Страница 1 от 4

Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2013, 09:19
от incolerito
Здравейте на всички :) !
Аз лично ползвам натриев метабисулфит ,но наскоро прочетох лоши отзиви за него .Ще ми бъде интересно ,а и полезно да разбера Вие какви дезинфектанти ползвате ;)

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2013, 11:17
от victoryvt
На Винария-2013 се запознах с едни вносители на почистващи и дезинфекциращи препарати, та ще прегледам какво предлагат и ще се опитам да пусна нещо приемливо в електронния магазин.
Иначе за почистване преди дезинфекция - сода каустик !
Евтино, ефективно , но внимателно да се действа , че иначе става опасно.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2013, 18:19
от cervesa
Малка корекция на Виктор: Сода каустик се ползва за почистване при концентрация 2-3%.За по-добър ефект-затоплена до 60 *С.
За дезифектант -избор голям.за предпочитане са обаче тези които не изискват изплакване-напр.активен кислород,йоден разтвор.Аз лично ползвам от него.Доставя се под търговското наименование "Дезинфектант В",концентрацията и начина на приготвяне са описани на него.Няма нужда от изплакване.Не променя вкуса и цвета на пивото.Напълно безопасен за хората и пивните дрожди.
Наздраве!

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 31 Май 2013, 15:27
от daniel.trifonov
Представям ви бърз превод от един руски документ по темата. С уговорката, че в БГ не съм срещал йод в ампули, а само в шишета 50 и 100мл.
Документа съм го прикачил, но от тук го изтеглих.

Техника за дезинфекция на домашно оборудване с аптечен йод.

Аптечният разтвор на йод се продава в малки ампули с обем 10мл, които са удобни за дезинфекция на оборудването в домашното пивоварство. В разтвора се съдържат 5% активен молекулярен разтвор на йод I2, половин грам в ампула. Това количество е достатъчно за приготвянето на 40л дезинфекциращ разтвор с концентрация на I2 12,5ppm (parts per million - части на милион) или 25л с концентрация 20ppm. При избора на обема вода трябва да се изходи от две съображения.
Първо, концентражията на йод в разтвора не трябва да бъде по малка от 10-12ppm.
Второ, при разтваряне на йод в неутрална вода (pH=7) примерно половината от активния молекулярем йод веднага се превръща в йодидни и йодатни йони, безвредни за бактериите. Затова ако разтворите ампула апречен йод в 25 литра вода, то се получва прекрасен деинфекциращ разтвор, способен да убие опасните за бирата живи организми. Така за относително пълно унищожение на живите организми (99,999%) в разтвор на йод с концентрация 14,6ppm за нужни 10 минути.
Спорите на плесента, наричат се Byssochlamys fulva, се чувстват прекрасно в разтвор на йод с концентрация 445ppm ▬ в продължение на 40 минути жизнеспособност запазват 100% от спорите и чак след час от тях остават 10%. За тях примерно е неефективен и хлора. Byssochlamys fulva не се отнася, за щастие, към замърсителите на бирата и не може да се развива в нея, но е много разпространена в природата (плесента поразява плодовете). Представям тези данни в качеството на пример, за това, че различните организми реагират по различен начин на едно дезинфекциращо средство.
Важно - не смесвайте йод с гореща вода, така вместо дезинфекциращ разтвор, много бързо ще получите безобиден разтвор на соли на йода, които в умерени дози са много полезни за здравето. Стайна температура или температура на чешмяната вода са напълно подходящи за нуждите на деизнфекцията. Бих ви посъветвал да не добавяте йод в току що налята от водопровода вода, дайте й време да изпусне свободния остатъчен хлор, след това може да добавите йод.
- След дезинфекция с йоден разтвор не е нужно да изплаквате посудата.
- Йодът оцветява дезинфекциращия разтвор в жът цвят и по неговата интензивност, след малко опит, можете да определите неговата пригодност.
- Йодът оцветява пластмасите но това не е страшно, даже е удобно – частиците замърсявания на повърхността на ферментора ще имат по-интенцивен цвят и можете лесно да ги откриете и елиминирате като потенциално място на заразяване.
- Йодният разтвор е активен при киселинна до неутрална среда и бързо се неутрализира в силно алкална.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 01 Юни 2013, 15:51
от krasinet
Сернистата киселина мисля е много добър вариант.Използва се масово в хранително-вкусовата промишленост.Намира се лесно и на достъпна цена.Малко мирише но няма как. :D
Наздраве

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 27 Авг 2013, 22:11
от nik0st
Има една българска фирма Йод АД (или ООД, все тая), която произвежда и продава Йодофор, казват му Дезинфект В. Имат представителства във Варна и София, но сигурно има и дистрибутори.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 27 Авг 2013, 22:20
от nik0st
Сернистата киселина е добър дезинфектант, но когато варя на закрито в гаража въздействието върху дробове, нос, очи са доста неприятни, а сигурно и вредни. И когато детето ми напоследък отвори една бутилка, а отвътре го лъхна серният диоксид и се захрачи и заплюнчи съвсем вече го отбягвам.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 28 Авг 2013, 13:35
от cervesa
Сернистата киселина е добра за дезинфекция на винена мъст или вино.Не ви я препоръчвам за дезинфекция на съдовте при пивоварене.
В пивното производство за дезинфектант най-често се използва йодофор(най-икономичен и подходящ за домашните пивовари) и водороден прекис.(перхидрол,кислородна вода).
Дезинфектант В " е търговското наименование на йодофора на българския пазар.Потърсете в интернет,доставят по куриер.Дозата е 5 мл на 2 л вода.(една капачка на двулитровото ПЕТ шише).
1,5 л Дезинфектант В,щв вистигнат да се дезинфекцирата(санитизирате!) в следващите 20 години:)
Наздраве!

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 28 Авг 2013, 13:48
от mirix
За пластмасови съдове може да се използва и разтвор на калиев перманганат

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2014, 00:20
от dakobow
Аз ползвам етилов спирт 90% от аптеката, купих си ''Окорон12'' но като напръсках ферментора ми замириса и ме достраша да налея бирата.