениеот Foreigner » 08 Мар 2015, 21:57

Именно, във вид на сушени водорасли е. Виктор ми обясни, че различните форми на карагенана е нормално да имат различни дозировки. Благодаря за съветите ти - вече се убедих, че най-ценното на форума е именно това, да получаваш решения за всеки проблем или въпрос от по-опитни колеги.
А най-хубавото за мене е, че в тая късна зима и с над 30 см сняг на двора си говорим за бира, и то каква! 8-)
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Belgian Red Pure Malt Beer

Мнениеот victoryvt » 09 Мар 2015, 11:08

Както и аз съм писал, карагенан има и в пастата за зъби и най-вече в колбасите и сладкарството.
Надявам се че никой няма да спре да си мие зъбите заради него.
И пак да се повторя - в бирата ние го ползваме като агент, който после се утаява заедно с белтъците, не го консумиране с бирата.
А в кренвиршите си го изяждаме заедно с коагулиралата "вода".
(Който яде кренвирши де ...)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Предишна

Назад към Белгийски бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта