Страница 1 от 2

Условия за отлежаване на бирата?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 14:45
от DNA
Здравейте,

След две варки и трета планирана се сблъсквам със проблема как и къде да съхранявам готовата бира.

Знам, че след една седмица газировка бирата трябва да влезе в хладилника или да иде на хладно, но като софиянец, изобра ми е доста ограничен дори през зимата, когато уж трябва да е студено, но в момента навън е над 15 градуса. В момента хладилника ми е пълен с остатъка от първата бира, но това не е много добър вариант, защото мястото е ограничено.

Вие как съхранявате бирата си и какви са допустимите температури за правилно отлежаване на бирата? Мога ли да държа бирата в гаража, където температурата се променя според външната такава или трябва да си купя втори хладилник специално за бирата?

Re: Условия за отлежаване на бирата?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 15:10
от 5th-hokage
Аз лично направих 2 фризера на хладилници и реших проблема за около 100-120 бутилки :) каквото остане го изпивам :) - за съжаление в момента точно са празни и двата (докато ферментират новите 3 варки).
Можеш ако имаш балкон да направих нещо като хладилна кутия и с внасяне на хладилни батерии да поддържаш някаква сносна температура. Другото е в маза където да е по хладно и разбира се последния вариянт е да донесеш всичко на сбирката и ние ще решим този проблем :)

Re: Условия за отлежаване на бирата?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 15:39
от Martin
По принцип в мазата я държа, ама тя не остава и там много. То "Циганин петмез държи ли в тях"

Re: Условия за отлежаване на бирата?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 15:44
от Dr1nata
Не мисля, че е задължително след седмица газировка бирата задължително да влиза на студено. При мен, когато се застъпят няколко по-обемни варки се е случвало някоя каса да престои на стайна температура месец, че може и два и седмица преди консумация да я вкарам в хладилника. Според мен важното е да не изтървеш срока, в който бирата е във върховата си форма. Това кога е е въпрос на стил и вкус

Re: Условия за отлежаване на бирата?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 21:10
от 5th-hokage
Dr1nata това ми звучи доста опасно :) имаше няколко снимки ако не се лъжа какво се случва след прегазиране (седяне на топло) - чупат се бутилките и отива зян целия труд. Охлаждането също спомага за избистряне на бирата колкото по дълго стои на хладно (постоянна ниска температура) толкова по добре се избистря.

Re: Условия за отлежаване на бирата?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 21:40
от mayosha
@5th-hokage: тя бирата не се прегазира от стоене на топло... опасно е, ако си добавил захар повече от необходимото. Аз също ги държа по 2-3-4 седмици да се газират. Доколкото знам, след като дрождите "изядат" простите захари, започват да консумират и по-сложни такива, но това се случва много по-бавно и едва ли ще доведе до прегазиране.

Re: Условия за отлежаване на бирата?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 22:02
от 5th-hokage
Да то ако няма какво да ядат не мисля че е фатално :) предполагам зависи и от останалото количество дрожди - както и от останалите захари за фементация - но аз не рискувам толкова предпочитам да я охладя и после да я излея в корема си :)

Re: Условия за отлежаване на бирата?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2016, 23:50
от svetlo
Да де, ама нали се сещаш, че ако охладиш недоферментирала биричка, после заспалите гадинки шоково ти се събуждат в корема и започват да търсят какво да ядат. И ако си любител на сладки работи.. олеле, майко, що трети ден не мога да изтрезнея! :)
Шегувам се, ама не съвсем :)

Re: Условия за отлежаване на бирата?

МнениеПубликувано на: 05 Фев 2016, 08:29
от vsd
Спокойно можете да си държите бутилките на топло в стаята. Ако е спазвана нормална хигиена, няма да се развалят.

Re: Условия за отлежаване на бирата?

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2016, 23:02
от garmin
Привет, аз лично след отлежаването държа бирата на стайна температура. Отлежаването обаче задължително ми е при температура от около 3-5 градуса. Преди време си взех от продавалника една хладилна витринка втора ръка. Лятото даже и ферментатора го държа вътре, за да охлаждам по-лесно в горещините. Иначе, бирата задължително трябва да отлежава при ниска температура. За насищането на пивото с СО2 трябва високо налягане и ниска температура (Въглеродната киселина в бирата се свързва с белтъчните колоиди. По този начин СО2то преминава от свободно в свързано състояние и това създава стабилна газировка). Освен това при ниска температура има едни белтъчно-дъбилни комплекси, които се отлагат на дъното, а това избистря бирата. Пада и маята. Абе, трябва си студено :) Обекновено ейла го държа да отлежава 3 седмици в хладилника.