Страница 1 от 4

Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2012, 11:51
от victoryvt
Що е то рефрактомер и как се ползва.

Изображение

Уредът е прост оптичен и се състои от едно специално стъкло върху което се капва малко материал, затиска се с друго стъкло, така че да се получи тънък слой и след това се гледа през окуляра.
Благодарение на различните степени на пречупване на светлината от чистото стъкло и от така получения сандвич от два слоя се получава и изместване нагоре на една синя област и по скалата се отчита плътността на материала.
Колкото е по-плътен той, толкова по-голяма е разликата в пречупването на светлината и от там и показанието по скалата.

Много е удобен за бърз контрол на гъстотата - дали ще мерим на полето захарност на отделни зърна грозде, дали - плътността на екстракта на прецеждаща се бира - улеснението е огромно.

Обаче ...
Какво се получава след като започне ферментацията и в мъстта се натрупат екстракти ор ципите на гроздето, алкохол и т.н. ?
Тогава е по-добре да мерим плътността с хидрометър (захаромер) и по нея да проследяваме темпа на ферментация.
Може ли и с рефрактомера да получим верни стойности ?
Отговорът оказва се е отново положителен, с тази разлика, че тук вече ще трябва да вземем таблица по която да коригираме показанията му.

Ето ви един пример от моето тазгодишно вино :
Стартирах ферментацията при начална захарност 24% Брикс.
След края на ферментацията и даже и след оформянето на виното - захарност под 0-та мерена със захаромер, но с рефрактомера - показание 8% !
Шаш и паника !

Реших че е от екстракта - червено вино има много боя.
Обаче се оказва че в случая с рефрактомера алкохола действа обратно на действието му на захаромера - кара рефрактомера да показва повече, но все пак имаме и намаляване на показанията в сравнение с преди ферментацията.

Та в един бирен сайт се намери една екселска таблица за коерекция. http://morebeer.com/web_files/morebeer.com/files/THJ%20Refractometer_Beer.xls
Аз я преработих на български, смених във формулата температурата от Фаренхайт на Целзий и коригирах една грешка, която им открих.
Ето как изглежда заредена с данните за моето вино :
refractomer-tablica.jpg


Ето и архивиран екселският файл :
refraktomer-korekcii.rar
(4.4 KiB) 6126 пъти

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2015, 14:49
от st_jivko
Тази таблица за корекция на плътността само при измерване с
рефрактомер ли е?
Как се корегира при измерване със хидрометър/необходимо ли
е въобще/?

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2015, 16:14
от bojo
Също се прави корекция. Най-лесно е с този калкулатор http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2015, 21:26
от st_jivko
Този калкулатор го зная.Има и таблица в книгата на
асоциацията.Но те коригират плътността спрямо температурата
при измерването.Аз визирам корекция в края на ферментацията,
когато продуцирания алкохол от дрождите влияе на точното
измерване на плътността.
При мерене с рефрактомер-ясно.Таблицата на Виктор е достатъчна.
Но когато меря със български захаромер и той потъне над разграфя-
ването м/у 0 и 5 гр./където няма деления/,как да корегирам за да
получа реална стойност?И въобще-трябва ли да корегирам?

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2015, 21:34
от cervesa
Свети Живко :) (не се обиждай)-български захаромер в пивоварството е БУЛ-шит! :D

А иначе ако мериш със грамотен хидрометър,ти измерваш плътността и тогава не се налага да се взема под внимание алкохолното съдържание,а само температурата,напр: начална плътност 1.048 (около 12 Плато)крайна олътност 1.012 (около 3Плато) (всичко про 20*С) Вадиш от 1.048-1.012=0.036х132=4.75 % алкохол по обем!


Има го в друга тема!

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2015, 22:55
от st_jivko
Хидрометърът/ захаромерът/ ми е от магазина
на Виктор,бай Темелко.
http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_28_29&products_id=106
Не е от 2 лева-както пишат в "другите теми".
Явно е пародия,щом казваш.
Няма разграфяване м/у 5 и 0 гр.
Точно това ме притеснява,защото не
мога да преценя кога ми е приключила
ферментацията/две последователни за-
мервания с еднакви стойности,които са
някъде м/у 2 и 3 гр./.
Според теб "български захаромер е
bullshit".Това важи ли и за другия
хидрометър/ захаромер/от магазина?
http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_28_29&products_id=193

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 09:15
от cervesa
По-малкият захаромер върши работа за първите варки,когато е важно да се хване логиката на процесите.После трябва да се премине към по-точни хидрометри,като втория,а и професионални.Другият вариант е да се ползва само рефрактометър,но при него ВИНАГИ се налагат корекции-температурни или алкохолни.Аз винаги препоръчвам френски хидрометри,но за повечето домашни пивовари,цена от 60 лв е висока,и затова вероятно и Виктор не ги поддържа.

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 10:15
от victoryvt
В момента тествам два нови варианта за български захаромер подходящ за домашно пивоварство - на снимката двата вдясно.
Двата вляво са - първият е този с термометъра - напълно приемлив за домашно пивоварство, следващият е масовият битов захаромер, който няма деления под 5% , което не е добре.
Но пък мери добре в областта над 10%.
Поради това поръчах на производителя да ми направи два нови модела в корпуса на този с термометъра, но без термометър, за да е по-евтин, както и в корпуса на един соломер.
Днес ще ги тествам и сравня с показанията на рефрактомер в различни захарни разтвори.
Кога ще са налични за продаване обаче е дълга и широка :)

PIC459.jpg

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 12:09
от victoryvt
Пробвах ги :
1. На 3% - единият дава 2.9 , другият 3 точно.
2. На 6% - единият 6.0, другият 5.9.
3. На 10% - единият 10.0, другият малко над 10.0 но е трудно да се различи.

Стават !
Това ще са евтините захаромери за домашния пивовар.

Онези предишните ги спирам, няма смисъл.
А за който има от тях - на делението 5% е 3 реално и точно там трябва да свършва бира с ейлови дрожди започната от 12%
Ако сте я започнали от 15 - не очаквайте да слезе до там, а поне един - два процента нагоре !
Само лагерните дрожди могат да свалят екстракт под 3 от 12, а при 10-11 начална - крайната с лагерни се очаква да е и под 2%

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 13:38
от st_jivko
Вече имам отговори на въпросите си благодарение на Виктор.
Поръчах рефрактомер.