Нужда от промиване

Дискусия относно методи и приспособления за по-добро и по-бързо прецеждане и промиване на малцовите трици.

Модератор: Martin

Нужда от промиване

Мнениеот dr_slavov » 12 Май 2015, 23:21

Еми четох четох и на това не можах да намеря отговор.
Защо при озахаряването не сложим цялото количество вода и след това просто източваме?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Нужда от промиване

Мнениеот dakobow » 13 Май 2015, 00:27

Ми, щото остава много захар в триците!Трябва да се промие, да извлечеш захарите максимално !
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Нужда от промиване

Мнениеот daniel.trifonov » 14 Май 2015, 09:53

...и с толкова много вода, pH на развора не може да се свали достатъчно за да протекат нормално процесите на озахаряване.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Нужда от промиване

Мнениеот dr_slavov » 15 Май 2015, 15:12

Това означава ли, че ако искам да направя висок начален екстракт за Russian Imperial Stout например, е по-добре да изварявам повече отколкото да спестя промивката? Защото в промивката екстракта е по-нисък предполагам. Или бъркам?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Нужда от промиване

Мнениеот bojo » 15 Май 2015, 16:30

Май е най-добре първото изтекло, което е с плътност от 17-18 Brix нагоре да се отдели за високоалкохолни бири, а следващите количества събрани след промивката да отиват за някоя шофьорска бира :lol:
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Нужда от промиване

Мнениеот dakobow » 15 Май 2015, 22:15

Ае няма преди и след промивката, задължително промиваш и след това,като искаш силна бира изваряш оклкото искаш, може даже докат стане на "мармалад":D :lol: !!!
Аватар
dakobow
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 86
Регистриран на: 27 Яну 2014, 01:20

Re: Нужда от промиване

Мнениеот dr_slavov » 15 Май 2015, 23:28

Ами сега :D
Две абсолютно противоположни мнения. А аз съм поръчал продукти за една малка варка Russian Imperial Stout. Май ще работя по усет.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Нужда от промиване

Мнениеот bojo » 16 Май 2015, 09:54

Моето предложение е с цел по-малък разход на енергия и време, не че другият вариант е грешен.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Нужда от промиване

Мнениеот cervesa » 16 Май 2015, 10:14

др.Славов,вие колко варки имате досега,ако не е тайна?
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Нужда от промиване

Мнениеот dr_slavov » 16 Май 2015, 17:41

0
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Следваща

Назад към Прецеждане и промиване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron