Re: Съвети за старт на начинаещ пивовар и първа варка
Публикувано на: 13 Яну 2017, 11:10
В първат варка изпозвах 3 температурни паузи 1. 52 градуса 20 мин, втора 65-67 за 40 мин и трета 75 за 15 мин. Варих след това мъстта 80 мин, като на 15 охмелих с нортен брюер и халертау по 2 грама общо 4, и пет минути преди края сложи още 3 грама за аромат халертау.
За втората варка използвах 2 темературни паузи на 65 -68 първа за 40 мин, и 20 мин на 75 градуса. След това варих 60 минути, като на 15 минута сложих 4 грама хмел, 1 гр. халертау, 1 грам нортен, и 2 грама аурора, пет мин преди края сложих още 4 гр аурора,
Дрождите и в двата случая са около 6 гр. а количеството във ферметатора при вариянт 1 беше около 5,5 литра, а вторият път около 7 литра.
В момента ме притеснява, че след първият ден във ферментатора отайката беше на дъното и имаше пяна, след 24 часа, нямам никаква пяна тук там мехурче, и отайката се вдигнала в течността, е доста мътна днес започвам трети ден на ферментация или около 42 час. температурата падна на 19,1 още след 24 час, но клапана от време на време бълбука
За втората варка използвах 2 темературни паузи на 65 -68 първа за 40 мин, и 20 мин на 75 градуса. След това варих 60 минути, като на 15 минута сложих 4 грама хмел, 1 гр. халертау, 1 грам нортен, и 2 грама аурора, пет мин преди края сложих още 4 гр аурора,
Дрождите и в двата случая са около 6 гр. а количеството във ферметатора при вариянт 1 беше около 5,5 литра, а вторият път около 7 литра.
В момента ме притеснява, че след първият ден във ферментатора отайката беше на дъното и имаше пяна, след 24 часа, нямам никаква пяна тук там мехурче, и отайката се вдигнала в течността, е доста мътна днес започвам трети ден на ферментация или около 42 час. температурата падна на 19,1 още след 24 час, но клапана от време на време бълбука