Страница 1 от 4

Грешки при газирането и начини за коригирането им

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 15:24
от Hristo
Газирам бирата чрез добавяне на захар в бутилките. Вече знам какво се случва при твърде много захар - при отваряне бирата изтича под формата на пяна в мивката. Знам и как да се справя с това - ударно охлаждане във фризер за поне 20 минути и приготвени две или три халби, за всеки случай.
Само че как да се справим, ако се окаже, че захарта за газиране е била твърде малко. В момента имам такъв проблем, след бърза справка в Интернет видях предложение да се отворят бутилките, да се добавят някакви специални таблетки за карбонизиране и да се затворят пак. Таблетки в България едва ли се намират, затова реших набързо да ги заменя с още захар. Е, не се получи - веднага при добавянето на захарта започва да излиза пяна. Предполагам че бързото запушване на бутилката няма да доведе до нищо добро, така че се спрях още след първото шише.
Предполагам, че няма да е много гот и да си добавям захарта към вече отворената и налята в чаша бира.
Някой да има идея как може да се спаси положението?

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 15:48
от mirix
Хрумвало ли ти е да направиш малко затоплен захарен сироп и да долееш в бутилките.

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 15:57
от Hristo
Ефектът по-различен ли ще е от добавянето на захар? Ако да, каква да е температурата горе-долу и каква да е концентрацията на захар в сиропа (ясно е, че в бутилките, и да искам, няма да мога да долея кой знае колко много)?

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 16:16
от mirix
Просто като идея го давам, не че и аз съм го правил, но примерно ако разредиш 5 гр/л захар в 10 мл. топла вода и да добавиш към бутилката затваряш и тръскаш.
Аз вече дори спрях да меря с кантарчето. Една по големичка чаена лъжича пълня и сипвам излиза между 4,4 -6,2 гр

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 18:37
от cervesa
Ето ти калкулатор за карбонизация: http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
Освен него има и много други калкулатори ,изпитани и работещи.
А законът за ентропия във физиката включва и тезата ,че има и необратими процеси,например от бърканите яйца не можеш да направиш отново сурово яйце :D .
Наздраве,и да донесеш от новата реколта квадрупел на 30 .11-да видим възхода ,а и да споделиш процеса!

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 18:49
от victoryvt
Христо, не бързай с добавянето на захарния сироп (а не захар на кристали).
1. Не е сигурно че причината е малкото захар.
2. Добавянето на захар разпенва бирата заради процеса на разтваряне , а не заради самата захар. Тъй че вливане на захарен сироп не би трябвало да я запени.
3. Щом се запенва .... ами значи има газировка, за какво й е още ?

Та ако все пак не си сложил по-малко от 3-4гр. на литър - не виждам защо няма да е достатъчна газировката, че да се налага догазиране.
И не забравяй че може и да няма активни дрожди, които да изферментират новата захар, тъй че покрай захарния сироп и по една две прашинки дрожди сложи.
Провери си и захарността с хидрометъра - да не се окаже че просто бавно ти работят дрождите под налягане (Safale S04 са такива - бавни под налягане)
Освен това ...
Давам един личен пример :
Нарочно веднъж бутилирах един амбър без никаква захар и го оставих така няколко месеца.
Отворих го по време на една варка, щото много ми се допи.
И с учудване забелязах че си е доста добре на газировка като за ейл.
Без никаква захар !
Но на 4-5 месеца.

Тъй че имайте едно на ум като решите да държите за отлежаване някоя бира. Има една остатъчна захар, която дрождите постепенно усвояват, освен ако не държите бирата в хладилник.
Та при дълго отлежаване на ейлове трабва и тая захар да се вземе пред вид, да не стане после да окъпем очите на гостите, тръпнещи да пийнат едногодишна бира.

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 19:00
от Hristo
Всъщност Виктор може би е прав, нещата може и да не са чак толкова закучени. Работата е там, че и аз доста подраних и опитах бирата само 16 дни след бутилирането. Имаше газировка, но много слаба. Тогава си проверих пак сметките и калкулациите и се оказа, че съм сложил към 4 грама на литър, т.е. двойно по-малко, отколкото исках.
Ще почакам без да взимам никакви мерки и ще пробвам пак след още 2-3 седмици.

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 08:46
от victoryvt
А температурата на която стоят бутилките ?
Да не е 10гр. :)
Щото и да чакаш нема да стане.
Освен ако не е лагер.

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 10:04
от mirix
Ицо с 4 грама си става пак добре. Преди време слагах по 10 гр. на литър , от няколко варки слагам по 4-5 колкото се случи. Даже отворих на седмица след бутилиране на температура около 15 гр. отлежават и още не са готови , но шмуля с лека газировка

Re: Грешки при газирането и начини за коригирането им

МнениеПубликувано на: 17 Мар 2014, 14:19
от alvinator
Да попитам и аз относно проблем с бутилковото газиране.
Вчера бутилирах ейл (с лагерни дрожди Mauribrew Lager 497, но на ейлова температура, която според спецификациите е допустима: 15-17 градуса), доста обнадежден бях от вкуса веднага след ферментора. Не добавих захар, а 10% бирена мъст от току-що направена варка. И тъй като миналата седмица се бях опарил от едни "бързи и мързеливи" S-04, реших да добавя още малко Mauribrew Lager 497 във всяка бутилка, преди да сложа капачките.
Таааака. Май съм се олял с добавянето на дрождите. Защото: по-малко от 1 ден след бутилирането контролната пластмасова бутилка се е одървила плашещо яко (1.5 л.), а сега като отворих една стъклена излезе много пяна, при това след внимателно отваряне. Ако я отворя от раз, ще чистя кухнята :)
Ясно е, че газировката не протича по план, въпросът е какво да направя сега?