Въпроси за първа варка

Модератор: Martin

Въпроси за първа варка

Мнениеот HristovHr » 28 Яну 2020, 21:35

Здравейте съфорумци,

През последните месеци започнах да се интересувам от домашно пивоварене.
Събрах следното оборудване:
- 30л ферментатор (разграфена кофа)
- въздушен клапан
- дигитален терморегулатор, на който се настройва температура и реално спира/пуска подаването на електричество при достигане на зададената граница. Към него ще има свързани:
*- бързовар при мейшуването
*- колан с нагревател, който ще поставя на ферментатора за поддържане на оптимална температура
- 30 литра казан за мейшуване и варене
- голяма торба за озахаряване (ще озахарявам и варя в един и същи съд)
- захаромер 0-30%
- термометър
За съжаление не пристигна чорапа за сухото охмеляване и тръбата за бутилиране и ще трябва да измисля някакъв workaround :)

След доста четене сглобих следната рецепта, като целта беше горе долу да постигна % алкохол и горчивината, но за първото ми е ясно, че е доста относително:
https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/938995/rhotis-pale-ale

Отделно си купих и йодна тинктура и окорон за дезинфекция.
Ще пълня в бутилки от гларус със захар 5 гр. на 1л бира.

За момента въпросите, за които се сещам са следните:
Как ви се струва рецептата ?
Как да разпределя водата в началото - 13 на 13 литра или примерно 2 към 1 ?
Колко време да озахарявам - 60 минути на 67 градуса ОК ли е ? След което планирам втората част от водата да загрея на 75 градуса, да извадя торбата с малца и да я промия в нея, след което да смеся всичко. Ок ли е ?
При варене на 26 литра за 70 минути, планиран остатък от 20л накрая ОК ли е ?

Благодаря предварително!
HristovHr
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 26 Яну 2020, 23:28

Re: Въпроси за първа варка

Мнениеот dr_slavov » 29 Яну 2020, 12:06

Здравей,

как мислиш да майшуваш? Питам защото видях, че си писал за контролер и бързовар за майшуване. Ако сложиш бързовара директно в майша, трябва много яко бъркане. Иначе ще загори. Като за начало ти препоръчвам да си изолираш съда и да направиш едно температурно озахаряване. Без майш аут, само промивка.

Как ви се струва рецептата ? Перфектна. Рецептата ти е най-малкия проблем при първа варка. :D
Как да разпределя водата в началото - 13 на 13 литра или примерно 2 към 1 ? Какво означава това 13/13? Важна е гъстотата на майша. Може да бъде от 2.5 до 5, съотношение малц към вода. Като начинаещ ти препоръчвам по-рядък майш, 3 до 3.5. Останалото количество отива за промивка.
Колко време да озахарявам - 60 минути на 67 градуса ОК ли е ? След което планирам втората част от водата да загрея на 75 градуса, да извадя торбата с малца и да я промия в нея, след което да смеся всичко. Ок ли е ? ОК е. Добре е промивната вода да е загрята предварително. Ако нямаш съд, може да използваш вода от бойлера. Конвенционалните загряват водата до 72-73С което е ОК.
При варене на 26 литра за 70 минути, планиран остатък от 20л накрая ОК ли е ? Количеството на изпарената вода зависи от много неща. Сила на варене, околна температура, повърхност на изпаряване и т.н. Няма как да знаеш предварително колко ще изпариш с твоето оборудване. Това се постига с опит. Някои изпаряват 6-7%, други 25%. Измери си количеството което си изпарил на 30-та минута и ако има нужда коригирай силата на варене (ако е възможно).
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 511
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Въпроси за първа варка

Мнениеот HristovHr » 29 Яну 2020, 20:18

dr_slavov написа:Здравей,

как мислиш да майшуваш? Питам защото видях, че си писал за контролер и бързовар за майшуване. Ако сложиш бързовара директно в майша, трябва много яко бъркане. Иначе ще загори. Като за начало ти препоръчвам да си изолираш съда и да направиш едно температурно озахаряване. Без майш аут, само промивка.

Как ви се струва рецептата ? Перфектна. Рецептата ти е най-малкия проблем при първа варка. :D
Как да разпределя водата в началото - 13 на 13 литра или примерно 2 към 1 ? Какво означава това 13/13? Важна е гъстотата на майша. Може да бъде от 2.5 до 5, съотношение малц към вода. Като начинаещ ти препоръчвам по-рядък майш, 3 до 3.5. Останалото количество отива за промивка.
Колко време да озахарявам - 60 минути на 67 градуса ОК ли е ? След което планирам втората част от водата да загрея на 75 градуса, да извадя торбата с малца и да я промия в нея, след което да смеся всичко. Ок ли е ? ОК е. Добре е промивната вода да е загрята предварително. Ако нямаш съд, може да използваш вода от бойлера. Конвенционалните загряват водата до 72-73С което е ОК.
При варене на 26 литра за 70 минути, планиран остатък от 20л накрая ОК ли е ? Количеството на изпарената вода зависи от много неща. Сила на варене, околна температура, повърхност на изпаряване и т.н. Няма как да знаеш предварително колко ще изпариш с твоето оборудване. Това се постига с опит. Някои изпаряват 6-7%, други 25%. Измери си количеството което си изпарил на 30-та минута и ако има нужда коригирай силата на варене (ако е възможно).


Благодаря за съветите.
Да, смятах с бързовара да мейшувам. Знаех, че трябва много да се бърка, но по твоя коментар разбирам, че ще е доста трудно. В загряването до 67 градуса планирах да използвам и котлона, но после за поддържането на температурата мислех да го направя с бързовара, за да мога да използвам контролера. Относно водата тогава мисля да пробвам 16 литра и 10 за промивка - това е съотношение над 3.
HristovHr
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 26 Яну 2020, 23:28

Re: Въпроси за първа варка

Мнениеот GunGod » 30 Яну 2020, 23:13

Правиш нещата на обратно :D
По скоро вдигай с бързовара и поддържай с котлона.
А най добре забрави за бързовара при майшуването.
Ще си спестиш част от "моментите на тиха паника". Не че няма варианти, трябва ти малко опит ;) .
Аватар
GunGod
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 90
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Въпроси за първа варка

Мнениеот MadButcher » 31 Яну 2020, 13:45

И както каза Славов, рецептата ти е най-малкия проблем, ама що не вземеш да размениш местата на Columbus и Northern Brewer, че Columbus има добър аромат и да не го хабиш за вгорчаване като му намалиш и времето за варене. Не че е задължително
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 272
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Въпроси за първа варка

Мнениеот HristovHr » 02 Фев 2020, 18:00

Благодаря на всички за съветите. Бъдещата бира вече е във ферментатора, като най-сложно се оказа изцеждането след майшуването с тази торба и мисля, че там загубих малко течност, тъй като не можах да изтискам хубаво (доста беше топличко). Може би трябва да потърся друг вариант или да си направя лаутертюн. Охлаждането също отне доста време, до 40 градуса свалих на водна баня сравнително бързо и след това изкарах на балкона, като отне цяла вечност да сваля до 20 градуса - общо 8 часа след варенето. Тествах 3 пъти с хидромера - показваше около 16,5 - 17 по Брикс при 20 градуса температура, което мисля е доста добре, но от 26 литра накрая останаха 18.
Поръсих дрождите директно отгоре, вкарах вътре термометъра с контролера, колана и водния клапан и е вече така от около 14 часа. Температурата, на която закова е малко над 19 градуса.
Притеснява ме обаче, че до момента няма видими признаци на ферментация - клапана няма никаква активност. Това трябва ли да ме притеснява ? Четох, че след 6-8 часа би следвало да е доста бурно ?

Ето и малко снимков материал:
https://photos.app.goo.gl/ghiVc9ykjPRW3RTk9
HristovHr
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 26 Яну 2020, 23:28

Re: Въпроси за първа варка

Мнениеот HristovHr » 03 Фев 2020, 19:47

Сега се прибрах от работа и клапана направо ври :) Вътре във ферментатора температурата се е повишила с един градус, въпреки по-ниската температура в помещението, явно заради ферментацията.
Напразно съм се притеснявал :)
HristovHr
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 26 Яну 2020, 23:28


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта