Bohemian Pilsner

Модератор: Martin

Bohemian Pilsner

Мнениеот Martin » 06 Яну 2016, 12:01

Ето какво забърках тази неделя:

Малц:
Бохемски пилс малц Вайерман - 4кг

Еднотемпературно озахаряване на 65°C за 60мин
Варене 60мин
Хмел:
Жатец 40гр/60мин + 30гр/30мин + 30гр/10мин

19л бира заквасена на 15°C със Mauribrew LAGER 497 11гр. при 13,5°P

В момента къкри при околна температура 11°C. Ще видим какво ще стане.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Bohemian Pilsner

Мнениеот Steelheart » 16 Яну 2016, 17:32

Колега, от нищожният ми опит и многото прочетено, хмела не е ли малко множко. Правя втората си варка със същите продукти и май и втората не ми се получава за съжаление. Иначе количеството жатец което слагам е общо 40гр. за 20 литра бира
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Bohemian Pilsner

Мнениеот victoryvt » 16 Яну 2016, 18:22

Тайната на бохемския пилзнер е в меката вода и многото Жатец или други чешки хмелове.
Жатецът е с 3.3-3.6% алфа горчиви киселини. Което значи че ако трябва да се прави бирата само с него - 2гр, на литър са малко.
За вгорчване на 20л. с 12% екстракт трябват около 40-50 гр. само за горчивата порция до ИБУ 27-30.
Отделно за ароматната трябват поне още толкова, че и повече.
Колкото повече , толкова по-добре. Накрая може даже пивната мъст да стане зелена от последните порции хмел.
След ферментацията тя си се избизтря и изсветлява.
И аз в момента ферментирам с Маури Лагер, та установих, че на под 12гр. тия дрожди трудно работят. По-добре на около 13.

За да не се харчи много Жатец, може вгорчаването да е с Премиант (7-8% алфа киселини) или Магнум (12%)
Може да се ползва и Сладек (6.3%) вместо Жатец.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Bohemian Pilsner

Мнениеот Steelheart » 16 Яну 2016, 18:38

Възможно ли е от малката порция хмел да не ми се е получила и втората варка. Първата беше много некадърно озахарена, бягаха ми температурите прецеждането беше отврат и нещо май вкисна. Втората я направих с медицински чиста вода (работя във фармацевтичен завод и имам достъп до такава) и се получи 15% екстракт и се наложи да разредя малко до 12% Дамаджаната дезинфекцирах с пероцетна киселина. прибавих ирландски мъх накрая на варенето, паднаха добре утайките и готовата за ферментация течност изглеждаше по бистра и от купешките бири. Докато пиша меря захарноста и е малко под 5% и качих дамаджаната от мазето в нас за въпросната диацетилна пауза и пробвах малко от цилиндъра и нещо май пак не се е получила и горчивината е много слаба, ползвам дрожди Brew Masters Pilsner - Erbsloh - Германия (немски лагерни дрожди) Този път поне няма кисел вкус и всичко друго гадно което се появи на първата.
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Bohemian Pilsner

Мнениеот Martin » 17 Яну 2016, 11:29

Първо, медицински чиста вода не ти трябва, минералите и другите съставки на водата добавят за вкуса на бирата според стила. Аз даже добавям гипс за ИПА. В раздела с водата има по подробни данни и обяснения. За пилснер може да се ползва 1 към 1 чешмяна със дестилирана вода, или пък сняг (сега има достъп до него). Аз използвах кана да филтрирам водата.
Второ забелязал съм че вкуса на зеления лагер е доста ужасен, но след лагеруването е съвсем различно. Докато при ейла можеш направо от ферментатора да пиеш, при лагера не е така, гадничък е. Довърши всичко и виж след лагеруването и газировката няма да е така.
А за горчивината може наистина да ти е дошъл малко хмела за Бохемски Пилс, но бира ще стане и ще си я изпиеш с кеф.

А за Маури брю дрождите усетих ги и аз, на 11гр. много мързеливо вървеше работата, закучи се на 6°P и вкарах за диацетилна пауза. 2 дена на 20гр и падна до 4,5°P, и после за 3 дена нямаше промяна, закучи се работата на 4,5°P. И се чудя сега дали да пръсна малко дрожди или така да я карам към мазето на 6гр. Имам Mauribrew draught, може от тях да сложа.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Bohemian Pilsner

Мнениеот Steelheart » 19 Яну 2016, 08:24

Бирата става за пиене оше преди газировката. Вкусът е малко като на изветряла ариана от ПЕТ бутилка хахаха. Тази събота ще направя малка 5 литрова варка с много жатец да видя ще имам ли резултат. Иначе с опасност да бъда хулен, че не търся из форума да си попитам как се смяташе хмела според съдържанието му на алфа киселини
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Bohemian Pilsner

Мнениеот knasfas » 19 Яну 2016, 09:17

Може да видиш тук http://www.brewersfriend.com/stats/ Има калкулатори и за цвят и за горчивина и други.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Bohemian Pilsner

Мнениеот Steelheart » 19 Яну 2016, 16:30

Хиляди благодарности, свърши ми перфектна работа :)
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Bohemian Pilsner

Мнениеот Steelheart » 22 Яну 2016, 19:32

А дали някой има идея как да се доближа до вкуса на pilsner urquell? Поне за моят вкус това е най великата бира на света :)))
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Bohemian Pilsner

Мнениеот cervesa » 22 Яну 2016, 22:03

@стилхарт:Ей,бре!От повече 2 века се опитват да го имитират!Даже Будвайзер!
Аз знам, ама ако ти кажа,после трябва да те убия! :D :D :D :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Следваща

Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron