"... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Модератор: Martin

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот victoryvt » 18 Май 2015, 09:41

Малтодекстрин - ама от де ще го купиш в малко количество не знам.
Иначе всякаква захар ще вдигне газировката, освен ако не пастьоризираш бутилката, ама как да хванеш точния момент ... ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот cervesa » 18 Май 2015, 09:55

Браво за експеримента.Запази до следващата сбирка да дегустираме.Аз имам сайдер,направен от истински сок изцеден от ябълките в двора ми.
Сайдера има нужда от дълго отлежаване.Повече от 6 месеца.Финалната му плътност може да падне и под 1.000,както на виното.
Може в следващия конкурс,да включим и сайдер :)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 03 Юни 2015, 09:34

От първия опит остана само 1 бутилка (големия син се почерпил с приятели :-( ) - тази ще си я пазя още известно време ...

впечатления - доста си киселее, но пък с малко добавена захар в чашата си е направо чудесен ... газировката му идва в повече ... явно е имало още захари за хапване по време на бутилирането ... пени се точно като шампанско при отварянето - не е баш гашинг, но се отваря с едно наум

Втората "порция" е готова за бутилиране - този път взех 3л ябълка и 3л ябълка+малина ... пак с нотингам ... без да добявям захар и мед ... леко си червенее и си има отчетлив аромат на малинки .... мммм ... от сега се облизвам ... :-)

мисля да ползвам таблетки стевия за подслаждането ... взех някакъв подсладител (търговско наименование - canderel ) щото на опаковката прочетох, че е главно с 'матодекстрин' - после, при по-внимателен прочит, се оказа че има и доста аспартам ... доста се начетох на всякави ужасии за аспартама (не бил стабилен в среда с алкохол и се разграждал главно до метанол) и това ме отказа напълно ... май ще замине в кофата ...

ще видим ...

лек ден
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 04 Юни 2015, 08:43

"втората" порция се оказа значително по-кисела от първата ... не посмях да я бутилирам - просто прехвърлих в друг съд и мисля да го зарежа там за следващите месец-два ... ако не се пооправи, май ще се възползвам от предложението за оцетната гъба и ще си имам за раздаване 6л ябълково-малинен оцет ... с малко дъбов чипс може да стане и "балсамов" май ... хи-хи-хи ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 25 Юни 2015, 09:22

Обявявам втората серия сайдер за пълен провал ...

ужасно е кисел и с нищо не се опрявя ... остана си мътен дори и след прехвърлянето във втори съд ... ще направя опит да стане поне на оцет - а ако и той киселе толкоз ужасно - ще се хвърля ... хихихи ...

Мисля си, че или темературата на ферментация беше висока, или пък щото не сложих мед/захар допълнително или в крайна сметка суровината излезе неподходяща ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 08 Сеп 2015, 12:58

Сайдера от неуспешния опит си виси във ферментора и не ще да стане на оцет ... сложих му малко захар за проба (20-30г.) и след 3-4 дни взе да ферментира кротко нещо ама промяна във вкуса до сега няма никаква ... не ми пречи и ще си виси ...

Времето позахладня и реших да отворя сезона като употребя остатъците от смлян малц дето ги имах ...

Забърках следното:
- 150г. овесени ядки (накиснах ги на 50С и излезнах на пазар - да са висяли поне 2ч в съда)
- 750г. карамюних
- 850г. пейл малц

озахаряване:
- еднотемпературно около 80мин на 66'С с 4.5л (беше паднало на 64'С) промивах с 5.5л на 77-78'С

хмел:
- 15г. каскейд 60мин
- 5г каскейд + 10г голдинг на 10 мин
други:
- счуках една 'звездичка' звездовиден анасон и я сложих 5мин преди да сваля от котлона ... ей така за експеримент :-) докато прехвърлях във ферментора, мъстта си имаше характения анасонов аромат - ще видим к'во ще се получи

рехидратирах малко сухи дрожди S04 (3.5g) в мъст докато охлаждах - даже имаше някаква активност преди да посея на 25-26'С

влезнаха ~6.5л на 14''Bx

Забележки:
- неприлично слаба ефективност - обикновенно излизат с около 20% повече захари от подобно количество малц - явно смления малц доста 'изветрява' ... реших да напрявя нещо по въпроса и си поръчах през ибея валцова мелница - като пристигне ще видим ще как ще върви със свежо смян малц ...

за сега толкоз,
лек Ви ден и успешни варки
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 10 Сеп 2015, 08:56

С пилотната за сезона варка, всичко е нормално ... но нещо паднаха температурите, а държа ферментора в 'кутията' на балкона и реших да направя 'подгряване'...

Използвах универсален термостат (+30'С / -30'С) със 70W халогенна крушка - и малко кабели и устер клеми - получи се добре ...

След нагласянето на 'око' - термометъра показва около 19'С , като се включи лампата свети приблизително минута - минута и половина и вдига температурта с около градус - градус и половина. Незнам колко е светило нощес но сутринта си беше 19.3'С (външна окло 10-11'С). Мисля да спретна някаква схема със ефтин кварцов часовник да знам колко е светило сумарно ...

ето и снимка на 'кутията' - лампата е на статива ми за да не се опира в стените (за всеки случай)

Изображение
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот victoryvt » 10 Сеп 2015, 09:25

Тая кварцова лампа каква светлина прави - че да не стане после да пиеш скунксова бира ?
(Осветена)
При продължително излагане на слънце бирата придобива особено неприятен мирис на пикня на пор - заради хмелните вещества, които реагират на светлината.
Затова и всички бутилки са тъмни - зелени или кафеви. (Даже има изследвания показващи че кафевите са по-добри)
Проблемът не стои за промишлените бири и често можете да ги видите струпани на някой плац с тонове посред право пладне. Причината е че там се ползва хмелов екстракт, който не е подвластен на слънчевите лъчи.
Та за в твоя случай - ако излъчва предимно инфрачервени (топлинни) лъчи - няма проблем, но ако има и от другия спектър - помисли за някакъв картонен екран.
Аз така си засрах една партида силно охмелена бира , която беше целодневно под лъчите на луминесцентно осветление. За един месец половината бутилки се вмирисаха непоносимо, а другата половина до степен да ме дразнят. А иначе бирата беше превъзходна - американско пшенично с Цитра и Жатец :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 10 Сеп 2015, 09:52

Не, крушката си е най-обикновенна и е с нажежаема жичка - от тези с халогенните ампули вътре - нещо такова:

Изображение

и едва ли свети повече от минута на час/два средно - зависи от външната ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 14 Сеп 2015, 17:16

Пилотната варка я бутилирах, ама май нещо съм поизбързал щото за 24ч контролната пластмасова бутилка се втвърди осезаемо (досега винаги са били необходими ~3-4 дни) ... Изпуснах ЦО2-то от всичките (на суинг-топ са) и сигурно ще изпускам пак, за всеки случай ...

допълнение:
пусках ЦО2 вече 2-3 пъти и все е в повече ... определено съм "поизбързал" с поне седмица ... :-)
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron