Страница 8 от 12

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2017, 21:46
от mirix
Dave Lombardo ако искаш мога да те банна от мезето, докато ти продължи диетата. :D . Ама дерзай!

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2017, 20:49
от KpaTyH
И аз се зарибих - първи опит

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2017, 22:10
от Foreigner
Еми браво! На цвят и консистенция изглежда като за 5,50. За вкус, сравнявай, разказвай... Между другото, я колегата гурме специалист Dejmos да каже как се измерва температурата в средата на шунковара, без да се пробива с термометъра найлоновият плик... Или измерва само температурата на водата в съда за загряване?

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 28 Окт 2017, 09:50
от Martin
Моят термометър е вън във водата. Дават 10мин за сантиметър от диаметъра. Шунковара ми е 12см, така че за 2 часа в средата температурата става като на водата.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 28 Окт 2017, 12:40
от mirix
Аз понеже не слагам кисийки и боцвам термомена. Докато в средата стане 72 гр. 2 часа са му много при мен. Около час и половина.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 29 Окт 2017, 14:51
от Dejmos
На цвят е добре. Много мехурчета има, трябва да се притъпква добре месото.

Лъчо, кесията съм я пробивал само веднъж с термометъра. Резултатът не ми хареса, шунката загуби много сок от натиска на пружината и изсъхна. Но експериментът показа, че за тези 2 часа температурата в средата на шунката достига 80*С, колкото и отвън. Дори и за по-малко. Това правило "минута за всеки милиметър от диаметъра на месото" явно върши работа. Но започвам да си мисля, че 80* му е много. Като че се преварява. А и дигиталният бушмен препоръчва 74*.

Обаче час и половина на 80* за парче свински гърди (около 4см дебелина) не стигнаха. Останаха леко жилави. Предполагам е от качеството/възрастта на месото, не от времето за варене.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2017, 09:01
от mirix
Dejmos ти като човек с най-много опити, сподели. Има ли разлика, когато се вари само в шунковара, или сложено в кесийка в шунковара.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2017, 09:56
от Dejmos
В кесийка в шунковара става по-сочно. Иначе натискът на пружината изхвърля твърде много от сока. Същото става при пробиване на кесийката.
Друго, не по-маловажно - с кесийка се вади по-лесно и е по-чисто.
В последно време изобщо не ползвам шунковара, варя само в кесийка. Изхвърлям пуснатата при осоляването течност, изгонвам доколкото мога въздуха и варя в торбичката. Тя много омеква, но издържа на 80* за два часа. Има опасност да се разкъса при вадене от тенджерата, поне такова е усещането, като я вдигна.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2017, 17:04
от mirix
Не мога да намеря инфо, на времето имаше едни варено-пушени бутчета от малки прасьовци.
С кожата цяло бутче, убиец беше.3-4-5 кила бутчето излизаше.

Re: Новата ми придобивка ...и за шунката

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2017, 08:15
от Dejmos
Онзиден в един магазин на люлинския пазар видях варено-пушен бут с кожа, но по-едричък. На стойка и режат.