Страница 1 от 1

Събиране на мая

МнениеПубликувано на: 22 Дек 2018, 11:29
от stoyanninov
Един бърз въпрос. Кога според вас трябва да се събере маята от лагерна бира - преди или след диацетилната пауза. При мен подгрева е на дъното на плосък ферментор и мисля че подгряването би повлиало зле на маята на дъното.
Споделете мисли.

Re: Събиране на мая

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2018, 00:38
от peshcobg
Аз също мисля, че не е добра идея да се загравя съдържанието на ферментатора от към утайката. Също така мисля, че е излишно да се откалява, за да се направи диацетилна пауза.

Нагревателят защо е на дъното? Може ли да се реализира по друг начин?

Пешо

Re: Събиране на мая

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2018, 00:50
от peshcobg
Ето и малко детайли относно мнението ми:

Загряването на ферментатора откъм утайката ми изглежда като "запържване" на дрождите :D Струва ми се, че това директно загяване ще причини някакви нежелани аромати.

Относно откаляването - аз смятам, че всяко едно местене на бирата води до окисляване и риск от заразяване като първото според мен е по-вероятно. От тази гледна точка ако може едно откаляване да се спести то е по-добре.

Мнението ми е базирано единствено и само на четене на ресурси по темата, а не лични експерименти.

Весела Коледа :)

Re: Събиране на мая

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2018, 12:50
от dr_slavov
Винаги събирам мая след диацетиланта пауза.
Относно загряването през дъното, зависи от много неща. Колко е мощен нагревателя, къде е датчика който го контролира. При един мощен нагревател и метален ферментор температурата в слоя където са дрождите може да се повиши критично. Като цяло сякаш не е добра идея. Може би в твоя случай е по-добре да направиш жътвата преди паузата.