Страница 1 от 1

Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2016, 11:28
от Martin
Начална плътност (OG): 1.044 (°P): 11
Крайна плътност (FG): 1.008 (°P): 2
Алкохол (ABV): 4.70 %
Цвят (SRM): 29
Горчивина (IBU): 24

Малц:
61% -Smoked malt - 2,5кг
25% -Munich II - 1кг
7% -Caramunich II - 0,3кг
7% -Carafa II - 0,3кг

Хмел:
10гр - Styrian Dana (13% Alpha) @ 60мин
15гр - Saaz (3.6% Alpha) @ 10мин

Еднотемпературно озахаряване на 65°C за 60мин

Дрожди:
Nottingham ale - 11гр

Ферментация 20°C / 7 дни
Вторична 17°C / 7 дни

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2018, 12:36
от koftyto
Здравей,

Поръчах материали да тествам тази рецепта идният уикенд.
Питането ми е относно вторичната ферментация. Във вторичен съд ли трябва да преместя бирата или става дума за след бутилирането самите бутилки да са на 17 градуса 1 седмица?
И каква вода си ползвал със Софийската ще стане ли или трябва да се превари или тунингова?
Благодаря предварително исе извинявам , ако въпросът ми е по някакъв начин тъп :D

Чийрз!

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2018, 13:25
от MadButcher
Аз искам да ти обърна внимание на дрождите, които е дал автора на рецептата и температурата им не фарментация не трябва да е над 20градуса вътре в съда, за Нотингам специално, дават лоши последствия. Казвам го, защото е още топло и моята ферментира на 25 градуса в коридора, но с Mauri Brew ALE 514, а за Нотингам са множко. Нотингам работят добре и на 13градуса и дават чист профил, на тия температури и пушеното ще се усеща по-осезаемо. Това е моя съвет, пък автора на рецептата може да изрази съгласие или несъгласие или да ти даде допълнителни наскои.

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2018, 14:26
от Martin
Всъшност ферментацията може и по-ниска температура, да.
Това за вторичната не го гледай, отдавна не го практикувам. Просто бутилирай когато свърши ферментацията.

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2018, 14:59
от koftyto
Благодаря за бързите отговори!
Мисля, че ще се впиша в температурният диапазон :)
Ще споделя после как е протекъл процесът + резултат ;)

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2018, 18:56
от koftyto
Пичове, може би най-вкусното нещо, което съм пил :D
Процесът мина без проблем. Бирата ферментира на 18 градуса температура. Вкусът и ароматър са божествени! Задължително ще повторя!

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2018, 10:31
от MadButcher
Толкова ли е бяла пяната, като на снимката? Изглежда перфектно

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 05 Ное 2018, 21:53
от koftyto
Първоначално, да. На снимката биричката е отлежала 7-8 дена. В момента е на
15-16 и пяната по-кафява. Но пък и вкусът и ароматът също са по-силно изразени. :) Абе, разкош!

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 22 Окт 2019, 09:11
от rapptor
Наистина уникална бира! Благодаря за страхотната рецепта, приятелю!
IMG_20191019_223347.jpg

Re: Пушен Портър - Smoked Porter

МнениеПубликувано на: 26 Фев 2020, 17:06
от wpw
Рецептата наистина е много добра. Един път я правих, стана супер. В неделя направих пак, около 22 литра.
Сега ако можете да дадете линк или препоръчате коя рецепта да се направи за някоя "лека бира", от типа на пиринско, че жената иска такава да пробвам. Но да не е лагер, там все още не съм готов да "скоча".
Успешна година на всички.