Трудна (липсваща) ферментация

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот victoryvt » 13 Юни 2019, 08:49

Няма как да "отлееш" дрождите - това че си премахнал горната част на ферментиращата бира не означава че в долната няма дрожди.
Никакъв проблем няма да се остави да си доферментира едната част в една туба, другата част в друга туба и накрая да ги събереш двете.
Не е трябвало да добавяш нови дрожди, но и това не е проблем. Те просто няма да се развият и съвсем малко ще изферментират.
Според мен - излишни тревоги.
Освен това - да аерираш вече ферментираща бира не е добра идея, даже никак.
Точно тоя кислород би повишил вероятността от развитие на бактерии.
Ако се наложи някога да се дозасява с нови дрожди - по-добре да се развият на стартер и да се влеят, отколкото да се правят някакви опити с аериране на вече ферментираща бира.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2042
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Трудна (липсваща) ферментация

Мнениеот boris » 19 Юни 2019, 07:45

Благодаря за съветите отново. Бирата е бутилирана от преди няколко дни. Вече пробвайщх една и вкуса е добър. Не усещам не привичен мирис или вкус. Всъщност се радвам, че успях да се увъртя така. Вече ще имам обеца на ухото.
Поздрави,
boris
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 10 Мар 2019, 14:14

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта